Van uitstel komt afstel

Uitstellen, ik ben er altijd goed in geweest. Als ik een opdracht voor mijn studie moest maken of voor een tentamen hoorde te leren dan deed ik dat vaak op het laatste moment. Deadlines haalde ik altijd wel, maar dan zat ik de laatst dagen ontzettend te stressen. Naarmate de studies moeilijker werden, ik heb MBO, HBO en WO onderwijs gevolgd, en er wel gepland moest worden om alles te halen werd het uitstellen minder. Tijdmanagement en to-do-lijstjes waren hierbij van groot belang, momenteel pas ik het alleen niet meer goed toe in mijn dagelijkse leven. Want als ik mijzelf ergens voor inzet dan ga ik er ook helemaal voor, zoals momenteel het bloggen, en stel ik andere zaken meer uit. Het lijkt erop dat ik het geleerde niet altijd in praktijk breng en dat wil ik graag weer veranderen.

Multitasken

Multitasken, fijn als het je lukt maar je kan de taken niet met aandacht uitvoeren. Dat is namelijk niet mindful. Ik neem vaak teveel hooi op mijn vork, wil dus veel en wat ik dan aanpak wil ik ook goed uitvoeren. Hierdoor kan ik voor mijn gevoel maar een paar zaken echt aanpakken en blijven er andere dingen die ik ook belangrijk vind te lang liggen. Op SoChicken ben ik gaan rondkijken hoe ik dit uitstelgedrag weer kan verminderen en wat ik daarvoor zou moeten doen of laten. Als eerste moet je prioriteiten stellen. Want als je weet wat jij belangrijk vindt en onder welke omstandigheden het wel door kan gaan dan kan je de omgeving en je gedachten daarop aanpassen. Daarbij moet je bedenken waarom je iets doet en dus je intentie is voor de taak.

Uitstelgedrag jezelf afvragen
Bron

Hoe zorg je ervoor dat uitstel geen afstel wordt

Er zijn een heleboel tips en trics om uitstelgedrag tegen te gaan en je moet voor jezelf nagaan wat werkt. De GTD methode en de eierdoostheorie zijn bijvoorbeeld hulpmiddelen om het leven simpeler te maken. Wat kan helpen is van je afschrijven, goed dat ik dit aan het bloggen ben, een tijdslimiet geven aan de taak die je moet doen en alles klaarzetten wat nodig is om het te kunnen voltooien. Het belangrijkste is keuzes maken door minder hooi op je vork te nemen en ervoor te zorgen dat je niet afgeleid wordt. Door de komst van sociale media, YouTube en de mogelijkheid om programma’s terug te kijken vind ik dit moeilijk want ik wil graag op de hoogte blijven en mee kunnen praten. Een goede tip vond ik hiervoor het gebruik maken van vaste momenten, een to-do-lijst maken en kleine taken tussendoor inplannen. Het klinkt allemaal logisch maar automoetismen zijn erg moeilijk uit te schakelen. Als laatste wordt aangeraden om de processen te vergemakkelijken en jezelf te herinneren aan successen. Want als het sneller gaat en je weet dat het mogelijk is ga je er hopelijk ook eerder mee aan de slag.

Ben jij een uitsteller of pak je alles meteen aan?

4 thoughts on “Van uitstel komt afstel

  1. Uitsteller ten top hier hoor!
    Maar het geldt niet altijd.. wij stelden onze date uit maar uiteindelijk….. šŸ˜‰

  2. Ik kan heel goed uitstellen. Dit zijn voornamelijk dingen die ik niet leuk vind of tegenop zie. Tijdens mijn studie leerde ik ook altijd op het laatste moment. Maar ik nam dingen dan wel beter in mijn op.

    • Anita

      Als ik ergens tegenop zie dan stel ik het idd ook langer uit. Soms is het beter om dat als eerste aan te pakken want dan ben je ook vanaf! Maar ja, die drempel…

  3. Ik ben gelukkig nooit echt een uitsteller.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.