Volg ik mijn verstand of mijn hart?

Ik denk, dus ik besta” is de filosofische stelling die ons denken heeft veranderd en laat kiezen tussen het gevoel of de ratio. Wikken en wegen tussen vasthouden aan het veilige of gaan voor ontwikkeling en spanning. Maar moet je kiezen tussen het één of ander? Is het slecht om je gevoel te volgen of is het altijd beter om te doen wat je verstand je ingeeft? En is hier eigenlijk wel een duidelijk antwoord op te geven?

Leven en keuzes maken vanuit je verstand

De normen en waarden die je vanuit je opvoeding en later van de maatschappij meekrijgt zijn leidend voor de beslissingen die je in je leven neemt. Je verstand is voortdurend op zoek naar veiligheid en controle en blijft vastzitten in voorspelbare uitkomsten. Deze worden aangestuurd door angst welke dan tot uitdrukking komt via emoties die opgewekt worden door de reacties in je hersenen. Rationaliteit is namelijk afhankelijk van emotionaliteit. Je leeft vanuit regels en denkt dat je via het denken antwoorden kan vinden. Gaat studeren en krijgt daarmee een flinke bagage waar je hoofd weer jaren mee vooruit kan. Maar gaat dit je helpen in het vormen van je karakter? Het geeft je ratio wel meer input maar vervreemden we ons dan niet meer en meer van de diepere emoties die er echt toe doen? Lichaam en geest zijn er om samen te werken en beslissingen hebben tijd nodig. Je verstand denkt in zekerheden, kaders en weegt de voors- en tegens tegen elkaar op. De keuze die hieruit voortvloeit is weloverwogen en doordacht.

Heart swings back forth quote
Bron

Leven en keuzes maken vanuit je hart

Er wordt gezegd dat je je volle potentie kan bereiken door het volgen van je hart en het door de grote drukte in je hoofd lastig is om hier contact mee te maken. Het hart laat diep van binnen zien wat je nodig hebt en naar verlangt. Je leeft in harmonie en met compassie waarbij persoonlijke ontwikkeling centraal staat. Laat angsten niet binnen en vertrouw erop dat het altijd goedkomt. Maar de gevoelens die vanuit het hart komen begrijpen de hersenen gewoonweg niet. Het hart kent namelijk geen kaders en gaat dieper dan de emoties die het hoofd kent. De lichamelijke reactie die met het volgen van je hart gepaard gaat zegt zoveel meer dan duizend woorden. De naakte waarheid moet blootgelegd worden wil je komen tot de kern van je bestaan en te volgen wat je tot leven brengt. Accepteren dat wat jou gelukkig maakt zorgt voor een groei in bewustzijn en geeft het inspirerende en rustige leven waar je naar kan verlangen. De keuzes die je vanuit je hart maakt zijn niet zomaar bereikt. Als je meer wil gaan voelen, is geduld en vertrouwen hebben belangrijk. Want de reis die je gaat bewandelen zal gepaard gaan met vallen en opstaan en er is niemand anders die het voor je kan doen.

Verstand of hart volgen?

Het volgen van je hart is het ultieme wat je kan bereiken maar zal veel tijd en geduld van je vergen. Ik ben een gevoelsmens en vind het erg belangrijk om mij persoonlijk te blijven ontwikkelen. Kijken naar wie ik ben, wat ik doe en waarom. Echter heeft mijn ratio wel de overhand bij beslissingen waar het om geld en zekerheid gaat en wik ik meer dan dat ik zou willen de voors- en tegens tegen elkaar op. Natuurlijk niets mis mee maar echt dieper contact maken met mijn hart, nee zover ben ik nog niet. Ik laat gevoelens wel toe, bespreek ze en toon emotie bij de mensen die mij dierbaar zijn. Alleen weten wat mij gelukkig maakt, daar ga ik mij de komende tijd op richten. Want dat er verandering gaat plaatsvinden dat ik nu zeker.

De grootste reis is die van je hoofd naar het hart – Baptist de Pape

Kom je goed bij je gevoel of zit de ratio nog teveel in de weg?

Volg mindjoy op
Bloglovin | Instagram | Twitter | Facebook Pinterest

10 thoughts on “Volg ik mijn verstand of mijn hart?

 1. Poeh even een pittig stuk zo op de vroege zondagochtend. Ik volg veel te veel de weg van mijn hoofd. Daardoor weet ik niet wat mijn gevoel zegt, wat ik echt wil en wat me bij bepaalde zaken echt gelukkig maakt. Maar dat komt omdat mijn gevoel zo donker is, dat durf ik niet toe te staan momenteel!

 2. Ellen1976

  Door heel heftige dingen in mijn leven, vol onzekerheid en een heftig rouwproces, weet ik het nu zeker; ik volg mijn hart. Daar zit ook vertrouwen in mijn verstand. Ik geniet van het geregelde leven dat ik nu heb, met veel verstandige zekerheid. 😉
  Maar vooral in het nu, luister ik naar mijn hart en ben ik gelukkig. Ik hoop dat jij dat ook gaat zijn.

 3. Een artikel waar ik el even over na moet denken. Ik geloof dat ik het beide doe. De ene keer volg ik mijn hart, de andere keer denk ik ergens goed over na.

 4. Ik volg mijn hart en gevoel. Soms is het eng maar ik vertrouw echt op mijn gevoel. Ik wil vaker mijn verstand gebruiken en ben vaak “jaloers” op mensen die denken aan feiten, gevolgen en ga zo maar door.

  Het klinkt misschien zweverig en vreemd maar ik heb een soort glazen bol waarin ik kan zien (mijn gevoel dus) of het goed of niet goed is.

  • Anita

   Ik ben weer ‘jaloers’ dat je zo intens leeft vanuit je hart. Mooi om te lezen!

 5. Daar worstel ik heel vaak mee, mijn hart en hoofd werken echt niet goed samen, op zoveel vlakken en meestal kies ik voor veiligheid en zekerheid.

 6. Stilaan begin ik steeds meer met mijn gevoel om te leren gaan. En dat gaat steeds beter. Het zorgt voor een rijker leven. De beste beslissing ooit 🙂

 7. Ik denk dat een combinatie van het beste werkt. Al is je hart wel belangrijker, soms is het ook wel verstandig je verstand te gebruiken.

 8. Och de balans hierin vinden vind ik soms zo lastig… Hoewel ik mijn gevoel altijd belangrijker vind ben ik ook blij dat ik mijn verstand gebruik…

 9. Ik zou wat vaker mijn hart of gevoel aan het woord moeten laten. Ik luister denk ik toch het meest naar mijn hoofd – dan ga ik voor de zekerheid of de veilige weg. Gelukkig wissel ik het nog wel aardig af hoor, maar soms denk ik ‘ik zou het gewoon moeten doen’ – en dan zou ik mijn hoofd even uit moeten kunnen zetten haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.