Voor jezelf zorgen

Vandaag op ‘mindfulness maandag’ hoe kan je beter voor jezelf zorgen

Afgelopen weekend hakte ik de knoop door, ik ga komende tijd niet meer dagelijks maar om de dag bloggen en dat luchtte op. Voorheen onderdrukte ik negatieve gevoelens omdat ik vond dat ik alles maar moest kunnen. Maar tegenwoordig probeer ik met mijzelf om te gaan zoals een goede vriendin die het moeilijk heeft ook zou doen. Ik heb meer aandacht voor mijn gedachten, oordeel minder en verwijt mijzelf niet voor de gevoelens die ik heb. En probeer er ook steeds meer naar te handelen. Het zorgt ervoor dat ik evenwichtiger om kan gaan met tegenslagen en ze zo positief als mogelijk benader. Ik heb meer zelfcompassie zoals ze dat noemen.

Gevangen door je eigen denken

Je bent onzeker, hebt moeite om te zeggen wat je wil & vind, twijfelt aan je eigen kunnen of hebt gevoelens van schaamte. Herkenbaar? We stellen voortdurend eisen aan onszelf en hebben soms goedkeuring van anderen nodig omdat onze zelfwaardering niet voldoende is. Zorg ervoor dat je dit los gaat laten. Bekritiseer jezelf niet, maar leer van de momenten door er anders over te denken, naar te kijken en te voelen. Zelfcompassie is een houding die je aanneemt. Kijk je gebreken, tegenslagen, boosheid & bitterheid in de ogen en laat je innerlijke dialoog niet de overhand nemen. Hierdoor ben je meer verbonden en niet-oordelend over jezelf en anderen. En probeer daarbij ook te onthouden dat je niet op elke gebeurtenis in je leven controle kan uitoefenen.

Mindfulness spreuk love yourself

Wat heb je nodig voor meer zelfwaardering

Acceptatie en respect voor jezelf. Alles kan niet altijd gaan zoals je zou willen en gevoelens komen en gaan. Wees liever voor jezelf want fouten maken is menselijk en iedereen heeft grenzen waar je tegenaan kan lopen. Ga er niet overheen maar pas je idealen aan zodat frustraties niet de overhand gaan nemen. Je lichaam en geest hebben namelijk geen beoordeling maar waardering nodig en zelfkennis is hierbij van groot belang. Niemand is volmaakt of perfect en de tekortkomingen die je in jou ogen hebt, maken je juist tot wie je bent. Wees open en ontvang zodat zelfcompassie een tweede natuur voor je gaat worden.

Zorg jij goed voor jezelf?

Bloglovin | Instagram | Twitter | Facebook

20 thoughts on “Voor jezelf zorgen

 1. Helemaal mee eens. Iemand die niet perfect is, is toch veel en veel leuker, vind je ook niet?
  Moedig besluit om wat minder te gaan bloggen. Geniet van je rust. Xxx, Sunny

  • Anita

   Iedereen heeft zijn gebreken en perfectie moeten we idd niet nastreven. Thnx, komt goed Sunny!

 2. Fijn artikel. Zo waar ook, maar ik vind het zo moeilijk. Zucht…
  Goed van je dat je naar jezelf luistert en wat minder gaat bloggen.

  • Anita

   Het heeft allemaal tijd nodig Marion! Hier heb ik ook vele jaren over gedaan…

 3. Mooi geschreven en een heel goede zelf analyse. I applaud that! Ik blijf je blog gewoon bezoeken 😉

  • Anita

   Gelukkig maar Nesrin, heb ik ook tijd om meer blogs te bezoeken! Thnx voor het compliment 😉

 4. Soms moet ik ook eens wat vaker voor mezelf zorgen… ik merk dat ik het belangrijker vind dat ik anderen hepl, dan dat ik aan mezelf denk

  • Anita

   Dat heb ik ook jaren gedaan, maar als je jezelf een keer ontzettend hard voorbij bent gelopen ga je ook meer aan jezelf denken. Als alles maar in balans blijft Laura!

 5. Ik mag beter voor mezelf zorgen. Maar ik stel mezelf nu eenmaal niet graag op de eerste plaats. Het gaat wel beter maar ik heb soms een terugval. Wel weet ik inmiddels dat perfectie niet bestaat en dat ik dat ook niet kan nastreven. Goed dat je naar jezelf luistert. Ik blijf je blog bezoeken hoor.

  • Anita

   Je mag er zijn Petra, maar fijn dat je al geleerd hebt dat perfectie niet bestaat! Niets gaat zonder vallen en opstaan. Fijn dat je blijft komen 😉

 6. Wat een goed blogje. Ik mag wel wat beter voor mezelf gaan zorgen en ga dit ook zeker doen!

  • Anita

   Thnx en goed dat je er aan gaat werken Sas!

 7. Gertie

  Zó jong nog en dan al zo wijs.
  Volgens mij zijn jullie tegenwoordig ’n stuk verder dan mijn generatie.
  Goed hoor!!

  • Anita

   Ik bloos ervan Gertie, wat ontzettend lief!

 8. Zo waar dit. Waarom altijd zo streng zijn voor jezelf? Ik las laatst dat je jezelf net zo moet behandelen als je je vrienden behandeld. Dus eigenlijk gewoon de lieve dingen die je hen verteld, ook tegen jezelf zeggen. Best lastig soms, maar wel heel belangrijk.

 9. Mooi geschreven weer! Ik geniet steeds van je stukjes 🙂 Maar je hebt gelijk, zorg goed voor jezelf. Uiteindelijk heb je dan ook meer te bieden en wordt alles wat je creëert mooier. liefs, Flaviena

 10. Mooie blogpost! En zo waar.
  Verder ook leuk blog. Hier ga ik tergkomen. Volg je nu via bloglovin 🙂

 11. Wat een inspirerende post! Ik vind het heel goed dat je hebt besloten wat minder te bloggen. Je geeft hiermee het goede voorbeeld door goed voor jezelf te zorgen. Zelfcompassie vind ik ook een heel mooi idee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.