Vroeger was het leven rustiger

Vroeger, was alles anders. Als jaren ’80 kind die opgegroeid is in de jaren ’90 heb ik een hele hoop veranderingen meegemaakt die je in deze huidige tijd niet meer mee zal maken. Zoals bijvoorbeeld de komst van de computer en de gsm die onze wereld veel groter maakte. Niet dat het hierdoor in onze huidige tijd niet goed genoeg is, maar het heeft het wel anders gemaakt. Vroeger hadden we het zo slecht nog niet en was het leven in mijn beleving ook wat rustiger, kalmer en overzichtelijker.

Minder techniek

Weet je nog dat je met de huistelefoon die met een draad vastzat aan de muur moest bellen naar iemand? Of dat je daarvoor een telefooncel opzocht? Ook zat je met een cassettebandje in de aanslag bij de radio om dat ene nummer wat je zo leuk vond op te nemen en luisterde je deze af op je walkman. Ging je naar de videotheek voor een leuke film, deed je een rolletje in je camera als je foto’s wilde maken en pakte je er een plattegrond of landkaart bij om de weg te zoeken. Ging je bij de bank naar binnen als je geld nodig had, was de vaatwasser niet zo gangbaar als deze nu is en ging je naar buiten als je wilde spelen in plaats van dat je met je (spel)computer op de bank ging zitten. Als ontspanning las je veel vaker een boek, speelde je spelletjes of was je creatief bezig. Soms mis ik het wel eens hoor. Tegenwoordig voert internet en je gsm zo de boventoon. Jezelf afsluiten van de buitenwereld en vermaken met wat je in huis hebt, we doen het te weinig. Ook in gezelschap en op verjaardagen liggen de smartphones op schoot en zijn we er continu mee bezig.

Link cassetteband potlood
Bron

Andere mentaliteit

Online zijn was dus een onbekend begrip en je zag je vrienden veel vaker in real live. Je stuurde elkaar post, het was minder druk op straat en er waren minder auto’s. Met de fiets en trein ging je op pad en ’s middags kwam je thuis een boterham eten omdat je moeder niet werkte. Overblijven was een onbekender begrip en van voor- en naschoolse opvang was geen sprake. Ook mocht je op veel jongere leeftijd zelf naar school lopen en op straat spelen was nog haalbaar. Presteren voerde niet de boventoon en commercie was minder belangrijk. Saamhorigheid, meer overzicht en een langzamer leven was het streven. Het haasten van tegenwoordig, het is helemaal niet leuk. Een burn-out krijgen is bijna meer regel dan uitzondering en lekker naar buiten gaan om te genieten van de natuur is iets wat we te weinig doen. Je agenda volplannen, overal van op de hoogte willen zijn en liever binnen zitten dan buiten willen zijn. Offline zijn, het is zo gek nog niet!

Wat mis jij van vroeger?

Bloglovin | Instagram | Twitter | Facebook

35 thoughts on “Vroeger was het leven rustiger

 1. Absoluut. Ik kan me helemaal vinden in dit artikel. Ik merk dat ik me echt een halt toe moet roepen af en toe wat social media betreft. Het is met mijn angststoornis een mooie toegangspoort tot de buitenwereld, maar het maakt het ook heel makkelijk om mijn angsten uit de weg te gaan. Wat ik vooral mis is het samen zijn zoals vroeger. Samen tv kijken. Samen iets ondernemen. En dat zonder al die smartphones die op schoot liggen. Oprechte aandacht voor elkaar. Ik laat dan ook het liefst mijn telefoon in mijn tas zitten als ik bij iemand ben.

  • Anita

   Idd echt samen zijn en oprechte aandacht hebben voor een ander of deze ontvangen is zo belangrijk! Internet is zeker een verrijking, maar het kan ons soms ook in de weg zitten.

 2. Dat dus… dat allemaal…. Dat mis ik enorm!

 3. Heel herkenbaar. Het is voor ons die de jaren ’90 in hun jeugd hebben meegemaakt ook heel snel gegaan. Van cassettebandjes naar iTunes en Shazam. Ergens we mooi dat we de revolutie van techniek hebben meegemaakt maar het heeft ook “eenvoud” weg genomen en we moesten snel zijn om dit alles bij te benen.

 4. Dat zijn inderdaad dingen die ik vertel tegen de kinderen. Dat we geen gsm hadden, dat onze telefoon nog vast zat aan een draad in de muur, dat er telefooncellen op straat stonden waarmee we naar huis konden bellen als we iets later waren. ( “Mam, waren er ook nog dino`s toen je klein was??” ) En ik moet lachen om dat plaatje met dat cassettebandje, want dat is inderdaad iets wat mijn kinderen niet meer kennen. We hebben zo ontzettend veel veranderingen op dat gebied meegemaakt, ik vraag me af of er nog een generatie gaat komen die zoveel mee gaat maken.

  Wat ik mis? Geen idee eigenlijk. Ik ben dan misschien niet de meest standaard moeder, maar hier hoeven ze niet steeds op de spelcomputer of wat dan ook te hangen. Schijnt de zon? Naar buiten! Veel kinderen hier in de omgeving spelen buiten dus er is altijd wat te beleven. Zelf zit ik ook minder op de laptop als de kinderen vakantie hebben, mijn blog hou ik bij in de avonduren. In de ochtend ben ik ook maar een uurtje actief online. De kinderen hoeven niet over te blijven want er is altijd iemand thuis, maar ze mogen het wel. Dan blijft het ook een feestje, net zoals vroeger bij ons was.

  Er zijn wel dingen die ik fijner vind nu. Ik hou echt van de mobiele telefoon. Het maakt dat ik ergens naar toe durf te gaan terwijl de kinderen op school zitten omdat ik weet dat ik altijd bereikbaar ben. Mijn moeder was huisvrouw toen mijn broertje en ik op de basisschool zaten. Ze was altijd thuis en ging slechts een enkele keer weg. Juist die ene keer dat ze met een vriendin een ochtend ging winkelen, kreeg mijn broertje een ongeluk op school en kregen ze mijn moeder niet te pakken met als gevolg dat de juffrouw met hem in het ziekenhuis zat. Ik kan me precies indenken hoe mijn moeder zich gevoeld moet hebben en ik ben blij dat ik me nooit zo zal hoeven te voelen. Ook even snel een foto door-appen of skypen met opa en oma die heel ver weg wonen is ideaal.

  Het leven is zo hectisch als je het zelf maakt… 😉 Misschien legt de huidige generatie de lat wel te hoog? Een tijdje terug heb ik er nog een stuk over geschreven. De zorgtaken zijn onveranderd de laatste 30 jaar maar we zijn wel buiten de deur gaan werken e.d.

  • Anita

   Oh ik ben ook echt de laatste die zegt dat een gsm niet handig en fijn is! De huidige maatschappij zorgt er idd ook voor dat het allemaal beter en sneller moet want anders hoor je er niet bij. Maar ik vind het geen goede verandering dus erg goed dat er allemaal tegenbewegingen zijn die het zo goed doen zoals bijvoorbeeld mindfulness.

 5. Ik denk dat ik zowat alles mis wat jij hierboven beschrijft. Maar dat heeft misschien wel meer met nostalgie te maken dan met het feit dat het voor onze generatie(s) – ik ben een kind uit de jaren ’70 en opgegroeid in de tachtiger jaren – moeilijker is om met de nieuwe ontwikkelingen om te gaan dan voor jongere generaties.
  Mijn dochter (19) neemt gewoon zelf de tijd voor alles wat ze offline wil doen en ze laat haar agenda niet bepalen door anderen.
  Iets wat vroeger écht veel beter was, is de menselijke factor in de samenleving. Ik vind de politiek tegenwoordig extreem hardvochtig.

  • Anita

   Nostalgie is het zeker Sunny!

 6. Mooi geschreven! Toevallig heb ik vandaag ook een stuk geschreven over de samenleving van nu. Het valt me op dat mensen steeds meer een burn out krijgen. Als ervaringsdeskundige maar ook als professional heb ik hier veel mee te maken gehad. Bewuster genieten in het hier en nu. Stil staan bij wat je wel hebt en minimalisme. Het is niet voor niks een trend geworden. Ik denk dat veel mensen er baat bij hebben.

 7. Ja dit is echt helemaal waar…

  Ik merk vooral aan de oudste dat het ook allemaal zo normaal is nu, om alle dingen maar te hebben (om het hebben ??) alles maar te moeten weten en checken online…
  Ik wil voor mezelf toch steeds meer terug naar het rustige, niets hoeven doen, in het hier en nu zijn en niet bij wat er volgende maand is.. en ik wil al helemaal niet altijd weten wat iedereen aan het doen is…

 8. Heel herkenbaar, dat mis ik allemaal…

 9. Jeroen Mols

  Zééér herkenbaar Anita, ik zou ervoor tekenen als de tijd wat dat betreft terug geschroefd kan worden. De tijd dat ik moest sparen voor een nieuwe plaat of cd, eerst luisteren in de platenzaak, o nee wacht, eerst op je FIETS ernaar toe gaan door de regen, misschien wel 3 keer, thuis het plaatje opzetten en dan genieten van de mooie hoes, het boekje wat erbij zat helemaal uitpluizen terwijl je van de muziek genoot en de muziek vele malen achter elkaar in je opnam en hierdoor de muziek veel beter wist te waarderen (o.a. omdat je er je zuur verdiende geld er aan uitgegeven had), nu luister je het online en als het je tijdens de eerste luisterbeurt niet bevalt, weg ermee. ‘I want my MTV’! Nu wordt je doodgegooid met hippe ‘indie’-bandjes die worden gepushed door 3FM en daar aan gekoppeld mogen optreden bij DWDD. Of ‘singer-songwriters’ die denken dat ze Johnny Cash himself zijn en hard werken aan hun imago aan de rockacademie (talent heb je of heb je niet denk ik). Ik verlang naar de tijd dat iedereen voor de buis gekluisterd zat wanneer er weer een nieuwe Michael Jackson-clip in premiere ging ;)… Oei ik wordt te negatief hihi, maar ik denk serieus dat internet de muziekindustrie kapot gemaakt heeft. Maar dat is nog maar een heel klein aspect. Ik vraag me sterk af hoe de wereld er nu uit zou zien als er geen social media zou bestaan, zou de dreiging van de IS ook zo groot zijn? Hun PR-machine heeft nu een megagroot bereik d.m.v. youtube, facebook, twitter en ga zo maar door… Vroeger las je zoiets in de krant, of zag je het een paar keer per dag op het journaal.
  En hieraan kun je ook de komst van de mobiele telefoon koppelen, handig inderdaad zo’n smartphone, maar toen we er nog niet allemaal eentje hadden had je elkaar nog wel veel meer te vertellen wanneer je elkaar weer zag na een aantal dagen zo niet weken, het verlangen om elkaar te zien, te spreken. Te vertellen wat je had meegemaakt…. hmmmmm…. de volgende keer zal ik positiever zijn ;), want uiteindelijk moet je het positieve toch uit jezelf halen denk ik

  • Anita

   Haha Jeroen, gefrustreerd?? De technieken van nu hebben de muziekindustrie idd zeker geen goed gedaan.

 10. Ik ben het zo met je eens!
  En kinderen moeten tegenwoordig vaak van alles en staan constant bloot aan prikkels.
  TV, Internet, radio, mobieltje…
  Wij speelden buiten en als je elkaar wilde zien dan belde je met de huistelefoon of je fietste/liep er naartoe.
  Overigens geldt dit ook voor het volwassen-leven…

  • Anita

   Vooral die prikkels idd! Continu aan staan en vermaakt willen worden lijkt mij ook niet goed voor je lichaam en geest.

 11. Ho! Iets te snel op ENTER gedrukt.
  Tegenwoordig gaat alles ook veel sneller en lijkt iedereen minder tijd voor elkaar te hebben en zo.
  Alles moet maar via Internet en mobiel.
  Ik mis ‘vroeger’ ook wel eens.

 12. Ik ben natuurlijk wat jonger, maar ook ik herken heel veel hiervan. Ik snap best dat je het soms mist hoor, ik word soms ook wel moe van de ’telefoon-generatie’. Als ik bijvoorbeeld in de trein zit, probeer ik wel eens niet op mijn telefoon, maar naar buiten te kijken en vaak ben ik echt de enige persoon in de coupé die dat doet. Het is maar een voorbeeld van een grote verandering die de wereld is doorgegaan. Offline zijn is inderdaad zo gek nog niet, I totally agree! Zo zit ik er bijvoorbeeld aan te denken om Facebook van mijn telefoon te verwijderen; je hebt er eigenlijk helemaal niets aan. Ik zie het vaak echt als nutteloos tijdverdrijf. Telefoons op tafel tijdens afspraakjes met vrienden, dat zou ook eens ‘verboden’ moeten worden!

 13. Die goede oude tijd! Ik voel me nu echt oud. Ik mis het echt al die spelende kinderen op straat. Vroeger was ik altijd buiten, liep ik de hele wijk af op mijn blote voeten (dat dat nooit fout is gegaan, snap ik ook niet) en zorgde ik dat ik thuis was zodra de lantaarnpalen aan gingen. Ik woon nog steeds op hetzelfde plein, met hetzelfde grasveld, ik zie er alleen bijna nooit meer kinderen spelen. Zo jammer! Je hebt nog je hele leven de tijd om achter de computer te zitten, ga voetballen, hutten bouwen en belletje lellen

 14. Heel herkenbaar, ik mis de oude tijd zeer regelmatig. Ik denk ook vaak, ondanks dat ik ook heel erg kan genieten van het internet en moderne technologie, dat het voor de mensheid niet veel goeds heeft gedaan. Zeker niet voor het contact tussen mens en natuur en ook de aandacht voor elkaar laat het nu vaak afweten.

 15. Gertie de Groot

  Wat grappig dat jullie jonge mensen ook al over ‘vroeger’ praten. Zo kun je zien: ‘vroeger’ is van alle tijden. Of je nu over de 80er jaren spreekt of, zoals in mijn geval over de 60ties. Maar inderdaad ook voor mijn gevoel gaat het de laatste decennia’s wel érg hard met alle veranderingen. En hoe ouder je wordt, hoe moeilijker het is om bij te blijven!!

  • Anita

   Iedereen heeft idd een vroeger Gertie. Jij hebt natuurlijk nog meer veranderingen meegemaakt 😉 En moeten we eigenlijk wel bij willen blijven met alles?

 16. Echt een artikel waar ik de laatste tijd ook veel over na denk. Voel me dan stiekem al oud ;-). Ik mis de simpelheid. In positieve zin dan. Je ontmoeten je vriend, ging trouwen, kocht op 1 salaris een huis, mocht je kinderen willen ging je een stuk minder werken, was je thuis als ze van school kwamen, had je niet elk jaar een nieuwe telefoon ‘nodig’ enzovoorts.

  • Anita

   Oh ook dat idd Els. Keuze is reuze tegenwoordig, maar waar beginnen en eindigen we dan? Wanneer is het goed genoeg en ben je tevreden met wat je hebt?

 17. Amen!

 18. Goed artikel! Het is inderdaad anders als “vroeger”. Als je tegenwoordig in een restaurant of café zie je overal mensen met mobieltjes in de hand. Gezellig zeg, maar dan bedenk ik me dat ik me daar ook schuldig aan maak soms.

 19. Ik herken niet echt ding en haha maar misschien ben ik daar te jong voor

  • Anita

   Haha, nu voel ik mij oud Quinty 😉

 20. Wat een ontzettend herkenbaar artikel.
  Wat ik het meest mis is het besef dat alles wat je doet en kan speciaal is. Internet is niet vanzelfsprekend, het makkelijke contact wat je legt met anderen via een telefoon ook niet.
  En wat ik hier ook al vaak in de reacties zie.. is het echt samenzijn of bewust zijn wat er dichtbij om je heen gebeurd. Iedereen is maar bezig met zijn/haar telefoon.
  Terwijl er ook wel voordelen zitten aan deze ‘nieuwe’ wereld hoor..

 21. Een aantal dingen herken ik wel. Vooral dat je vroeger inderdaad echt veel vaker de deur uit moest voor alles, nu kun je eigenlijk alles vanuit huis doen. Sommige dingen zijn best jammer dat ze veranderd zijn inderdaad.

 22. Heel herkenbaar. Ik was kind in de jaren ’90 en toen ik aan jongeren vertelde dat ik zonder GSM was opgegroeid, was hun reactie: hoe heb je dat overleefd? Nou, gewoon, door bij elkaar te gaan aanbellen, de telefoon thuis te gebruiken en heel veel gekke toeren. Vooral dat laatste mis ik bij kinderen. Ze hebben er gewoon geen mogelijkheid meer toe…

 23. Wat een heerlijk artikel zeg! En ongelooflijk herkenbaar. Ik heb het hier zo vaak met mijn vrienden over, ook omdat ik mij verbaas hoe prestatiegericht en hard de maatschappij tegenwoordig is. Ook is het heel erg bijzonder als iemand een praatje met je op straat gaat maken, dat is toch bizar? Ik kan mij dan ook volledig in jouw artikel vinden dan ook. Prachtig geschreven dame <3

 24. Heel erg herkenbaar!

 25. Echt zo herkenbaar en wat mis ik die tijd. Het was veel rustiger en je leerde wachten. Nu verwachten mensen dat je onmiddellijk je sms’jes en telefoon beantwoord. En die sociale media slorpt zoveel mensen op…

 26. Ook allemaal meegemaakt…
  Wat gaat alles toch snel hé.
  Wat ik mis? het feit dat we vroeger niet beseften hoe goed we het wel niet hadden of dat het toch zo slecht nog niet was.

 27. Laura

  Herkenbaar met een grote hoofdletter H.

  Ik was laatst in een pretpark waar een show werd opgevoerd. Voor aanvang keek ik om me heen op de tribune en wat schetst mijn verbazing: ouders met kinderen. Kinderen dolenthousiast, ouders stuk voor stuk op hun mobiel en geen reactie op het enthousiasme van het kind. Zo jammer vond ik dat.

  Ik moest ineens denken aan hoe magisch mijn ouders zulke momenten maakten. Praten over wat je al zag aan decor, wat je er van verwachtte etc. De tijd voor aanvang maakte ze daarmee al magisch voordat de show begon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.