Waarom aan jezelf werken zo belangrijk is

Oude, niet werkende, gewoonten aanpakken. We willen het allemaal maar al te graag, alleen is het niet altijd zo gemakkelijk om het echt te veranderen. Wilskracht, doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen zijn helpende eigenschappen. Maar zoals ik al eerder aangaf kan je ego soms flink in de weg zitten en moet je goed bekijken waar je wel invloed op uit kan oefenen. Geloven in jezelf, niet alles in twijfel trekken en waarderen wat je bereikt hebt. Het is nodig om jezelf te ontplooien en te komen tot waar je wil zijn. Maar hoe doen we dat? En wat kan je hierin belemmeren?

Geef het de juiste prioritering

Het gebeurd maar al te vaak dat we onszelf willen bewijzen omdat je denkt dat een ander dat van je verwacht. Zaken aanpakken om hogerop te komen, je beter voordoen of maar doorgaan zonder naar je lichaam te luisteren. Iedereen is wel eens in één van deze valkuilen gestapt. Maar om tot jezelf te komen moet je er wel 100% achter kunnen staan en daar komt je zelfbeeld om de hoek kijken. Geef jij jezelf wel de prioriteit die het nodig heeft? Het leven raast soms zo snel aan je voorbij. We zijn namelijk alweer bijna halverwege het jaar en hebben nog 227 dagen tot aan het nieuwe jaar. Geduld, we kunnen het niet altijd meer opbrengen. En het probleem is vaak dat we ook nog eens teveel van onszelf vragen en alles aan willen pakken wat op je pad komt. Is het de angst, de innerlijke criticus of ben je wel realistisch in wat je van jezelf vraagt? Je kan namelijk niet elke rol in het leven de volle aandacht geven die het verdient. En soms geven we zelfs zaken voorrang die eigenlijk niet belangrijk zijn. Ga er eens voor zitten en schrijf op wat je wil bereiken of veranderen de komende tijd. Beperk het tot vijf, luister naar je gevoel en bedenk wat JIJ belangrijk vindt!

hoe over mijzelf denk quote Bron

 Je bent niet je gedrag

Regelmatig verdedigen we ons gedrag in plaats van trots aan te geven dat je blij bent met wie je bent. Vastdenken moet plaats gaan maken voor omdenken en schuldgevoelens mogen de kans niet krijgen om de overhand te nemen. Maar waarom lanterfant ik soms dan teveel en pak ik niet door? Het is natuurlijk wel eens lekker om je kop in het zand te steken en de schuld buiten jezelf te leggen. Maar eigenlijk heb je daar alleen maar jezelf mee. Je moet op zoek naar de redenen waarom je dat ene wel maar het andere niet doet. De tunnelvisie en beren op de weg moeten eens plaats gaan maken voor zelfwaardering. Kritisch naar jezelf kijken en dat stemmetje wat zo vaak naar boven komt moeten je gedachten niet gaan overheersen. Groots en out of the box denken, het kan je helpen om die ene stap uiteindelijk wel te gaan zetten. We zijn het gewoonweg waard om het beste uit onszelf naar boven te halen en moeten eens vertrouwen leren hebben dat het echt goedkomt. Zo kan je zonder oordelen aan jezelf gaan werken waarbij je natuurlijk eerst moet uitzoeken wat voor jou het beste werkt.

Wees jezelf! Er zijn al zoveel anderen – Loesje

Hoe geef jij jezelf een schop onder de kont?

Bloglovin | Instagram | Twitter | Facebook

19 thoughts on “Waarom aan jezelf werken zo belangrijk is

 1. Ja echt, dit jaar gaat zó snel! En het is inderdaad belangrijk om aan jezelf te werken. Zelf gaat het mij in het begin altijd gemakkelijk af, als ik iets wil veranderen, maar na een tijdje zakt de moed dan toch weer een beetje in de schoenen. Zo jammer! Mooie woorden en goede quote op het einde!

 2. Aan jezelf werken is inderdaad erg belangrijk, ook voor de ontwikkeling van jezelf 🙂 Ik hoef mij zelf niet vaak een schop onder mijn kont te geven, maar dat komt omdat ik heb geleerd om mij op bepaalde dingen te focussen. Als ik teveel wil, raak ik het overzicht kwijt en doe ik dus helemaal niets meer. Klein beginnen is dan ook echt bij mij de sleutel om aan je doel (en jezelf) te blijven werken. X

 3. Aan jezelf werken kan soms moeilijk (en confronterend) zijn, maar het is inderdaad zo belangrijk. Als je stil staat bij wat je doet, waarom, hoe en wat je nu daadwerkelijk wilt, dan kan je jezelf altijd verder ontwikkelen.

 4. Precies, we zijn het allemaal waard om het beste uit onszelf te blijven halen en op ons zelf te vertrouwen. Jullie kunnen het lieve lezers! Dankjewel voor het mooie stuk, Anita.x

 5. Herkenbaar allemaal, ik ben ook iemand die aan mezelf wil werken en dan begin ik vol enthousiasme maar houd ik het niet vol

 6. Loesje heeft altijd gelijk.

  Het is soms moeilijk en als ik van mezelf baal dan BAAL ik ook echt en probeer ook steeds vaker alles wat lichter op te vatten, dit helpt mij wel.

  • Anita

   lichter oppakken is ook wel een goede tip! Soms maken we het idd groter in ons hoofd dan dat het daadwerkelijk is

 7. Wat heb jij dit mooi samengevat in je blog!

 8. ik heb op dit moment echt een kei-harde schop onder mijn kont nodig….
  Maar ik vind aan mezelf werken wel belangrijk, al moet ik bekennen dat ik dat soms ook weer te makkelijk opgeef

 9. Goed geschreven weer meid, aan jezelf werken vind ik ook heel belangrijk. Momenteel merk ik wel een verzet, (on)bewust hou ik mijzelf tegen om de diepte in te gaan. Ik doe maar van alles om bezig te blijven zonder stil te staan bij mijzelf en aan de slag te gaan met het werken aan mjzelf… Gelukkig ga ik sinds vorige week weer naar een natuurgeneeskundige die mij daar goede adviezen over geeft!

  • Anita

   Ja het innerlijke verzet, zo frustrerend hé! Ben benieuwd naar de adviezen van de natuurgeneeskundige!

 10. Wees jezelf! Er zijn al zoveel anderen – Loesje, is echt zo’n goede :-).Zijn wie je bent is erg mooi, maar soms is het best moeilijk. Ik doe mijn best. Als ik mijzelf een schop onder mijn kont moet geven om iets te doen, dan maak ik een lijstje, dat geeft overzicht en begin ik gewoon bij 1 :-).

 11. Mooi geschreven. Heel duidelijk. Jezelf niet verdedigen en trots zijn op wie je bent. Die switch ben ik nu aan het maken. Makkelijk is het niet, maar ik voel al wel wat het me gaat opleveren.

  • Anita

   Wat fijn dat je al voelt dat het je gaat helpen! You can do this!

 12. De enige reden waarom ik nog aan mezelf werk is omdat ik me beter zou voelen, om dat eeuwige gevecht met mezelf eens af te sluiten. Het gaat mij dus vooral om leren accepteren en tevreden zijn met mezelf. En om moeilijke en ongemakkelijke dingen de ruimte te geven.
  Mooi artikel!

 13. Tja, zoals je aangeeft ‘oude gewoontes’ zijn moeilijk te veranderen. Soms heb je wel eens een duwtje in de rug nodig…van anderen…omdat je het zelf eigenlijk niet meer weet/ziet….

 14. Ik vind het inderdaad belangrijk om aan mezelf te werken, maar niet altijd even makkelijk. Ik ben ook snel geneigd om mezelf te gaan verdedigen.

 15. Ik vind aan jezelf werken heel belangrijk. Maar soms ook zo lastig. Zeker als de angst overheerst en ik die laat leiden.
  Om mijzelf te herpakken ben ik lief voor mijzelf, ik ‘moet’ dan even niets en doe yoga oefeningen om de rust weer te vinden. Zodat ik (zonder angst) de volgende uitdaging weer aan kan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.