Waarom ik nooit zal gaan hardlopen

Hardlopen, het is nog steeds een hype. Ik snap echt wel dat mensen dit met heel veel plezier doen. Het is laagdrempelig, je stapt de deur uit en kan aan de slag. Je hoeft geen duur abonnement aan te schaffen, gebruikt je lichaam en meer heb je niet nodig. Natuurlijk zijn goede schoenen een vereiste alleen zie je het mij echter niet doen. En dat is niet omdat ik niet wil sporten maar hardlopen zelf niet als de manier zie. Ik zal je uitleggen waarom.

 Blessure gevoelig

Hardlopen is een sport waar je, als je het niet goed doet, snel blessure door kan krijgen. Het is slecht voor je knieën, rug en enkels. Je onderlichaam moet steeds de schokken opvangen en je voeten hebben heel wat te verduren, voornamelijk je hiel, scheenbenen en achillespees.Ook kunnen maag- en darmproblemen in verband gebracht worden met hardlopen. Het zorgt namelijk voor spanning op de maag en er kunnen steken in je zij op komen zetten. Je leest het al, joggen is een vrij intensieve sport voor het lichaam en is niet iets wat je zomaar even doet. Onderzoeken geven dit ook aan. Je moet jezelf de technieken goed aanleren en het allerbelangrijkste: ga naar een goede sportzaak en laat je adviseren voor hardloopschoenen. Echt als je daar op bezuinigt dan kan je wachten op blessures.

run with your heart quote
Bron

Betere alternatieven

Wandelen is met stip op één het beste wat je kan doen. Je gebruikt hierbij nagenoeg dezelfde spiergroepen maar deze worden niet zo extreem belast als bij het hardlopen. Ook hierbij verbrand je vet, verbeterd je conditie en werk je aan spieropbouw maar dan zonder al teveel belasting te leggen op je lichaam. Pilates, fietsen, zwemmen en yoga zijn daarnaast ook goede alternatieven. Less is altijd more! Teveel van iets is nooit goed en zo geldt dat natuurlijk ook voor hardlopen. Het zorgt er tevens voor dat je lichaam verzuurt, met alle gevolgen van dien. Tot de 35 jaar herstel je hier nog goed van, maar na deze leeftijd wordt alles minder soepel en is het de vraag of je weer snel in je oude ritme terug kan komen. Sporten moet ontspannend zijn en niet weer een extra druk wat je jezelf oplegt. Zowel op je lichaam, als op je geest. Doelen stellen is goed, maar het moet geen obsessie gaan worden. Houdt altijd nog in gedachten dat sporten een sociale functie heeft en je het ook samen met iemand of in een groep kan doen.

Dit is geen anti hardloop artikel, maar ik ben serieus bezorgd. Ik hoor te vaak dat mensen blessures oplopen en hoop dat je weet dat hardlopen niet de enige manier is om fitter te worden.

Ben jij een hardloper?

Bloglovin | Instagram | Twitter | Facebook

25 thoughts on “Waarom ik nooit zal gaan hardlopen

 1. Ik heb vroeger heel veel hardgelopen, maar tegenwoordig is het ook geen optie meer voor mij. Ik begrijp je bezorgdheid, al zullen de hardloopliefhebbers hier vast wel een andere mening over hebben. Zelf ben ik ook zuinig op mijn gewrichten (ik heb al wel heel snel last, dat is zo) en ga dus tegenwoordig ook wandelen en zwemmen.

 2. Ik snap je bezorgdheid, maar als je het goed aanpakt denk ik dat er niet zo snel iets (ernstig) mis zal gaan. Ik vind hardlopen juist heerlijk ontspannend, aangezien het mijn hoofd helemaal leegmaakt.

 3. Ik snsp je bezorgdheid. Iedereen loop maar hard en vaak ook niet op gede schoenen. Ik ben niet zo van het hardlopen, meer van het wandelen. Heerlijk genieten van de natuur :-).

 4. Ik heb het vorig jaar een tijdje gedaan. Vond het maar niets, steken in mijn zij, pijn aan mijn voeten en zo. Toch apart aangezien het helemaal niet zo intensief lijkt.. Ik was me daar nooit zo bewust van eigenlijk.

 5. Ik ben ook geen hardloper (of intensieve sporter), wel een wandelaar. Je hoort inderdaad veel over hardlopen, ook om af te vallen. Mijn moeder en ik zijn allebei dik, haar huisarts heeft haar tien jaar geleden al verteld: wat je ook doet aan sporten, ga niet hardlopen! Want hoe meer gewicht, hoe zwaarder het voor je gewrichten is. Om fit te blijven kan het nog, maar om af te vallen kan je echt beter wandelen, zwemmen etc. Dat merk ik ook: als ik mezelf maar genoeg naar buiten kan schoppen gaat het met mijn gewicht bijna als vanzelf weer de goede kant op, en daar hoef ik niet voor te rennen 😉

  • Anita

   Vooral als je wat zwaarder bent is de belasting voor je gewrichten idd nog erger! Wat goed dat de huisarts je moeder daarop attendeerde.

 6. Wat een fijn artikel en mensen er toch op wijst dat hardlopen niet te licht moet worden genomen. Waar ik altijd van schrik is als mensen heel snel gaan (dus heel snel op gaan bouwen), op dat moment denk ik: ja dat gaat zometeen ergens mis. Opbouwen moet je, zoals alle sporten, heel rustig aan doen en ik denk dat sommige denken “ach ik voel niets dus ik kan nog wel door”. En dat is toch wel ontzettend jammer. Goed artikel dus meis. X

  • Anita

   Opbouwen is bij iedere sport aan te raden! Er zijn niet voor niks trainingsschema’s bedacht!

 7. Even opgelucht dat ik echt niet de enige ben die niet aan hardlopen doet! Dankje! dankje dankje! 🙂

 8. Goed artikel! Zelf heb ik een paar keer hardgelopen maar het is niks voor mij. Het is inderdaad blessure gevoelig en dat is een groot nadeel! Zelf ga ik liever naar de sportschool. 🙂

 9. Ik loop graag hard puur op eigen gevoel en zal nooit forceren. Ik snap je bezorgdheid en vind dit een informatief artikel waar ik zeker wat aan heb toch zal ik het hardlopen niet laten. Zoals met alles in het leven: met mate!

 10. Ik heb ook al veel gehoord dat hardlopen niet zo veel invloed heeft op je gewicht. De meeste mensen gaan hardlopen om af te vallen maar het is vooral je voeding dat je dan moet aanpassen. Ik stel me ook vragen over hoe goed het is voor je knieën en je enkels etc.
  Ik heb een tijdje aan hardlopen gedaan, zo’n 7-tal maand, door te verhuizen naar Spanje is het verwaterd en ben ik er niet meer aan begonnen.

  • Anita

   Afvallen is 80% voeding en 20% sporten, als je voeding goed is zal het vanzelf wel goedkomen!

 11. Vroeger was ik er echt gek op…
  Hoe graag ik nu ook zou willen, mijn rug spieren zullen eerst sterker moeten zijn..
  Dan wil ik ook nog klachtvrij zijn op schouders en rug voor ik er ook maar weer over kan denken…

 12. Hardlopen is niet echt iets voor mij. Ik ben een echte waterrat. Ik beweeg me moeiteloos door het water. Het maakt me lekker moe en het is ook nog eens goed.

 13. Goed geschreven, ik snap je bezorgdheid. Hardlopen heb ik een paar keer gedaan jaren geleden maar is nu niet mogelijk helaas. Ik vond het erg leuk om te doen, maar het is inderdaad een hele zware belasting voor je lichaam.

 14. Tot afgelopen zomer had ik nooit gedacht dat ik zou gaan hardlopen, dat was niks voor mij. Tot die hardloopkriebels me opeens te pakken kregen. Nu doe ik het regelmatig, en vorige week heb ik mijn eerste evenement gelopen. Ik snap je bezorgdheid, maar als je het rustig opbouwt en beginnende blessures niet negeert kan het prima denk ik. Geldt eigenlijk voor alle sporten: je moet je er niet onbezonnen in storten.

 15. Ik loop hard, met een loopgroep en onder begeleiding van een trainer. Ik ben er dol op, even mijn hoofd leeg maken en genieten van de natuur. Daarnaast hou ik ook van wandelen, wat ik ook graag doe en doe ik aan yoga, krachttraining en zwemmen. Ik heb wel last gehad van een blessure, maar dankzij snelle behandeling van een fysiotherapeut, een podotherapeut (leve steunzolen) en dry needling heb ik er geen last meer van. Nu moet ik wel zeggen dat ik pas sinds september aan het hardlopen ben, toen ik 45kg was afgevallen. Daarvoor zou ik het nooit gedaan (kunnen) hebben.

  • Anita

   Heel goed dat je onder begeleiding traint! Wow 45 kilo afvallen, wat een prestatie zeg!

 16. Ik loop hard, maar sporadisch. Het wordt me door de ene fysiotherapeut sterk afgeraden, terwijl de ander er juist weer op aandringt. Mijn voeten had ik toen al lang en breed opgemeten en die schoenen stonden maar weer stof te happen. Af en toe ren ik een klein stukje (lees: 2 kilometer in 3 keer), maar voor mij werkt het heel therapeutisch. Van mijn gekke lichaam heb ik vrijwel nooit last. Tenminste wat ik in verband kan brengen met het hardlopen. Heb ik wel last, dan blijf ik lekker thuis 🙂

 17. De verzuring van je lichaam dat baart mij ook zorgen. Daarnaast heb ik het verschillende keren geprobeerd maar krijg steeds last van steken in mijn lies. Daarom ga ik liever fietsen of skaten.

 18. Wat je schrijft klopt helemaal niet. De onderzoeken waar je naar verwijst ondersteunen je stelling dan ook niet. Joggen is goed, mogelijk is te veel hardlopen ( meer dan 20 uur per week ) slecht voor je hart, maar het is niet onderzocht, schrijven ze.

  knutselsmurf ( BMI 18,5 )

 19. Jeroen Mols

  Ik herken jou argumenten m.b.t. het hardlopen. Om eerlijk te zijn ben ik een echte jojo-sporter. Er zijn perioden in het jaar dat ik flink in de sportschool tekeer ga, maar zodra ik (door bijv. een drukke week met te weinig tijd om te sporten) wordt onderbroken in mijn ritme vind ik het lastig om het echt weer op te pakken. Voor veel mensen herkenbaar denk ik. Maar back on-topic: wanneer ik cardio-training wil doen kies ik vaak voor de cross-trainer (en soms roeien), uiteraard de loopband ook wel gebruikt, maar dit hou ik niet lang vol, niet zozeer door een gebrek aan conditie, maar door een zwakker enkel. Ik heb geen echte serieuze blessure aan mijn enkels, bij normaal gebruik, lopen, trappen lopen, kortom alles wat ik doe met mijn enkel heb ik geen enkele last. De blessure heb ik opgelopen toen ik 15 was en op school via een trampoline een flinke slam-dunk wilde maken tijdens basketball, en krak zei mijn enkel waardoor ik een zware kneuzing opliep, enkelbandjes flink uitgerekt, daarna enigszins verwaarloost misschien, maar de kneuzing was na een paar dagen al stukken minder. Toch blijf ik na ruim 20 jaar merken dat mijn rechterenkel minder stabiel is dan mijn linker. Dat merk ik dus tijdens het hardlopen. Ik voel dus heel snel wat voor klappen je enkels en knieën krijgen tijdens het hardlopen. Oké, mijn enkel is zwak, maar hierdoor merk ik sneller wat voor belasting het kan zijn voor je gewichten.
  En ik denk dat dit niet voor iedereen geld, bij goede ondersteuning, begeleiding etc. kan hardlopen mogelijk wel gezond zijn, maar ik denk zelf dat er gezondere alternatieven zijn om aan je cardio te werken die minder belastend zijn voor bepaalde gewrichten…

 20. Haha, en dat lees ik dan op de eerste avond dat ik ben gaan hardlopen. Ik ben eigenlijk een fan van wandelen. Dat doe ik echt met heel veel plezier. Bij mijn hardloopsessie vandaag had ik ook problemen met steken in mijn zij. Ik ga zelf ook zien wat het geeft en desnoods schakel ik over naar wandelen. En dan krijgt Luna een extra wandeling in de week 😀

 21. vooral dat betere alternatieven, heelmaal mee eens en eerlij gezegd begrijp ik niet hoe al die mensen dit zo leuk kunnen vinden -ik vind er persoonlijk- echt geen bal aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.