Wat het bijhouden van een dankbaarheidslijst voor je kan betekenen

Negatieve gevoelens kunnen soms zo de overhand nemen dat je vergeet hoe mooi het leven kan zijn. Ik probeer met mijn joy in my mind rubriek positief terug te kijken op de maand waardoor het negatieve wat meer naar de achtergrond verdwijnt. Maar wat mij de laatste tijd echt geholpen heeft is aan het eind van de dag een dankbaarheidslijstje maken. Opschrijven van drie tot vijf dingen waar ik die dag dankbaar voor ben geweest, van iets kleins tot aan de grote zaken in het leven. Het helpt echt om de dag goed af te sluiten en in te zien wat er wél goed is gegaan. Maar wat kan het nog meer voor je betekenen?

Waardering en geluk

Het bijhouden van een dankbaarheidslijst (oftewel Gratitude Journal) laat je stilstaan bij wat je hebt, wat je een goed gevoel heeft gegeven of wat je als prettig ervaren hebt. Materialisme, alleen maar met jezelf bezig zijn en hogerop willen komen brengt dat tot waar je wil zijn? Als je dat gelukkig maakt is daar natuurlijk niets mis mee maar wat is echt belangrijk in het leven? Gezond zijn, geluk ervaren, kunnen waarderen wat je meemaakt en waar je staat in het leven horen de boventoon te voeren. Het is namelijk niet allemaal zo vanzelfsprekend. Daarom is mindfulness en het leven in het nu zo ontzettend belangrijk geworden. Geluk is echter afhankelijk van de manier waarop we dingen zien en een dankbaarheidslijst kan je daarbij helpen. Door het bijhouden van zo’n lijst sta je stil bij wat je hebt, wordt je bewust wat belangrijk voor je is en ga je het leven in een ander perspectief zien. Het verhoogt je geluksgevoel, je ervaart meer blijdschap en vreugde en het verlicht je zorgen en angsten.

little things life big things quote Bron

 Positiviteit helpt

Als je positief tegen de dingen die je meemaakt aankijkt laat dat weinig ruimte over voor negatieve gevoelens. Het zorgt er ook voor dat we steeds beter onze voelsprieten ontwikkelen om het positieve in te zien, wat weer maakt dat we veerkrachtiger door het leven gaan. Positiviteit en dankbaarheid zorgen daarnaast voor succes. Als je namelijk gelukkiger bent dan heb je een betere kans om succes te vervaren. Je denkt in mogelijkheden, oplossingen en wat er is in plaats van onmogelijkheden, denken in problemen en wat er zou moeten zijn. Je wordt creatiever, vindingrijker en ervaart meer energie. En wie wil dat nu niet? Door het bijhouden van een dankbaarheidslijst vier je kleine en grote mijlpalen in het leven en zie je vooruitgang in hoe je met zaken omgaat. Het helpt je om doelen te bereiken en je gaat gedurende de dag steeds meer oog krijgen voor de kleine dingen in het leven. Een dankbaarheidslijst is daarnaast ook fijn voor het herbeleven van de mooie momenten. Niets is namelijk vanzelfsprekend en zeg nu zelf, jij gaat toch ook veel liever om met optimistische mensen?

 Dankbaarheidslijst mindjoy

Wat staat er zoal op mijn dankbaarheidslijst

Wat ervaar ik als prettig en geeft mij een goed gevoel? Nou dat is een hele hoop kwam ik achter. Ik ben dankbaar voor en waardeer…

 • De fijne en uitgebreide reacties op mijn blogartikelen;
 • Goede contacten met vriendinnen en collega’s;
 • Dat Louie het zo goed doet;
 • De ijssalons de deuren weer geopend hebben;
 • R en ik beide avondmensen zijn;
 • Dat de onrust van anderen mij minder beïnvloed dan voorheen;
 • Ik door mijn blog kansen krijg die ik anders nooit gekregen had;
 • Het langer licht is ’s avonds;
 • De zon die zo heerlijk schijnt de laatste tijd;
 • Flowmagazine;
 • Dat handcrème mijn schrale handen zo goed voeden.

Houd jij een dankbaarheidslijst bij?

Bloglovin | Instagram | Twitter | Facebook

24 thoughts on “Wat het bijhouden van een dankbaarheidslijst voor je kan betekenen

 1. Dit soort lijstjes zijn fijn, en heel belangrijk denk ik. Ik hou zulke dingen ook bij en verwerk ze dan in de ‘hi-ha-happylist”. Als je dan eens een baaldag hebt kun je dit even teruglezen en dan is het vaak wat makkelijker relativeren.
  Dat de ijssalons weer open zijn vind ik ook wel leuk hihi. Brengt me op een goed idee…

 2. Hé weer zo’n fijn artikeltje, ik hou ook al 1,5 jaar een dankbaarheidsdagboekje bij, maar ik blijf er graag artikels over lezen. Wat een fijn gevoel dat er nog mensen zijn die hierbij stilstaan.

 3. Ik probeer ook iedere avond stil te staan bij waar ik dankbaar voor ben en schrijf dit dan ook op. Het geeft zo`n fijn gevoel en er is zoveel om dankbaar voor te zijn.

 4. Ik ben zo dol op lijstjes en vooral op lijstjes met allemaal positieve dingen er in! Als je even een mindere dag hebt en niet zo goed voor de geest kunt halen wat er nou zo leuk is, dan hoef je alleen maar het lijstje er bij te pakken. Zo goed om er bij stil te staan dat niet alles vanzelfsprekend is en dat juist de kleine dingen je heel gelukkig kunnen maken.

 5. Mooie lijst heb je Anita. Eigenlijk heb ik nog nooit op papier gezet waarvoor ik dankbaar ben MAAR ik besef elke dag heel goed waarvoor ik dankbaar mag zijn. Dit zijn de grote dingen in het leven zoals gezondheid, liefde en mijn gezin maar ook de ” kleine”dingen zoals spontaan een knuffel krijgen of de leuke reacties op mijn blog.

  Dankbaar ben ik zeker en ik ben mij er elke dag bewust van dat ik het goed heb en ik maak mijn dochter hier ook bewust van, want ik zou als ouder falen (voor mijn gevoel) als het en ondankbaar kind/mens zou worden.

 6. Ja ik hou er van om lijstje met geluksmomenten te schrijven. Je krijgt er positieve energie van en leert ook om weer anders naar dingen te kijken. Mooi lijstje heb jij gemaakt. Kan me voorstellen dat je daar dankbaar voor bent.

 7. Hm, je hebt me geloof ik zojuist overgehaald om er ook maar eens eentje te beginnen. Dankjewel!

  • Anita

   Graag gedaan en wat fijn dat ik dat voor je betekend heb! Daar doe ik het voor 🙂

 8. Wat een mooi lijstje. Ik ben ook dankbaar voor mijn blog, daardoor leer ik toch zo veel lieve mensen kennen. Ik hou geen lijstje bij , al zou het wel goed zijn. Ik probeer me er wel van bewust te zijn. Ik geniet ook bewust van ons mooie fijne huisje.

 9. Ik moet eerlijk bekennen dat ik al in geen weken mijn dankbaarheidsboekje heb bijgehouden. Maar ik sta er, voordat ik ga slapen, wel bij stil, dan denk ik bij mijzelf aan de leuke dingen van die dag. Maar opschrijven is leuker.

 10. Ik ben er van overtuigd dat het werkt, en hoe langer je het doet hij kleiner de dingetjes worden…
  Heb het in 2013 een jaar lang in mijn dagboek erbij geschreven…
  Nu doe ik het eigenlijk weer te weinig…

 11. Jawel, ik hou er trouw een bij. Je vindt hem tussen mijn andere dagboekschrijfsels waar ik steeds vaker weer tijd voor maak, omdat ik merk dat dagboek schrijven enorm helpt bij het op een rijtje plaatsen van dingen en mijn hart eens luchten.
  Mijn dankbaarheidslijst deel ik wekelijks in ‘Days of Gratitude’ op mijn blog. Ik heb altijd voldoende materiaal op het einde van een week en eigenlijk is het ook leuk om mijn instagram daar eens naast te leggen 😀

 12. Mooie lijst die je hier schrijft, fijn om daar zo bij stil te staan! Ik hield vroeger dagelijks een dankbaarheidslijst bij via een app, maar tegenwoordig doe ik het toch minder vaak helaas. Je inspireert mij weer om er vaker voor te gaan zitten, want het werkt inderdaad heel goed om er bij stil te staan waar je dankbaar voor bent!

  • Anita

   Fijn om te lezen dat het je al zoveel gebracht heeft meis en stilstaan bij de fijne momenten, het werkt echt!

 13. Voor mijn therapie hou ik een positiviteitsdagboek bij en het werkt absoluut. Dankbaarheid is de essentie van geluk. Mooi artikel weer. Heel fijn om te lezen.

 14. Ik ben het zo met je eens, idd focussen op wat je allemaal hebt ipv kijken naar alles wat je niet hebt. Daar word je niet alleen gelukkiger en energieker van, maar je krijgt daardoor ook meer vertrouwen in het leven. Want zo ga je inzien dat je eigenlijk alles hebt wat je nodig hebt.
  Dankbaarheid is een van de beste remedies tegen depressie.

 15. Ik doe het eigenlijk niet meer dagelijks, wellicht dat ik ermee ga beginnen.
  Jippi, mag ik gaan shoppen voor een mooi boekje voor dit lijstje!

  • Anita

   Je eerste punt op je lijstje heb je al 🙂

 16. Fijn artikel! Vaak als je een lijstje achteraf terugleest kan het je zeker opvrolijken of laten inzien dat je week/maand niet zo slecht was! Althans, zo voel ik dat.

 17. Het zijn de kleine dingen die het doen, zoals dat de ijssalons weer geopend zijn. Wat mooi! Ik denk altijd nog eventjes na wat ik leuk vond aan de dag voordat ik ga slapen, dat is een soortgelijk ritueel. Opschrijven werkt wellicht nog beter, dat is nog wat bewuster!

 18. Heel goed inderdaad om hierbij stil te staan. Ik hou een lijstje bij in mijn hoofd. Denk regelmatig aan waar ik dankbaar voor ben: gezondheid van mij en dierbaren, de liefde die ik mag en kan geven en krijgen en voor alle positiviteit om mij heen. De rest is mooi meegenomen en eerder bijzaak.

 19. Wat een mooi artikel aangevuld door een nog mooier dankbaarheidslijstje. Eens in de zoveel tijd verschijnt er op mijn blog een geluksmomenten-lijstje. Gewoon, om extra stil te staan bij de mooie dingen<3

 20. Dit vind ik echt een mooi stukje! Ik probeer voordat ik ga slapen ook altijd even stil te staan waar ik die dag dankbaar voor ben. En voor de echt noemenswaardige dingen gebruik ik een memory jar (waar na de verhuizing nog niets in gedaan is want; hij heeft z’n plekje nog niet gekregen).

  Gisteren was ik bijvoorbeeld dankbaar voor de hemelvaartsmarkt in Callantsoog. En dat een oud collega helemaal overkwam vanuit Friesland om te lunchen. En.. en.. nou ja, je snapt het.

 21. Ja, het is zo belangrijk om dankbaar te zijn voor wat je hebt, dat maakt je echt een gelukkiger mens. Hoewel ik niet elke dag een dankbaarheidslijstje maak, ben ik me er wel elke dag bewust van dat ik voor heel veel dingen dankbaar mag zijn en dat ook ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.