Wat komt er kijken bij het kopen van een huis

Vandaag kijk ik, net als afgelopen twee weken, terug naar de periode waarin mijn man en ik een huis hebben gekocht. Als eerste gaf ik tips voor het bezichtigen van huizen en deelde daarna mijn ervaring met het afsluiten van de hypotheek. Naast deze erg belangrijke stappen moet je nog veel meer ondernemen om daadwerkelijk de sleutel in handen te krijgen. En daarin neem je beslissingen die bepalend gaan zijn voor de verdere toekomst dus wees je erg bewust van de keuzes die je maakt. De volgende stappen moet je namelijk nog nemen voordat het huis van jou is.

 

Vereniging eigen huis logo

Onderhandelen

De verkoper heeft een prijs in gedachten waarvoor de woning verkocht mag worden en schakelt meestal een makelaarskantoor in die de onderhandeling uitvoert. Van tevoren moet je goed bedenken hoe je het aanpakt en tot hoe ver je financieel kan gaan om zo niet meer te betalen dan je van plan was. Hierbij moet je niet vergeten om ontbindende voorwaarden zoals een bouwtechnische keuring en onder voorbehoud van financiering in op te nemen. En weet dat je een wettelijke bedenktijd van 3 dagen hebt, waardoor je zonder toelichting kan afzien van de koop. Wij hebben twee maal onderhandeld bij een woning en ik vond dat naast het wachten totdat de hypotheek rond was het spannendste wat gedaan moest worden.

Tekenen koopakte, taxatie huis en notaris

Als je met de verkoper overeen bent gekomen over de prijs dan teken je samen de koopakte oftewel het voorlopige koopcontract, waarin alle ontbindende voorwaarden zijn opgenomen. Daarna moet je direct gaan regelen wie het huis gaat taxeren en welke notaris je inschakelt voor de overdracht. De bank wil namelijk zekerheid over de waarde van de woning voor het toekennen van de hypotheek. Wij hadden De Plaatselijke Makelaar als taxateur ingeschakeld en dat was goed bevallen. En als ik je tijdens het zoeken naar een notaris één tip mag geven, ga niet naar AKTIE Notarissen. Ze zijn goedkoop maar er zijn erg goede notarissen te vinden als je iets meer geld wil uitgeven.

Woning nogmaals bekijken

Wat wij tussendoor nog hebben gedaan is kennismaken met de huidige bewoners en de maten opmeten van wanden die niet in de tekening stonden vermeld. Zo konden wij namelijk het huis al fictief gaan inrichten en meubels uitzoeken omdat hier meestal een lange levertijd op zit. Daarbij heb je hierdoor de mogelijkheid om nog vragen te stellen aan de huidige bewoners en zit je niet als vreemden tegenover elkaar bij de overdracht. Dit omdat wij het voorlopig koopcontract afzonderlijk van elkaar hadden getekend.

Overdracht

En als laatste is daar dan eindelijk de overdracht. Vlak voor de overdracht vindt nog een laatste inspectieronde plaats. Dan ga je samen kijken of de woning is afgeleverd zoals vastgelegd in het koopcontract en of de lijst van onroerende zaken klopt. Niet dat de gordijnen, waarvan afgesproken was dat ze bleven hangen, ineens toch weg zijn. Bij nieuwbouw ligt dit natuurlijk net wat anders. En als alles in orde is teken je samen met de verkoper de leveringsakte bij de notaris en krijg je de sleutels overhandigd.

Met dit artikel sluit ik het terugkijken naar het kopen van een woning af en wil ik volgende week verder gaan met een verhuis/klusartikel

Hoe heb jij deze stappen ervaren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.