Wat mijn verlegenheid mij gebracht heeft

Verlegen en teruggetrokken, zo kon je mij wel beschrijven jaren geleden. Nooit haantje de voorste maar ik bekeek de situatie altijd van een afstand. Kreeg een rood hoofd als ik moest spreken, zeker voor een groep en had nergens een duidelijke mening over. Verlegenheid en introvert zijn is helemaal niet erg mits het je natuurlijk niet in de weg zit. Ik durfde met regelmaat iets niet te doen terwijl dat meestal wel een verrijking van mijn leven had kunnen zijn, zoals bijvoorbeeld een stage in Zweden. Ik heb hierdoor echter wel een aantal kwaliteiten kunnen ontwikkelen die mij nu nog helpen in mijn dagelijks leven en waar ik blij mee ben.

Goed leren observeren. Doordat ik aan de zijlijn stond, niet zomaar op iemand af durfde te stappen en afwachtend was heb ik ontzettend goed geleerd om mensen en situaties te observeren. Hier heb ik vooral in mijn huidige werk (begeleider in de verstandelijk gehandicaptenzorg) profijt van. Sommige cliënten kunnen namelijk ontzettend onvoorspelbaar zijn en als je kleine signalen opmerkt kan je eerder actie ondernemen. Maar ook in gesprek met mensen zie ik kleine veranderingen in houding en gedrag en voel ik goed aan hoe het met een ander gaat. Observeren, het kan je veel opleveren.

Luisterend oor bieden. Dit vind ik een fijne kwaliteit en is zeker goed ontwikkeld doordat ik vroeger zo verlegen was. Mensen wisten mij altijd te vinden en ik luisterde naar hun verhaal. Soms ging dit wel ten koste van mijn eigen gevoelens en emoties en stond ik altijd klaar voor een ander maar vergat ik daarbij wel eens mijzelf. Maar nu ik hier een balans in heb gevonden merk ik dat echt luisteren naar een ander ontzettend gewaardeerd wordt. Als je hierin zowel geeft als neemt, oprecht interesse toont en rekening kan houden met een ander dan ben je een fijne gesprekspartner.

tell me everyting quote
Bron

Conflictsituaties worden vermeden. Als je niet continu een wederwoord klaar hebt staan zal je ook minder snel in een conflictsituaties terechtkomen. Maar laten we wel zeggen dat over je heen laten lopen nooit de bedoeling is. Kritiek krijgen, hierop reageren en discussiëren moet natuurlijk gewoon kunnen. Het gaat alleen de verkeerde kant op als je de besproken zaken op jezelf betrekt en in een eindelijke discussie beland. Doordat ik teruggetrokken was zijn deze situaties wel eens moeilijk geweest maar na het een aantal keer meegemaakt te hebben kan ik hier beter mee omgaan.

Rust uitstralen. Omdat ik graag luister en niet altijd de oren van je kop zal praten straal ik van nature rust uit. Ik hoor vaak dat mensen dit als prettig ervaren. Kalmte en stabiliteit hebben een fijne uitwerking op mijzelf maar blijkbaar ook op andere mensen. Als je continu hyperactief bent dan kan je omgeving dit ook overnemen en niet iedereen kan dat altijd aan of waarderen.

Veel overwonnen. Dingen zijn niet vanzelfsprekend als je verlegen bent. Doordat ik voor sommige dingen meer moeite heb moeten doen heb ik een groot doorzettingsvermogen ontwikkeld. Een presentatie geven, ik kijk er nu niet meer zo tegenop en een belangrijk gesprek voeren kan ik tegenwoordig zonder rood te worden. Dit voelt ontzettend prettig.

Was of ben jij verlegen? En wat heeft het jou opgeleverd?

Bloglovin | Instagram | Twitter | Facebook  | Pinterest

22 thoughts on “Wat mijn verlegenheid mij gebracht heeft

 1. Wauw, wat een mooi en open artikel zeg Anita. Wat goed om te zien hoeveel je het je allemaal hebt opgebracht: je bent echt een mooi persoon waar de omgeving mee in zijn handjes mag knijpen. Ik was vroeger heel verlegen maar ergens ben ik juist de totale andere kant opgegaan haha, zo raar 😉 De meeste van mijn vrienden zijn ook wat rustiger en ik merk dat ik daar echt goed bij vaar. In ieder geval een mooi positief artikel. X

  • Anita

   Je bent een lieverd Deisy <3

 2. Gertie de Groot

  Fijn om je zo weer wat beter te leren kennen!

 3. Erg mooi en eerlijk artikel. Echt knap ook dat je zoveel hebt overwonnen :-)!

  Ik ben eigenlijk ook best verlegen. Meestal wordt dat minder als ik mensen langer ken.

 4. Wat een herkenbaar stuk. Tot aan het werken in de verstandelijk gehandicaptenzorg aan toe. Doe ik nu niet meer, maar wel vijf jaar gedaan. Voor cliënten (ik werkte veel met agressie en gedragsproblemen) was mijn rustige uitstraling ook heel prettig. Hoe gek zij ook deden, ik bleef rustig (van buiten). Er zitten inderdaad een hoop positieve dingen aan vast.

  • Anita

   Wat een toeval! Ja van binnen is het vaak wel anders inderdaad.

 5. Wat een mooi artikel! Ik denk dat je helemaal gelijk hebt. Ik herken veel van mezelf hierin. Ik hoef niet altijd op de voorgrond te staan. Juist daardoor ben ik een goede luisteraar en observator geworden. Zo zie je maar weer dat het helemaal niet negatief hoeft te zijn om wat meer introvert te zijn!

  • Anita

   Alles heeft zijn positieve kanten!

 6. Knap artikel! Heel herkenbaar allemaal. Ik ben wel nog steeds verlegen, maar het hangt ook af van wie ik voor mij heb.

 7. Nee echt verlegen ben ik nooit geweest, alleen echt onzeker.
  En al die positieve punten die je noemt.. Die zijn inderdaad (onder andere) waarom je zo geweldig bent!

  • Anita

   Wat ben je toch een schat <3

 8. Dit artikel is raak! Heel lang heb ik mijn introvert zijn als zwakte gezien, maar niet meer, nooit meer! De punten die jij noemt zijn gewoon hartstikke sterke punten, waar menigeen jaloers op is.

  • Anita

   En zo is het Wendy! Trots zijn op wie je bent en wat je hebt bereikt!

 9. Mooi om hier bij stil te staan. Inderdaad allemaal erg fijne eigenschappen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik soms denk ik gemakkelijker met introverte dan extroverte mensen om kan gaan, zeker wanneer je echt je hart moet luchten en een luisterend oor belangrijk is.

 10. Wat een prachtig en open artikel! Ik vind het soms lastig om met nieuwe situaties om te gaan, waar ik mensen niet goed ken. Door het bloggen heen ben ik daar wel in veranderd hoor, want ja dan moet je nou eenmaal wel eens op andere mensen afstappen!

  • Anita

   Wat mooi om te lezen dat bloggen hieraan heeft bijgedragen Kelly!

 11. Mooi en open geschreven, ik herken niet veel maar begrijp het wel en ik vind het heel mooi als een mens een luisterend oor biedt.

 12. Erg mooi en open artikel! Fijn om te lezen en vind er herkenning in. Verlegen zijn is niet erg. Juist daardoor kun je beter observeren inderdaad en zal je niet te snel conclusies trekken of iets voor de ander invullen. Door mijn introvertie zal ik bewustere keuzes maken en minder impulsief zijn. Precies dat is ook fijn om terug te zien in een ander en wat ik al eerder zei jouw rustige houding waardeer ik echt. x

  • Anita

   Thnx meis! En idd niets is zo vervelend als iets invullen voor een ander

 13. Heel erg mooi geschreven. Top dat je uit iets waar je soms moeite mee had toch zoveel positieve punten hebt weten te halen!
  Zelf was ik op zich niet verlegen, maar wel meer een luisteraar dan een prater, dus ik herken me hier wel voor een groot deel in.

 14. Wat mooi dat je dit artikel zo open en eerlijk schrijft, heel dapper namelijk! zo leer ik je ook weer beter kennen. Erg mooi geschreven en duidelijk.

 15. Xaviera

  Wat een mooi artikel Anita! Als introvert en iemand die heel verlegen was herken ik mij heel goed in wat jij schrijft. Een goed luisterend oor kunnen bieden, observeren, rust uitstralen, vroeger zag ik dat niet altijd als iets positiefs maar ik ben er nu heel blij mee. Al heb ik nog wel wat te leren, want het gaat vaak nog wel ten koste van mijn eigen gevoelens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.