Wat te doen bij ongewenst gedrag

Je ziet iemand zijn hondenpoep niet opruimen, luid praten in de stiltecoupé of voordringen bij de kassa. Wat doe jij? Zeg je er iets van of laat je het gewoon gebeuren ook al erger je eraan. Tegenwoordig weet je niet meer of iemand een grote mond opzet of echt daadwerkelijk wil luisteren naar wat je te zeggen hebt. En vaak laten we het moment dan voorbij gaan zonder uit te spreken wat je wilde zeggen. Maar waarom? En hoe kun je jezelf uitspreken zonder meteen je gelijk te willen halen?

Hoe communiceer je bij ongewenst gedrag

Heel snel zijn we geneigd om meteen onze eerste reactie eruit te gooien en in principe een vermanend vingertje te wijzen. Maar daar houden mensen echt niet van. De boodschap die je brengt kan je beter bij jezelf houden en spreken in de ik-vorm. Probeer daarin slim te zijn door gebruik te maken van de kwetsbare eigenschappen van de ander. Je moet niet proberen om je gelijk te halen, ook al heb je dat wel natuurlijk, omdat dat een averechts effect kan hebben. Wil je reageren schakel dan mentaal om en houd in gedachten dat je iemands gedrag wil veranderen. Hierdoor is het soms nodig om tegen je intuïtie in te gaan, het gaat er namelijk om dat je op emotioneel niveau contact met iemand krijgt. Dit zodat hij afgeleid is en stopt met wat hij aan het doen is. Dit kan ook non-verbaal door oogcontact te hebben en een handgebaar te maken. Het is genoodzaakt om positief contact te leggen, te levelen zonder jezelf belachelijk te maken en begrip te tonen. Ook al heb je er daadwerkelijk geen begrip voor, het vergroot wel de kans dat ze eindelijk luisteren naar wat je te zeggen hebt. En gebruik een beetje humor, dat ontspant en schept een band.

Uitspreken wat je zelf leuk vind quote
Bron

Wat leert de praktijk

Tips zijn leuk en aardig maar als je ze dan in de praktijk wil brengen lukt het niet. Al het begin is moeilijk en oefening baart kunst zeggen ze dan. Natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan maar het is echt zo. Het allerbelangrijkste is dat je ook uitstraalt wat je zegt. Lichaamstaal is onwijs belangrijk en bepaald 90% van je boodschap. Ga op zoek naar een tactiek die voor jezelf werkt en waarbij je je goed voelt. Ongewenst gedrag kan snel overgaan in asociaal gedrag. Hangjongeren die stoer willen doen of mensen die moeite hebben met sociale momenten. Over het algemeen zijn deze mensen gevoelig voor respect en moet je ervoor zorgen dat je dingen vraagt in plaats van verbiedt. Ook de persoon een eervolle uitweg bieden is een optie. Niet dwingen maar zorgen dat je de eer aan de persoon zelf laat. Maar zegt je gevoel doorlopen en niet meer omkijken, dan moet je dat zeker doen. Er zijn voldoende ongure types die je liever niet tegen wil komen en waar liefdevol confronteren niets zal uithalen.

Zeg jij iets als je ongewenst gedrag tegenkomt?

Volg mindjoy op
Bloglovin | Instagram | Twitter | Facebook Pinterest

5 thoughts on “Wat te doen bij ongewenst gedrag

  1. Ja ik zeg meestal wel iets, maar ik wil juist proberen dat minder te gaan doen. Mensen die bijvoorbeeld de poep van hun hond niet opruimen, zijn toch meestal aso’s en ik heb nu al zo vaak enorme ruzie gekregen. Ik zeg wel wat als een ander mens er echt last van heeft. Laatst reed iemand door na bij het uitrijden een auto te beschadigen. Bij het stoplicht heb ik hem aangesproken. En zijn nummerbord genoteerd omdat ‘ie zei dat hij het niet gedaan had.

  2. Wat een goed artikel. In tegenstelling tot Karen, zeg ik zelden iets en loop ik door. Ik zou het best vaker mogen doen. Maar eigenlijk vind ik dat best spannend.

  3. Ik ben ook niet de held die vaak iets durft te zeggen, maar als ik er wat van zeg dat komt het meestal wel op een goede manier aan bij diegene.

  4. Ik heb al eens flinke klappen gekregen omdat ik ergens wat van zei. Dus ik doe dat niet snel meer. Laatst ook bij de kinderboerderij zag ik hoe moeder lachten omdat hun kinderen de kippen lastig vielen. Als ik iemand bij had gehad dan had ik er waarschijnlijk wel wat van gezegd, dan voel ik me sterker ofzo.

    • Anita

      Nee dan snap ik dat je wat huiverig bent om er iets van te zeggen! Om een back-up te hebben is in zulke situaties wel prettig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.