Zijn vriendschappen voor eeuwig?

Vriendschappen komen en gaan dat is één ding wat zeker is maar juist als je elkaar al een tiental jaar kent zou je toch zeggen dat je een vriendschap niet zomaar opgeeft? Mensen ontmoet je in de buurt waar je woont, tijdens je studie of op je werk. Het is een kwestie van geven en nemen en moeite blijven doen voor elkaar. Elkaar steunen door dik en dun want het is ook gewoonweg een relatie die je met elkaar aan bent gegaan. En dan niet zoals je beloofd tijdens je trouwdag tot de dood ons scheidt maar soortgelijk is het natuurlijk wel.

Levens en interesses kunnen veranderen

Zeker als je al lang bevriend bent dan groei je in principe met elkaar op. Je ontdekt de wereld samen en komt erachter waar je heen wil in het leven. Dat kunnen verschillende richtingen zijn maar als je daar goed over blijft praten en elkaar respecteert in de keuzes die je maakt komt het wel goed. Het kan natuurlijk zijn dat je hierdoor naar de andere kant van het land of zelfs de wereld verhuist maar ook vriendschappen kunnen op afstanden blijven bestaan. Je ziet elkaar dan veel minder vaak dan voorheen maar ook dat is te overbruggen. Oppervlakkigheid daarentegen is iets wat de vriendschap juist kan breken voor mij. Ik vind het belangrijk om met vrienden te praten over de zaken die je bezig houden en daar ook dieper op in kan gaan. Maar hoe ouder je wordt hoe meer je leven kan veranderen. Je krijgt een relatie en brengt daar misschien meer tijd mee door, start een gezin en hebt minder vrije tijd. Een goede vriend(in) beweegt met je mee of je moet natuurlijk echt zoveel veranderen dat meebewegen teveel negativiteit van je vergt.

Friendship matters quote
Alice Franchi

Het komt van twee kanten

Een vriendschap moet natuurlijk altijd van twee kanten komen. Je kan een ontzettend klik met iemand voelen maar als een ander dat niet met jou heeft kan je er zoveel moeite in stoppen maar of je dat terugkrijgt is natuurlijk de vraag. Soms moet zoiets groeien en heeft het tijd nodig maar dat is geen garantie. En ken je elkaar misschien al jaren maar slaat de vriendschapsvonk pas later over. Er zijn geen garanties in het leven en zo is dat ook met betrekking tot vriendschappen. Deze kunnen intens zijn, weer afzwakken of zelfs helemaal doodbloeden. Door ervaringen kan je als mens veranderen en het kan zijn dat je vriendschappen hierdoor ook anders gaan zijn. Want als uitgaan en altijd op pad gaan voor jou een must is maar de ander een huismus is geworden, tja dan gaat het moeilijk worden. Maar mijn gedachte is altijd dat als je moeite voor elkaar blijft doen dat een vriendschap kan blijven bestaan. Opgeven, nee zo ben ik niet! Maar in mijn achterhoofd houd ik altijd wel dat het meer positieve dan negatieve energie moet vergen. En echte vrienden zijn vaak op één hand te tellen.

Heb jij veel langdurige vriendschappen?

Volg mindjoy op
Bloglovin | Instagram | Twitter | Facebook Pinterest

24 thoughts on “Zijn vriendschappen voor eeuwig?

 1. Ik had een aantal goede vriendschappen die zijn verwaterd, o.a. door verhuizing en relaties en het feit dat iedereen het “altijd druk heeft”. Onlangs heb ik tegen die meiden gezegd dat het me speet dat ik het zo heb laten gaan. Ik heb niet veel vriendschappen, wel 2 hele goede vriendinnen en die zijn me heel veel waard. En mijn man is ook gelijk mijn beste vriend.

  • Anita

   Wat goed dat je hebt aangegeven wat je ervan vond! Heeft het nog effect gehad of was iedereen doorgegaan met z’n eigen leven?

 2. Ligt eraan wat je langdurig noemt. Wel een aantal van een jaar of 5 – 8, maar de vriendschap van 10+ jaar is sinds een jaar ofzo voorbij 🙁 Dat was echt mijn allerbeste vriendin die alles van me wist. Heel jammer, en als het aan mij lag was het ook niet zo gelopen, maar idd. Het moet van 2 kanten komen, en daar ben ik het zeker mee eens!

  • Anita

   Hier hetzelfde meegemaakt jammer genoeg!

 3. Toen ik jouw stukje las bedacht ik mij dat er toch een aantal vriendinnen zijn die bijvoorbeeld in de aanloop naar ons vertrek naar Suriname weinig interesse hebben getoond, behalve het verplichte: wat stoer! En waar ik ook nu niets van hoor. Eigenlijk is er 1 hele goede vriend die echt moeite doet en mij bijvoorbeeld ook hier belt. Hij weet ook alles van mij, en vriendinnen staan dus toch net iets verder weg helaas. Echte vrienden zijn zeldzaam.

  • Anita

   Wat onwijs jammer dat zoveel mensen je hebben laten ‘vallen’ door geen interesse te tonen! Echte vrienden zijn er inderdaad maar weinig.

 4. Echte vrienden zijn schaars. Iemand vertelde me laatst dat je op een trein zit, sommige mensen stappen in en anderen uit qua vrienden. Die vond ik wel mooi omschreven.

  • Anita

   Dat is inderdaad een mooie metafoor voor hoe het gaat met vriendschappen!

 5. Ik denk dat ik na al die jaren kan zeggen dat er vriendschappen zijn die bij een bepaalde periode van je leven horen..
  Er is ook een periode geweest dat ik ze niet nodig had (of eerder dacht te hebben weet ik nu)
  Er zijn vriendschappen kapot gegaan waarvan ik dat nooit verwacht had, en er zijn vriendschappen bij gekomen, veranderd..

  • Anita

   Klopt, niet iedereen kan meebewegen met de veranderingen van het leven! Vooral als je het niet verwacht, dan komt het best hard aan moet ik zeggen!

 6. Ik vind dat lastig. Het ligt natuurlijk aan de personen. Soms groei je uit elkaar of veranderen inderdaad je interesses en heb je niet echt een band meer… Met anderen kun je na een jaar lang geen contact te hebben gewoon weer verder gaan waar je was gebleven. Dat laatste noem ik denk ik “levenslange vriendschappen”.

  Omdat ik niet durf af te spreken heb ik al zo’n 1,5/2 jaar niemand meer “gezien” (buiten familie en een aantal kennissen). Geen vriendinnen. Je merkt dat mensen afhaken en dat vind ik niet meer dan logisch… Achteraf blijkt soms dat vriendschappen waarvan je dacht dat ze voor altijd zouden zijn toch niet zo “voor altijd” blijken als je had verwacht… En dat kan soms best even pijn doen.

  • Anita

   Snap dat het moeilijk is voor mensen als ze je nooit meer zien om te blijven plakken! Maar echte vriendschappen zijn inderdaad degene waar je het gewoon weer kan oppakken hoe lang het ook geleden is dat je elkaar gezien/gesproken hebt!

 7. Mooi stukje! Er zijn vriendschappen die doodbloeden. Ik ken wel al een aantal mensen heel lang en het is cliché maar vrienden leer je kennen in moeilijke tijden. Ik ben ook van het standpunt dat er meer positiviteit in moet zitten dan negativiteit. Zo had ik een vriendin die alleen maar over zichzelf kon klagen… Ik heb hierdoor de vriendschap beëindigd, waar ik me nog soms schuldig over voel.

  Ik ben wel stiekem jaloers op vriendschappen die al in van in de kleutertijd bestaan.

  • Anita

   Het cliché is gewoonweg de waarheid! Klagers, nee daar heb ik ook weinig mee. Een echte vriendschap waarbij je bij wijze van spreken bij elkaar in de wieg hebt gelegen lijkt mij ook wel wat! Maar ja dan moet je het maar net treffen.

 8. Ik denk dat maar weinig vriendschappen voor eeuwig zijn. Je ziet het soms wel hoor maar mensen haken tegenwoordig nogal snel af. Dat geldt voor liefdesrelaties maar ook voor vriendschappen. Alles is zo vluchtig en er wordt vanalles verwacht. Ik heb een vriendin die ik ken vanaf de middelbare en soms zien we elkaar een jaar ofzo niet.. maar dan pakken we het daarna weer op. Wij kunnen heel goed over serieuze dingen praten maar er zijn ook dingen die ze dus niet met me deelt omdat ze het veel bij zichzelf houdt maar ook omdat ze mij daarvoor niet de gewezen persoon vind. Helemaal prima, want ze weet dat als ze t wel kwijt wil ik er voor haar ben.

  • Anita

   Vluchtig is het leven zeker en mensen willen geen moeite meer doen! Fijn dat je er nog steeds voor haar bent.

 9. Mijn vriendschappen duren meestal niet eeuwig helaas. Hoewel de negatieve gevoelens op gegeven moment niet meer opwegen tegen de positieve gevoelens en het dan dus eigenlijk beter is ook. Mooi stuk!

  • Anita

   Ook al is het beter het kan wel pijn doen dat je iets voor je gevoel moet opgeven!

 10. Ik heb een aantal langdurige vriendschappen maar heb ook maar vriendschappen voor een tijdje gehad.
  Sommige mensen komen gewoon in je leven voor even, die geven iets aan je mee zodat je daarna zonder hen verder kan denk ik dan altijd maar 🙂

  • Anita

   Mooie gedachte Ricardo! Soms kunnen vriendschappen ook niet eeuwig duren omdat je ze alleen op een bepaald punt in je leven nodig hebt!

 11. Ik heb geen langdurige vriendschappen meer. Een paar jaar geleden heb ik (nadat er heel veel gebeurd was hoor) voor mezelf gekozen en het contact verbroken na vijftien jaar vriendschap (waarvan de laatste paar jaar al niet meer zo hecht als eerst). Het hele verhaal hou ik graag voor mezelf, maar ik heb zeker niet zomaar opgegeven. Het ging niet meer, de pijp was leeg. Ik ben er nog heel lang kapot van geweest dat de vriendschap over is, inmiddels heb ik er vrede mee. Ik herinner me de mooie tijd die ik met haar heb gehad, we zijn tenslotte niet voor niets zo lang bevriend geweest. Maar ik vergeet ook niet waarom het stukgelopen is en waarom het beter is om elkaar niet meer te spreken, dat helpt, al kan ik me nog steeds wel eens rot voelen hoor.

  • Overigens heb ik zeker nog wel vrienden hoor, vrienden komen en gaan, maar mijn huidige vriendschappen zou ik nog niet langdurig noemen. Maar ik sluit zeker niet uit dat ze dat wel worden hoor.

 12. Nee geen, maar ik heb genoeg meegemaakt om te weten dat vriendschappen nooit voor altijd zijn 🙂

 13. Ik heb 5 vriendinnen. De meeste ken ik echt al JAREN en ben er zo dankbaar voor. Soms met tussenposes maar al dik 10 jaar kan ik met deze meiden opschieten. Zo fijn. Hoewel we het druk hebben allemaal.. werk, sommige hebben kids en we wonen allemaal in een andere stad.. Toch houden we goed contact op de app of social media. Ik zou me geen leven meer zonder dit kleine clubje meiden meer kunnen voorstellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.