Zoektocht naar een mindfulness training

Vandaag op ‘mindfulness maandag’ wat is belangrijk bij de zoektocht naar een mindfulness training

Mindfulness is momenteel erg hip, de cursussen en trainingen duiken overal op en het is daarbij moeilijk te zien wie een goede mindfulness trainer is. Voor iedereen is het verschillend wat belangrijk is tijdens de mindfulness cursus dus ga goed op onderzoek uit. Tot vorig jaar werd de training nog vergoed door de zorgverzekeraars in het basispakket, maar vanaf begin dit jaar is het alleen voor mensen met depressieve- en/of angstklachten. Vaak wordt het wel vergoed in de aanvullende verzekering (verwijzing van de huisarts is nodig) maar hier blijken nog steeds onduidelijkheden over te zijn. Dus het kan voorkomen dat je de mindfulness training volledig zelf moet betalen.

Mindfulness spreuk it's today poohBron

Belangrijke eisen bij de zoektocht naar een mindfulness trainer

Mindfulness trainer is geen beschermd beroep en iedereen kan een cursus volgen, alhoewel er ook post-HBO en universitaire opleidingen bestaan. Het is belangrijk om te onderzoeken of de mindfulness trainer aangesloten is bij één van de twee verenigingen in Nederland, namelijk de VMBN en VVM. Tot deze verenigingen word je namelijk pas toegelaten als je aan bepaalde eisen voldoet. Kijk goed of de mindfulness trainer expert is op het gebied waarin jij mindful wil worden. Er zijn namelijk trainers die zich richten op een bepaalde doelgroep (depressie, burn-out, kanker, stress) of een specifieke sector. Daarnaast is het fijn als de mindfulness trainer ruime ervaring heeft en vanuit eigen ervaringen invulling aan de training kan geven. Het is aan te raden om van tevoren kennis te maken met de werkwijze van de trainer (online of via ervaringen van anderen) of dat je een (telefonisch) kennismakingsgesprek inplant. Dit zodat je voelt of er een klik is. Tijdens de mindfulness training wil je namelijk niet belemmerd worden in je doen en laten doordat je jezelf niet veilig of op je gemak voelt in de groep en bij de trainer.

Met bovenstaande ben ik momenteel nog druk bezig om zo een goede mindfulness trainer in Eindhoven en omstreken te vinden. En daarbij is het soms moeilijk om er eentje te vinden die nog niet begonnen is én kan aansluiten bij mijn onregelmatige rooster.

Inhoud mindfulness training

Een mindfulness training duurt 8 weken, 2 – 2½ uur per week, in een groep van maximaal 12 personen. Meestal ontvang je een werkboek en cd’s bij aanvang van de mindfulness cursus. Er wordt van je verwacht dat je thuis dagelijks 45-60 minuten oefent met de aandachts- en bewegingsoefeningen. Dit is een belangrijk onderdeel van de training zodat je ervaringen kunt delen bij de volgende bijeenkomst en het effect van de mindfulness training zelf in de hand hebt. Zo breng je het bewustwordingsproces op gang, herken je de stresssignalen en krijg je inzichten in de veroorzakers. Je moet dus goed nagaan of je tijdens de mindfulness training voldoende tijd en aandacht hebt om de automatische piloot uit te zetten en aan de slag te gaan met de thema’s uit de cursus.

Mindfulness spreuk mindfull mindful


Hoe is jou zoektocht naar een mindfulness training verlopen?

2 thoughts on “Zoektocht naar een mindfulness training

  1. Leuk artikel met zeker nuttige informatie. Dankjewel!

    • Anita

      Fijn om te horen Sas. Ben jij ook van plan een mindfulness training te volgen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.