Zorg dat je ego geen stem krijgt

Je ego kan soms behoorlijk in de weg zitten. Dit zowel bewust als onbewust om angst te vermijden of plezier na te streven. Het stemmetje in je hoofd kan daardoor je persoonlijke ontwikkeling in de weg zitten en niets is zo erg als jezelf iets misgunnen. Maar de ik wil, ik weet, ik ben, ik heb, ik kan ego’s kunnen niet altijd de overhand krijgen. De stem verteld niet wie jij bent maar is slechts een onderdeel van jouw brein die een beeld probeert te vormen van de werkelijkheid. Jij en je gedachten zijn niet één. Proberen om hier niet naar te luisteren, ook al blijft deze aandacht vragen, is ontzettend moeilijk. Egostrippen kan je helpen om je zelfbeeld en authenticiteit weer de ruimte te geven.

Jezelf zijn door je ego te strippen

Je ego zoekt naar goedkeuring en zorgt ervoor dat je steeds maar meer wil. Uiteindelijk creëer je een imago van jezelf en kunnen deze zelfbeelden je in de weg gaan zitten. Meer/minder, beter/slechter dan anderen, het zijn woorden die we maar al te vaak in onze mond nemen. Je hoeft jezelf helemaal niet te bewijzen want je bent goed zoals je nu bent. Maar waarom geloven we dan niet in onze eigen persoonlijke kracht? De mentale spoken kunnen je ego voeden en groter maken, maar dat moet maar eens afgelopen zijn. Alleen je ego kan gekrenkt worden als je deze spoken te lijf gaat, jijzelf als persoon niet. Je hebt je ego niet nodig om jezelf te beschermen, maar juist door kleur te bekennen en keuzes te maken zorg je ervoor dat je de obstakels kan gaan overwinnen. Een ego wil al te graag de overhand nemen maar als we moed en toewijding tonen voor wat we graag willen dan pas kunnen we echt de stap gaan zetten naar het onbekende.

paulo coelho quote
Bron

Behoeften en gevoelens vervullen

Het is van groot belang dat we onze eigen behoeften leren (her)kennen en deze durven te benoemen in contact met anderen. Te vaak accepteren we onszelf en onze eigenaardigheden niet. We worstelen er maar mee en soms lijkt het uitzichtloos. Door er van een afstand naar te kijken kan je ineens een ingeving krijgen om zo oude, onbewuste patronen te veranderen. Je moet niet figureren in je eigen film maar je hart volgen en de hoofdrolspeler zijn. We hechten maar al te vaak waarde aan de oordelen van anderen maar ook van jezelf en de situaties waar we in terecht komen. Hiervan loskomen en je open stellen zorgen er al voor dat je er niet meer op ’te pakken’ bent. Je ego schotelt je maar al te graag plaatjes over jezelf en anderen voor waardoor je afgeleid wordt van wat echt belangrijk is. Door te weten welke gevoelens en behoeften je na wil streven kan je een lijst samenstellen waar je aan kan werken. Het is nodig om tijdig te reflecteren of je behoeften en gevoeligheden al zijn vervuld. Richt je energie naar binnen in plaats van altijd maar naar buiten, zo kan je beter aansluiten bij wat er in je leeft. Zo creëer je de rust die we zo hard nodig hebben en maak je tijd om eens echt in jezelf te investeren. Als we onszelf niet kwetsbaar durven openstellen ten opzichte van anderen, stellen we ons ook niet open voor onszelf. We zijn zo angstig voor de gevolgen die het kan hebben dat het geluk te vaak weer de benen neemt. De dikke muren die we hebben opgetrokken om ons te beschermen tegen de pijn zorgen daar juist voor. Ben aanwezig in het huidige moment, laat je ego niet de overhand nemen en neem verantwoording voor je eigen identiteit. Je bent het waard om je eigen potentie ten volste te benutten.

Wil je aan de slag met egostrippen dan kan je hier het werkboek downloaden.

Hoe is het gesteld met jouw ego?

Bloglovin | Instagram | Twitter | Facebook

12 thoughts on “Zorg dat je ego geen stem krijgt

 1. Mijn ego, die is zo iniminie dat ie niet eens weet dat hij er is…
  Nee dat is overdreven, er zijn momenten dat ik best kan drammen en alleen wil doen wat ik in mijn gedachten heb…

 2. Wat een prachtig artikel heb je geschreven Anita <3 Vooral deze zin spreekt mij ontzettend aan: Je moet niet figureren in je eigen film maar je hart volgen en de hoofdrolspeler zijn. Ook omdat ik heel lang niet voor mijzelf heb gekozen, terwijl dit eigenlijk wel beter zou zijn geweest. Tegenwoordig luister ik wel naar mijn hart en doe ik wat goed voor mij voelt: wat mijn beeld ook moge zijn van mezelf naar buiten toe 🙂 X

  • Anita

   Thnx meis! Voor jezelf kiezen is ook moeilijk, zelf heb ik er ook nog wel eens moeite mee hoor.

 3. Wow mooi geschreven en zeer helpend. Bedankt! Ik doe en beslis teveel in functie van anderen, zodat anderen gelukkig zijn maar daardoor word ik er niet blijer van

  • Anita

   Geen dank, fijn dat ik je hiermee op weg kan helpen. Nee je moet jezelf niet teveel in functie van een ander zetten! Voor jezelf zorgen en doen waar je gelukkig van wordt is noodzakelijk!

 4. Ik vind dit een heel interessant onderwerp en eigenlijk vrij nieuw want ik heb niet eerder zo naar mijn ego gekeken.

 5. Wat heb je dit mooi geschreven Anita! Heel goed om te lezen. Ik sluit mij aan bij Deisy, die zin spreekt mij ook heel erg aan en tegenwoordig luister ik ook steeds beter naar mijn hart. Mijn ego kan ik nu het zwijgen opleggen en daardoor komt inderdaad die rust naar voren en voel ik wat echt belangrijk is.

  • Anita

   Wat fijn dat je de rust wat meer kan ervaren Xaviera! Ego’s zijn maar nare dingen!

 6. Ik houd haar scherp in de gaten! Want ik weet dat ze er is, en dat ze soms een saboterende werking heeft. Stap 1 is haar herkennen denk ik altijd maar. En dan knevelen en vastbinden.

  • Anita

   Vastbinden klinkt goed in mijn oren 😉

 7. Wat mooi geschreven. Ik ga eens naar dat boek 🙂

 8. Wat een ontzettend mooi stuk! Je hebt het mooi beschreven, lieve Anita. Heerlijk inspirerend is dit! Ik ga eens kijken naar dat werkboek waar je een linkje van hebt gegeven 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.