Anderen tevreden stellen

Rekening houden met een ander is voor mij als zorgmens heel normaal maar de laatste jaren heeft dat eigenlijk meer plaats gemaakt voor anderen tevreden stellen. Je cijfert jezelf hierdoor meer en meer weg en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Mijn burn-out heeft mij vorig jaar flink teruggefloten en hierdoor werd ik gedwongen om goed voor mijzelf te zorgen. Het is dan ook een levensveranderende gebeurtenis geweest en ik kijk hier positief op terug. Ja echt! Toen ik er nog middenin zat had ik momenten dat ik bang was en dacht dat het nooit meer goed zou komen, maar nu ben ik dankbaar dat mijn lichaam en geest vertelden tot hier en niet verder.

Zelf je leven bepalen

Het belangrijkste is alleen datgene te doen waar je zelf gelukkig van wordt. Je stelt jezelf dan tevreden met het tevreden stellen van een ander. Hoe fijn is dat. Je eigen mening en behoeften zijn wel degelijk belangrijk en nee je bent echt niet egoïstisch. Zelf heb ik hier nog altijd ontzettend moeite mee en wil anderen graag helpen zodat ze niet teleurgesteld zijn in mij. Maar als je het vergelijkt met jaren geleden dan is mijn drang om te pleasen veel en veel minder. Mijn zelfvertrouwen wordt steeds beter, ik hecht waarde aan mijn eigen mening en zie in dat ik het niet iedereen naar de zin kan maken. Hierin moet je soms ook moeilijke beslissingen nemen en vriendschappen of relaties verbreken omdat het je niet gelukkig maakt. Intuïtief weet je vaak al wel wat hiervoor nodig is maar door kritiek van anderen of jezelf wijzigt je koers. Reële of juist niet reële verwachtingspatronen kunnen veranderingen tot stand brengen die ten koste gaan van je eigen geluk. Maar doe nu eens echt wat jij belangrijk vindt!

Anderen tevreden stellen future you
Bron

Nee zeggen

Niets is zo moeilijk als nee zeggen, daarom kun je bij twijfel beter laten weten dat je erover nadenkt. Zo geef je jezelf namelijk de kans om te bepalen waar je momenteel behoefte aan hebt en wat je daarvoor het beste kan doen. Wees niet onzeker en geef jezelf ook niet de schuld als iets niet wordt opgelost waaraan jij een steentje bij kon dragen. Op dat moment heb je andere verplichtingen of behoeften en zorg dat je daar ook van kan genieten. En weet je, mensen zijn vaak ook veel te druk met zichzelf om zich ook met jou bezig te houden. Probeer van andermans probleem ook zeker niet jouw probleem te maken. Soms moet je gewoon op een respectvolle manier schijt hebben aan wat anderen denken, als jij er maar gelukkig van wordt. Want geluk is namelijk rekening houden met je eigen behoeften.

Wil jij tevreden stellen?

Bloglovin | Instagram | Twitter | Facebook

12 thoughts on “Anderen tevreden stellen

 1. Ik ben een enorme pleaser! Cijfer mezelf ook regelmatig weg. Maar komt verbetering in!! Goed stuk meis..

  • Anita

   Thnx meis! Ja stap voor stap kom je er zeker.

 2. Hallo Anita,
  Ook ik ben meermaals gevloerd geweest door een burn out. Mijn probleem was niet alleen het willen pleasen, maar dat ook nog eens tot in de puntjes te willen doen. Geen ‘nee’ kunnen zeggen dus + perfectionisme. Inderdaad, het heeft alles te maken met je zelfwaardering (of een gebrek daaraan) en (zelf)kritiek. Dat kan een hardnekkig probleem zijn.

  • Anita

   Oei meerdere malen zelfs, pittig! Ja die combi maakt het idd nog moeilijker en het heeft tijd nodig.

 3. Vroeger mee dan nu. Merk dat ik een laatbloeier ben.
  Leuke post weer.

  • Anita

   Thnx! Hier ook een laatbloeier hoor.

 4. Hier ook zo een. Maar hier geldt verstand komt met de jaren en langzaamaan leer ik steeds vaker nee te zeggen en te kiezen voor mezelf. Dat gaat de ene keer beter dan de andere keer.

  • Anita

   Komt het hier toch nog helemaal goed met het verstand dan ;). Per situatie is het idd anders en ligt er ook maar net aan wat je belangrijk vindt.

 5. Ik heb dit bericht expres even bewaard, want was gisteren zo moe en ik had al zo’n vermoeden dat dit een zinvol artikel voor mij zou zijn. En inderdaad. Ik ben hier nu erg mee bezig en ik durf ondertussen wel te zeggen dat ik er al van genieten om voor mezelf te kiezen. Ik merk dat ik groei en sterker wordt. Nu al. Mooi artikel. 🙂

  • Anita

   Fijn om te horen dat je sterker wordt! Nee zeggen is ook gewoon ja zeggen tegen jezelf. Goed dat je ervan geniet, ga zo door!!

 6. Ik heb geen burn-out gehad, want ik was er op tijd bij. Maar ik ben absoluut een pleaser die graag anderen tevreden stelt en liever anderen niet teleurstelt. Ik word gelukkig steeds beter in “nee” zeggen. Al merk ik wel dat mensen echt van mij gewend zijn dat ik standaard “ja” zei. Het levert wat verbaasde blikken of opgetrokken wenkbrauwen op als ik weiger. En eerlijk gezegd voelt dat best fijn.

  • Anita

   Eigenlijk best raar dat mensen zo snel gewend raken dat je dingen meteen voor ze doet. Goed dat je er op tijd bij was en het fijn vindt om nee te zeggen. Hier gaat het ook steeds beter gelukkig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.