Blij zijn met een kalm leven

Het weekend volproppen, elke avond iets te doen hebben en niet stil kunnen zitten. Voorheen wilde ik altijd wel iets te doen hebben omdat ik dan zo het gevoel had goed bezig te zijn. Maar waarom moet je altijd iets te doen hebben? Heb je dan pas het idee echt te leven of wil je graag bewijzen dat je alle ballen in de lucht kan houden. Wat is er mis met rust, luieren en een lege agenda? Geeft dat onrust of heb je dan het idee dat je niet nuttig bezig bent. Het is namelijk helemaal niet erg om een kalm leven te leiden en ’s avonds met een boek op de bank te zitten.

Het leven en wat je ervan maakt

Door alle keuzes die we tegenwoordig kunnen maken hebben we het idee dat we meer horen te doen en altijd je uiterste best. Doelen stellen, dingen nastreven en hogerop komen. Het zorgt er allemaal voor dat we meer willen en moeten doen van onszelf. Het is vaak van generatie op generatie doorgegeven omdat vroeger de kansen allemaal veel minder waren en ouders vertellen dat je het beste uit je leven en jezelf moet gaan halen. Maar legt dat niet een te grote druk op de nieuwe generatie? Ga je daardoor niet steeds een tandje hoger om te laten zien dat je het wel kan. Een dertigersdilemma is dan ook vaak een term die boven komt drijven. Soms willen we de tijd die we op de wereld zijn ten volste benutten want je weet nooit wanneer het voorbij zal zijn. En voor je het weet is er weer een jaar voorbij en heb je het gevoel weinig te hebben gedaan. Altijd verbazingwekkend hoe snel het gaat! Maar is dat erg? Heb je op dat moment niet gewoon genoten van de zaken die op je pad komen. Want moet je altijd dingen doen die van nut zijn of kan je ook eens echt oprecht genieten.

Happy with calm life quote
Bron

Genieten van een kalm leven

Genieten van het leven en dingen af en toe doen zorgt er juist voor dat het bijzonder blijft. Als je elke week uit eten gaat dan is het namelijk niet meer speciaal maar juist heel gewoon geworden. Moet je elke week iets extra’s ondernemen? Is het niet voldoende om te doen wat moet zoals werken en daarnaast eens niets te doen. Trek je huispak aan, ga op de bank zitten en kijk bijvoorbeeld een film of serie. Geniet van het moment en de rust. Soms moeten we daar echt onze gedachten voor uitschakelen en zeker als je gewend bent om veel te doen. Op den duur vind je het gewoonweg heerlijk de kalmte en lege agenda want wie wordt er blij van rennen en vliegen van hot naar her? Ik zeer zeker niet en tevens zal je stressniveau hierdoor ook gaan dalen. Een win, win situatie. Kijk dus eens kritisch naar je week- of maandplanning en kijk welke activiteiten je eventueel kan schrappen om meer rust te gaan ervaren. Heb je daarvoor meer me-time nodig of juist eens echt samen tijd met je vriend, man of gezin?

Heb jij een kalm leven of zou je dat graag willen?

Bloglovin | Instagram | Twitter | Facebook  | Pinterest

20 thoughts on “Blij zijn met een kalm leven

 1. Ik zie het niet als een keuze tussen dingen doen die van nut zijn of oprecht ergens van genieten. Voor mij is het oprechte genieten van nut. En oprecht genieten kan ik zeker van luieren of een avondje niets doen. Ik vind dat dus ontzettend nuttig haha. Ik kijk altijd of ik genoeg me-time inplan.

  • Anita

   Me-time is zeker nuttig 🙂

 2. Dat had ik vroeger ook steeds iets willen doen. Nu vind ik het juist heerlijk om een dagje thuis te zijn en even geen plannen te hebben. Als ik bijvoorbeeld twee avonden moet werken, een vergadering heb en naar het koor zorg ik dat ik de andere avonden niks meer hoef. En dan is er ook ruimte om spontaan iets af te spreken als ik daar zin in heb. Juist van een boek en kop thee op de bank kan ik erg genieten of wanneer moppie net iets langer slaapt ’s ochtends dan blijf ik mooi ook nog even in bed.

 3. Vroeger werd ik helemaal zenuwachtig als ik in het weekend niets te doen had. Dan moest er wat op de agenda. Nu vind ik het heerlijk een weekend niets. Vergeleken met een paar jaar geleden is mijn leven een stuk gezapiger geworden, maar ik geniet er enorm van!

  • Anita

   En met gezapiger is helemaal niet mis! Hier ook hoor en ik vind het ontzettend prettig.

 4. Ik doe erg weinig en heb in die zin denk ik ook wel een kalm leven. Echter is het in mijn hoofd niet snel kalm. Ik zou graag een ‘kalmer’ hoofd willen. Het leven zou dan wel wat drukker, voller mogen, maar dat is simpelweg omdat ik nu vooral thuis zit.
  Mooie post.

 5. Ik heb in vergelijking met anderen een redelijk kalm leven, maar door mij chronische ziek zijn voelt het alsnog heel druk. Ik neem wel regelmatig de tijd voor mezelf om lekker even een boek te lezen of iets dergelijks. Anders houd ik het echt niet vol.

 6. Ik heb een vrij kalm leven. Ik plan zeker niet elke avond vol. Ik vind dat ook echt niet fijn. Een van mijn hobbies is ook op de bank tv kijken ;-).

 7. Ik vind een kalm leven heerlijk. Gewoon de tijd nemen om dingen te doen. Zelfs als die dingen niet kalm zijn, probeer ik rustig te blijven. Helaas lukt dat niet altijd

 8. Interessant Anita. Ik ben van nature eentje die niet graag stil zit maar dit wil niet zeggen dat ik graag afspreek met anderen en mijn agenda vol prop met van alles en nog wat.

  Ik loop liever hard of werk de was weg dan dat ik op de bank plof, dit is niet altijd oke vind ik maar ik geniet er dan juist van als ik dan wel een keer de bank op “mag” 😉

 9. Soms plan ik het voor mezelf alsnog te vol. Dat merk ik dan, want in plaats van dat ik dan ergens naar uitkijk zie ik er tegenop. Omdat het dan als een ‘moetje’ voelt. Niet fijn! Toch let ik er meer op en plan ik niet meer zoveel dingen. Soms best lastig met veel vrienden/kennissen/familie en dergelijke. Maar niemand heeft er wat aan als ik daar ongezellig bij ga zitten omdat ik me verplicht voel.

  • Anita

   Er tegenop zien is nooit goed inderdaad, goed dat je zelf al oplet dat je minder plant!

 10. Gertie de Groot

  Ik vind het héérlijk om een dagje te luieren. Maar ook weer fijn om de dag erna weer actiever te zijn. Juist de afwisseling werkt het beste voor mij. Maar wat ik écht niet kan is echt helemaal niks doen. Dus ook niet lezen of tv kijken. Zomaar voor je uit zitten staren, dat lukt me (nog) niet!

 11. Ook ik werd vroeger heel zenuwachtig als ik een avond op de bank moest doorbrengen, het idee alleen al. En nu vind ik het heerlijk, ’s avonds even helemaal niets. In het weekend wil ik vaak nog wel één dag iets inplannen en ik heb mijn yoga, maar steeds vaker neem ik mijn rust ook op mijn vrije dag. Dan zit ik op de bank, onder een dekentje, met een fijn boek of iets. Maar een kalm leven? Eerst zelf maar eens kalm worden, soms kan ik nog teveel stressen om te genieten van de kalmte.

 12. Ik heb een extreem kalm leven eigenlijk. Het vervelendst is op maandag de vraag ‘En wat heb jij van het weekend gedaan? / Hoe was je weekend?’. Zo’n vraag benadrukt voor mij altijd de druk die erop ligt. Je moet altijd maar leuke dingen doen en altijd bezig zijn. Ik heb eigenlijk nooit een druk schema (zou soms wel eens willen dat ik iets te doen had 😉 ) maar ik vind het wel prima zo.

  • Anita

   Oh ja die vraag is idd ontzettend vervelend!

 13. Ik heb een mega kalm leven en mijn vriend en ik zijn echte huismussen. Elke avond of weekend wat doen? Ik moet er zo niet aan denken.

 14. Ik wil dolgraag een kalm leven! Maar het valt niet mee om het voor elkaar te krijgen met vijf kinderen merk ik. Maar een kalm leven lijkt me heerlijk.

 15. Iris

  Ik herken me hier heel erg in. Vroeger had ik ook altijd het gevoel dat ik iets “moest” doen in mijn vrije tijd. Zeker omdat mensen dan na het weekend gaan vragen: wat heb jij gedaan dit weekend? En bij mij was dit dan vaak niet veel spannends. Tegenwoordig ben ik heel blij als mijn avonden en weekenden gewoon rustig zijn. Zeker als je door de week 32/40 uur werkt, dan heb ik die rust ook echt nodig als ik niet werk. Dus ik sport dan twee avonden in de week en voor de rest kijk ik gewoon thuis een serie/film. En in het weekend houd ik het ook heel rustig. Heerlijk :).

 16. Mooi artikel! Ik hou wel van een kalm leven en ben er zeker tevreden mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.