Boektober | vier boeken gelezen

De boektober challenge van Dagmar kwam ook dit jaar weer als geroepen. Het lezen was alweer een tijdje naar de achtergrond verdwenen en dat terwijl ik het heerlijk vind. Ik had mijn reading challenge dan ook verhoogd vergeleken met vorig jaar. En net zoals vorig jaar heb ik boektober wederom volbracht. Ik las vier boeken waarvan je vandaag leest wat ik ervan vond.

boektober 2016 lieveling rosie project

Cathy Rentzenbrink – Het laatste uit liefde

In 1990, wanneer Cathy zeventien is, wordt haar broer Matty (16) aangereden door een auto. Cathy en Matty zijn onafscheidelijk en doen heel veel samen. Zo ook op de bewuste avond waarna ze na het werken in de pub van hun ouders naar de discotheek gingen. Als Cathy naar huis wil krijgt ze van een bekende een lift aangeboden. Ze vraagt Matty mee te gaan maar hij wil nog even blijven. Maar wanneer Cathy in bed ligt hoort ze ineens mensen buiten roepen. Het zijn mensen die hebben gezien dat Matty aangereden is en besloten de familie te gaan halen. Ze wonen in een klein dorp Snaith waar iedereen de familie Mintern kent. Cathy besluit haar ouders te laten slapen want Matty zou zoals gewoonlijk wel gewoon iets stoms gedaan hebben. Alleen toen ze in het ziekenhuis aankwamen bleek het toch erger dan gedacht en moest Cathy haar ouders wakker bellen. De recensie van het laatste uit liefde kwam al eerder op mijn blog. Ik ontving namelijk van Kosmos Uitgevers een ongecorrigeerd leesexemplaar voor de verschijningsdatum van 25 oktober.

Daphne Deckers – De geboorte van een moeder

Op humoristische en openhartige wijze beschrijft Daphne Deckers over haar ervaring met zwanger zijn en moeder worden. Ze neemt je mee in de achtbaan van emoties en geeft je tevens praktische tips voor de zwangerschap en de kraamtijd. Herkenning voor iedere zwangere door het grote relativeringsvermogen en de rake anekdotes van Daphne. Een mama boek kon natuurlijk niet ontbreken in de lijst want niets is zo fijn als ervaringsverhalen lezen. De geboorte van een moeder is al meer dan 15 jaar oud maar de verhalen zijn tijdloos. Het boek leest lekker weg en herkenning is er zeker. De informatie die je ze geeft is mooi meegenomen maar het is zeker geen boek wat je helemaal voorbereid op de bevalling. In de vijftienjarige jubileumeditie die ik heb staat ook het boek de geboorte van een gezin. Deze ga ik dit jaar ook nog lezen, want het boek leest wel makkelijk weg.

kim van kooten lieveling recensie

Kim van Kooten – Lieveling

Puck (5 jaar) woont samen met haar moeder in een achterstandswijk in Rotterdam maar op een dag verhuizen ze naar een kapitale villa. Hier woont namelijk de nieuwe man van haar moeder en het lijkt een sprookje. Ome meneer, zoals Puck hem noemt, ontfermd zich over haar. Hij overlaad haar met cadeaus, wast drie keer week haar haren en droogt haar af met zijn handen. Ze maken samen lange tochten in zijn enorme auto, moet iedere zondag in haar blootje op de foto en hij wil dat ze hem papa gaat noemen. Haar moeder laat hij volledig links liggen want Puck is zijn lieveling wat het geheim is tussen haar en ome meneer. Maar geheimen worden groter, zwaarder en moeilijker om te bewaren naarmate ze ouder wordt. Hierdoor wil ze dat het geheim gevonden wordt. Een heftig verhaal wat gebaseerd is op het verhaal van Pauline Barendregt en een echte pageturner. Ik heb het boek in twee dagen uitgelezen en kon het gewoon niet wegleggen. Seksueel misbruik is een zwaar en donker thema maar Kim weet er ook humor in te verwerken. Ze wilden het verhaal vertellen vanuit het kind en wat dat met haar doet. Maar hoe haar omgeving de gehele kwestie eigenlijk negeert of misschien niet wil zien is nog schrijnender. En wat als het misbruik erger wordt en haar moeder te labiel is om haar aandacht op Puck te richten? Het is knap hoe het heftige verhaal vormgegeven is en toegankelijk wordt gemaakt. Een echte aanrader wat mij betreft!

Graeme Simsion – Het Rosie project

Don Tillman, de autistische docent genetica, is op zoek naar de ideale vrouw. Echter is het door zijn sociale onhandigheid nooit echt verder gekomen dan een eerste date. Het echtgenote project is hiermee geboren en Don stelt een strenge eisenlijst van 16 pagina’s op waar zijn vrouw aan moet voldoen. Kan hij hiermee zijn perfecte partner vinden? Maar dan komt Rosie in zijn leven welke gestuurd is door Gene, Don’s beste vriend. Ze is verre van perfect maar wel intelligent. Rosie blijkt op zoek te zijn naar haar biologische vader en Don helpt haar graag met deze zoektocht ook al brengt dit zijn schema’s in de war. Maar past ze in het echtgenote project en wat te doen als ze haar vader gevonden heeft? Ik moest wel even in het Rosie project komen maar hoe verder je in het verhaal komt hoe makkelijker je de gedachten van Don begrijpt. Het leuke aan het verhaal zijn de ontmoetingen, belevenissen en ondenkbare avonturen die Don meemaakt. Vanuit zijn autisme kijkt hij anders naar de wereld en dat weet de schrijver erg goed over te brengen. Rosie lokt Don als het ware uit zijn comfortzone en hij laat het zelfs toe. En dat voor iemand waarvan het leven alleen maar uit orde en structuur bestaat. Een erg leuk boek, met veel humor. Het vervolg, het Rosie effect, staat dan ook als volgende boek op de planning!

Heb jij meegedaan met boektober en je doelstelling behaald?

Volg mindjoy op
Bloglovin | Instagram | Twitter | Facebook Pinterest

17 thoughts on “Boektober | vier boeken gelezen

 1. Ik heb ook meegedaan en zelfs meer gelezen dan geplanned. Ik ben erg benieuwd naar het boek van Kim van Kooten. Die staat ook zeker op mijn to read lijstje.

 2. Wat goed dat je hebt meegedaan en dat je ook echt zoveel gelezen hebt! Ik heb momenteel echt geen tijd om te lezen… of eigenlijk zin. Om te ontspannen ga ik lekker knutselen, ben nu ook aan het leren haken :-).

  • Anita

   Ieder zijn ding om te ontspannen 🙂 Heel benieuwd naar je haakavonturen!

 3. Ik wilde meedoen en las 1 boek uit ipv de vier die ik wilde haha.. Drie van de vier bovenstaande boeken trekken me wel aan, zet ik ook op m’n (lange) lijst!

 4. Poehh, ik moet ook weer eens de tijd vrij maken om lekker te lezen! Ik kan me niet eens meer herinneren wat de laatste keer is dat ik een boek las!

  • Anita

   Wat jammer en dat terwijl het zo heerlijk is om in een andere wereld te duiken 🙂

 5. Ik las over het eerste boek en dacht: hier heb ik al eens over gelezen. Maar dat was natuurlijk op jouw blog! Haha!

 6. Fijn! Vier boeken op een maand lukt me zelden tot nooit.

 7. Lieveling wil ik graag lezen. Mooie kaft ook trouwens.

 8. Jeetje, 4 boeken in één maand ?! Dat red ik nooit haha! Ik ben momenteel druk bezig met mijn opleiding, maar zodra ik weer wat rust heb gecreëerd, ga ik weer lekker lezen! Lieveling lijkt me echt wel een heel mooi boek! Liefs

  • Anita

   Toen ik studeerde had ik ook geen zin meer om voor mijn plezier een boek te lezen hoor. Ja lieveling is echt een aanrader!

 9. Het Rosie project wil ik graag lezen. Wat goed dat je zoveel boeken hebt gelezen, ik kom nog altijd niet ver met lezen.

 10. Oooh The Rose Project is zo’n leuk boek! Echt fantastisch. Ik vond persoolijk het tweede deel minder, maar misschien komt dat omdat mijn verwachtingen toen erg hoor waren.

  • Anita

   Ben er nu in bezig dus ben benieuwd!

 11. Ik moet echt meer gaan lezen. Doe het eigenlijk alleen in de vakantie. Heb nu al een lang lijstje met boeken die ik wil lezen en daar komen deze ook nog bij:)

 12. Wat goed dat je er zoveel hebt gelezen! Ik lees eigenlijk te weinig en heb er vaak gewoon niet genoeg tijd voor maar ik wil het wel snel terug goed oppikken! Ik heb echt een hele lijst klaarstaan.

 13. The Rosie Project staat al een tijdje op mijn lijstje. Lijkt mij een heel bijzonder boek, maar vooral ook interessant. Dat vind ik trouwens al snel als er iets van autisme of een andere stoornis in voorkomt haha. Hopelijk heb ik snel weer een keer de rust om te lezen. Ik kan het de laatste jaren echt niet meer opbrengen om te lezen, naast studieboeken dan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.