Dagboek schrijven geeft zelfinzicht

Vroeger schreef ik met tijden regelmatig in een dagboek. Schrijven wat ik die dag had meegemaakt en hoe ik mij voelde. De laatste jaren lag mijn focus meer op deze blog en het bijhouden van alles rondom het moederschap. Dit als naslagwerk voor mijzelf en natuurlijk voor mijn dochter. Maar eind december werd ik door Juliette van My Lovely Notebook tijdens een Facebook Live ‘schrijvend het jaar uit’ gemotiveerd om het dagboek schrijven weer op te pakken. Ik kon voor een mooi prijsje haar cursus dagboek schrijven aanschaffen en schrijf sindsdien weer elke dag.

Dagboek schrijven cursus volgen mindjoy

Waarom dagboek schrijven

Schrijven, ik vind het heerlijk. Geen digitale agenda, maar een bullet journal en Purpuz planner waar ik dagelijks in ‘werk’. Voor mijn studie schrijf ik een samenvatting van de theorie in een notitieboek. Want zo blijft het ook nog eens beter hangen. Wie een zwak heeft voor stationary en notieboeken weet waarom ik het zo heerlijk vindt. Iedereen heeft een eigen voorkeur van schrijven en zo is dat ook voor dagboek schrijven. Je kan de dag starten of eindigen met schrijven. Maar belangrijk is dat je schrijft waarover jij wil. Beschrijf hoe je jezelf voelt, hoe de dag is geweest of wat je nu bezighoudt. Niets is fout dus leg jezelf ook zeker niet de druk op om netjes of een minimaal aantal woorden te schrijven. Ook hoeft het geen compleet verhaal te worden. In eerste instantie zal het wennen zijn om je gedachten op papier te zetten. Maar naarmate je er meer mee aan de slag gaat merk en zie je dat je de diepte in zal gaan. En juist dat wil je bewerkstelligen om zo tot diepere reflecties te komen.

Dagboek dotted papier mindjoy

Bewustwording en zelfinzicht

Door de cursus van Juliette en de opdrachten die zij je elke week meegeeft ga je op onderzoek uit. Welke methoden vind ik fijn, hoe kan ik mijzelf beter leren kennen en gedachten ordenen? Ik vind het heel fijn om nu met verschillende technieken bezig te zijn om zo te ontdekken wat voor mij werkt. Zo vond ik bijvoorbeeld de tip om te schrijven op dotted papier super, omdat het veel fijner schrijft dan lijntjes. Ik ben nu een maand dagelijks aan het schrijven in mijn dagboek en merk dat het helpend is. Ik heb de voorkeur om te schrijven voordat ik ga slapen om zo de dag door te kunnen nemen. Maar als ik meer met doelen en intenties wil werken kan ik beter ’s ochtends even tijd vrijmaken. Hier probeer in mijn weg nog even in te vinden. Maar dat het mijn hoofd leegmaakt, ik minder pieker en beter kan relativeren is een feit. Elke avond sluit ik af met een dankbaarheidslijstje en ook dat verhoogt het geluksgevoel. Er gebeurd zoveel, elke dag weer, dat je via het dagboek schrijven een mooi herinneringsboek maakt. Maar alleen al het bewust worden van waarom je iets doet en wat dat voor je betekend gaat je zoveel brengen.

Schrijf jij in een dagboek?
Volg mindjoy op Bloglovin | Instagram | Twitter | Facebook | Pinterest

4 thoughts on “Dagboek schrijven geeft zelfinzicht

  1. Nee, ik schrijf al jaren niet meer in een dagboek. Heb er op dit moment ook geen behoefte aan.
    Fijn dat jij door middel van de cursus kan uitvonden wat voor jou het fijnst werkt!

  2. Jep, niet elke dag, maar veel ervaringen pen ik neer om ze te laten bezinken. Ik wil er sowieso dit jaar ook meer tijd voor maken 🙂 Ik ga ook wel graag handletteren of journallen in mijn dagboek!

    • Anita

      Hier is ook maar de vraag of ik dagelijks vol ga houden en zinvol vindt. Heerlijk om ook creatief te zijn in je dagboek. Ik gebruik daar mijn bullet journal voor.

  3. Wat fijn dat je er zoveel uithaalt. Schrijven in een dagboek is niks voor mij. Ik hou liever een bullet journal bij met veel foto’s :-).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.