Vandaag kijk ik net als vorige week terug naar de periode waarin mijn man en ik ons huis hebben gekocht. Nadat je minimaal 2 maal het huis bezichtigd hebt, een bod met ontbindende voorwaarden hebt uitgebracht en deze eenmaal is geaccepteerd (met of zonder onderhandelen) begint de spannende periode van het afsluiten van een hypotheek. Het afsluiten van een hypotheek kun je zelf doen of met de tussenkomst van een adviseur. Wij hebben voor een adviseur gekozen, namelijk de hypotheekshop. Je moet zelf goed onderzoek doen naar een betrouwbare adviseur die de juiste vergunningen en keurmerken bezit want de komende 30 jaar ben je namelijk bezig met het afbetalen van de afgesloten hypotheek. Je wil natuurlijk niet voor onvoorziene kosten komen te staan.
Wat komt er kijken bij het afsluiten van een hypotheek
Heel veel. Je krijgt tegenwoordig niet zomaar een hypotheek en moet veel documenten inleveren zodat ze kunnen zien of je aan alle eisen voldoet. Als eerste kies je de hypotheekvorm (met of zonder NHG), waarna je kijkt bij de verschillende hypotheekverstrekkers wat de huidige rentepercentages zijn en voor welke rentevastperiode je gaat. Een fijne site hiervoor is Independer. Dit zodat je kan zien wat je maandlasten gaan worden. Daarnaast moet je een overlijdensrisicoverzekering afsluiten en aangeven of je eigen geld bijlegt of het huis gaat kopen met financiële hulp. Ik ben geen hypotheekadviseur dus ga echt op onderzoek uit en bekijk de eisen en mogelijkheden erg goed. Het afsluiten kost tijd dus stel het niet te lang uit.
Ervaring met het afsluiten van een hypotheek
Omdat mijn man zelfstandig ondernemer is was het voor ons een zoektocht naar een goede hypotheekverstrekker. Het was echt een geregel en zeker toen we een keer afgewezen waren werd het wel heel spannend. Hierdoor werd duidelijk dat we er goed aan hadden gedaan om de aanvraag via een hypotheekadviseur te laten lopen. Zo kon hij goed voor ons onderhandelen met de verstrekkers. Een hypotheekadviseur is niet goedkoop (meestal rond de €3.000,-), maar dat hadden wij er graag voor over. Daarnaast blijft het een discussie of je wel of niet moet aangeven dat je een studieschuld hebt. Maar om een goede beoordeling te geven van je financiële situatie moet je deze in ieder geval wel meetellen in je eigen berekening. Want als je deze meetelt in je hypotheekbedrag kun je aanzienlijk minder lenen dus de keus is aan jou. Wel dien je er rekening mee te houden dat wanneer je je DUO-schuld verzwijgt en de bank en/of NHG komt daarachter je een groot probleem kan hebben mocht je ooit aanspraak willen maken op de NHG. Je hebt dan namelijk geen volledig en eerlijk beeld van je schulden gegeven.
Volgende week de laatste throwback thursday (tbt) over het kopen van een huis en wat daarbij nog meer komt kijken
Hoe was jou ervaring met het afsluiten van een hypotheek?
Leuk artikel! Het was een heel gedoe, een hypotheek afsluiten. Meer dan ik had verwacht…
Een hypotheek sluit je niet voor even maar je zit er heel.lang aan vast. En heel veel.mensen staren zich blind op de laagste rente. Maar nog belangrijker is dat een hypotheek niet alleen nu bij je past maar ook in de toekomst. Kun je je hypotheek meenemen als je gaat verhuizen? Hoe zit het als de rentevaste periode afloopt, kun je tussentijds aflossen enz. Ik zou zoiets nooit zelf afsluiten.
Erg goede aanvullingen Petra! Ik zou het ook nooit zelf doen, maar er zijn mensen die het liever zelf uitzoeken omdat ze bijvoorbeeld in de financiële sector werken. Maar dan nog komt er meer bij kijken dan je denk!