Ervaring met de no poo methode

Zoals je misschien in mijn what’s on my mind artikel hebt gelezen ben ik gestart met het wassen van mijn haar met baking soda en appelazijn. De reden hiervoor was omdat mijn haar snel vet werd en mijn hoofdhuid met regelmaat geïrriteerd was. In de meeste shampoos, conditioners en stylingsproducten zitten schadelijke stoffen zoals sulfaten en siliconen. Deze verzwaren het haar en ontdoen het van alle natuurlijke oliën en daarom klonk deze methode zo goed omdat je het haar wast met alleen maar natuurlijke producten.

 No poo methode

Voor deze methode moet je wel even wat voorbereiden. Het fijnste is om 2 plantenspuiten te maken en in de ene meng je 1 eetlepel (10 ml) baking soda met 250 ml water en in de andere 1 eetlepel appelazijn met 250 ml water. Schud het goed door elkaar zodat alles opgelost is. Je begint met het baking soda mengsel en spuit deze over je gehele haar. Giet het laatste beetje over je hoofdhuid en masseer het goed in. Na ongeveer twee minuten spoel je het uit en zorg dat je niets overslaat. Herhaal dan hetzelfde met het appelazijn mengsel. Belangrijk: Je zal niet direct resultaat zien want je gaat eerst door een transitieperiode heen. Dit omdat je haar moet wennen aan de nieuwe methode. Je haar wassen met baking soda en appelazijn werkt daarnaast helaas niet voor iedereen, als je er extreem droog haar van krijgt of andere problemen opmerkt dan moet je per direct stoppen Je mag eveneens je haar ook niet te vaak wassen met deze methode. Probeer er vijf dagen tussen te laten want anders is de baking soda te agressief voor je haar.

No poo methode hulpmiddelen No poo methode appelazijn

Onze ervaring met baking soda als shampoovervanger

Niet alleen ik, maar ook R heeft de no poo methode uitgeprobeerd. Allereerst was het ontzettend wennen dat je ineens een hoop dingen moet voorbereiden voordat je de douche in stapt, maar je went eraan. Daarnaast schuimt het natuurlijk niet zo lekker en heeft de appelazijn een geur waar je van moet houden. Na de eerste keer voelde mijn haren ontzettend stug en droog aan maar waar mijn haar na één dag al vet werd met ‘gewone’ shampoo was dat nu met de no poo methode pas na twee dagen. R had ook last van stug haar, maar hij had echter nooit last van ontzettend vet haar dus in dat opzicht merkte hij weinig verschil. Omdat je eerst in een overgangsperiode terecht komt en je haar moet wennen aan de nieuwe methode kan het in het begin soms zelfs vetter en viezer aanvoelen. Als je haar goed op deze methode reageert moet je hier echt even doorheen, dit kan echter wel een paar weken of zelfs maanden duren.

Ik las dat als je je haar tussendoor met alleen water kan wassen het dan iets opfrist. Echter werkte dat niet voor mij en zag mijn haar er daarna nog viezer uit. Daarom gaf ik de voorkeur aan droogshampoo in de tussenperiode voordat ik het weer mocht wassen. Wat ik ook opmerkte bij de no poo methode was dat mijn haar wat minder glans had en af en toe wat witte spikkels in mijn haar zag zitten. Maar dat kan misschien nog wat baking soda zijn geweest die niet goed is opgelost. Wel merkte ik dat mijn haren dikker aanvoelde en het iets wat meer volume had. Echter ben ik na één maand gestopt met de no poo methode en dat omdat ik het gevoel had dat ik meer haar verloor dan daarvoor. Ik heb veel maar dun haar en ik wilde niet dat dit nog dunner zou worden. Ook door het ph verhaal wat ik las op Kanelstrand en erover hoorde tijdens de lezing op de gezondheidsbeurs ben ik hier toch meer waarde aan gaan hechten.

 Huidige producten

Omdat ik eerst L’Oréal Elvive shampoo gebruikte maar hier niet naar terug wilde gaan ben ik samen met R op zoek gegaan naar een vervanger. In onze zoektocht kwamen we uit bij Zarqa. Deze shampoo is mild, parfum- en conserveringsvrij en bevat pure Dode Zeemineralen, zuivere plantenextracten en oliën. Tot op heden zijn we hier erg tevreden over.

Shampoo conditioner zarqa ervaring

Zou jij zoiets willen uitproberen of ben je tevreden met de huidige producten die je gebruikt?

Bloglovin | Instagram | Twitter | Facebook

23 thoughts on “Ervaring met de no poo methode

 1. Wow, dat is zeker een lang proces! Wel erg goed om dit te proberen, ik hoop dat het goed zal gaan werken. Ikzelf ben prima tevreden met mijn huidige haarverzorging, dus ik denk dat ik het daar lekker bij laat.

 2. Het lijkt mij ook niet echt heel erg fijn. Ik snap goed dat je ermee gestopt bent. Ik heb een aantal producten van Zarqa en ben daar heel tevreden over. Het is een vegetarisch product én dierproefvrij. De shampoo van hun heb ik nog niet geprobeerd. Ik heb nu de haarverzorging van De Tuinen eigen merk met lavendelgeur. Ik denk dat hierna een keer die van Zarqa ga proberen.

 3. Goed dat je het geprobeerd hebt. Ik hen ook steeds getwijfeld het te proberen, maar durf het toch niet aan. Wel een heel stuk minder gaan wassen in een half jaar tijd. Van 1x per dag naar 1 A 2 keer in de week. En dat bevalt goed. Duurde ook lang, want moest eerst ook door de vethaar periode heen.

  • Anita

   Minder wassen probeer ik nu ook te doen. In plaats van om de dag, om de twee dagen en hopelijk ook steeds minder.

 4. Ik hoor hier zo vaak positieve verhalen over, mooi om ook eens iets anders te horen eigenlijk. Ik twijfel, aan de ene kant ben ik wel nieuwsgierig wat het met mijn haar zal doen, op dit moment was ik mijn haar om de dag want het wordt best snel vettig, ik heb ook heel dun haar. Maar ik vind het zo’n gedoe, appelazijn schijnt niet zo lekker te ruiken en het ergste: ik zie als een berg op tegen die overgangsperiode. ik ga iedere dag de deur wel uit, en om dat te doen met een vette kop… daar ben ik veels te ijdel voor geloof ik 😛

  • Anita

   Ja de overgangsperiode is het ergste vind ik. Appelazijn heeft een typische geur idd, het was wel oké en te doen.

  • Serena

   Hoi, ik ben ongeveer een maand geleden hier ook aan begonnen. Ik moest hiervoor zowat elke dag mijn haar wassen, mega vet. Maar door de baking soda.. mijn overgangsperiode ging erg goed. Geen vette haren, pas na 5/6 dagen. Dus op de 5e dag deed ik wassen met appelazijn/water (kon beter op dag 4). Zo kon ik het 7 dagen uithouden. Maar na 5 weken ben ik ook opzoek naar wat anders. Als begin periode heel fijn, maar ik krijg het er steeds moeilijker uit en het droogt mijn haar erg uit, weinig volume ook. Maar het is wel een mooie ontwenningsfase voor de shampoo.
   Zeker waard om te proberen (een maand).
   🙂

 5. Ik heb ook de no poo even uitgeprobeerd, maar ben er terug vanaf gestapt. Met vettig haar is het bijna niet te doen, vond ik zelf.
  Ik gebruik momenteel de shampoos van de body shop, maar ga – wanneer deze op zijn – overschakelen op het product van de biologische kapper. Dat is volledig natuurlijk en lijkt me wel fijn om eens te proberen. Zarqa vond ik ook een goed product om te gebruiken!

 6. Fijn om jouw ervaring hierover te lezen. Ik denk dat ik deze methode niet zal proberen, mijn haar is dun en valt nu al aardig uit dus dat risico wil ik niet nemen. Mooi dat de producten van Zarqa goed bevallen! Ik vind de BIG shampoo van Lush erg fijn, die zorgt voor volume en mijn haar blijft een dagje langer schoon. Normaal moet ik het elke dag wassen. De geur daarvan is trouwens ook geweldig!

  • Anita

   Oh ja de BIG lijn van lus, die onthoud ik ook nog even!

 7. Fijn om jouw ervaring te lezen! Ik twijfel er nog over of ik dit een keer wil proberen. Ik gebruik nu de vaste shampoo van de Lush en ben daar eigenlijk ook wel erg tevreden over.

 8. Knap dat je het alsnog een maand hebt volgehouden. Persoonlijk ben ik niet gek op appelazijn en is mijn haar aardig beschadigd dus deze methode zal mii niet goed doen.

  Ik gebruik Glynth shampoo een botanisch goedje en dit werkt prima.

 9. Interessant om hier een ervaring over te lezen. Ik ga binnenkort weer beginnen met CO wassen, als mijn huidige shampoo en conditioner op is. Ik heb dit al eerder gedaan en ben benieuwd of ik nu ook echt verandering kan zien. Ik ben bang dat No Poo te agressief is voor mijn haar. Ik had nog nooit van Zarqa gehoord, maar het klinkt wel erg fijn trouwens!

 10. Wat fijn dat je het bent gaan testen. Ik durf het niet aan. Mijn hoofdhuid is echt extreem gevoelig. Mocht ik er op reageren heb ik er vast maanden last van :-(.

 11. Ik heb het een paar keer geprobeerd maar ik vond mijn haar altijd plakkerig zo. Mijn kapster is zelf ook niet voor het wassen van haar en ze zegt dat je het moet afbouwen. Dus ik was nu mijn haar om de 3 dagen ipv om de 2 dagen. En na een half jaar moet je het dan om de 4 dagen wassen en zo verder.

  • Anita

   Oké na een half jaar pas verder afbouwen, thnx voor de tip!

 12. Ik heb dat al vaker gelezen, dat no poo. Ik krijg op zich ook best snel vet haar, maar gebruik dan gewoon wat droogshampoo. Werkt voor mij prima, kan het wassen zo een paar dagen uitstellen. Was mijn haar maximaal 3 x in de week.

 13. ik heb erg lastig haar….
  een bepaald stuk wat klit, constant breekt…
  Mij lukte no-poo totaal niet, ook door dat stugge gevoel kreeg de klitten er echt niet uit…
  de ideale shampoo heb ik nog steeds niet

 14. Ik denk dat ik dit niet zou kunnen… Mijn haar wordt zo snel vet en het knoopt echt belachelijk snel 🙁

 15. Wat goed dat je het wel hebt geprobeerd. Lijkt mij veel werk zeg en heeft toch zo zijn nadelen lees ik al. Voor mij dus niet echt weggelegd.

 16. Tess Dijkstra

  Ik ga het gewoon proberen! ben benieuwd wat het met mijn haar doet. je kan ook wat anders gebruiken dan appelazijn, er zijn ook natuurlijke haarmaskers die je zou kunnen gebruiken om je haar minder droog te maken( zoals ei, bier, honing of kokosvet). deze maskers bevallen erg goed dus waarom niet helemaal natuurlijk mijn haar wassen….

 17. Annebe

  Sinds 2 weken bezig, niet ijdel gelukkig en met een knip in je haar ziet het er prima uit.
  Voorheen had ik snel vet haar. Nu wat stugger en droog.
  Het haar herstelt zich toch vrij snel na een dag strand. Wassen doe ik met eieren, haar word schoon en zacht.
  Vooral goed borstelen en kammen.

  Waar dat wassen met baking soda vandaan komt, is mij een raadsel, maar de phwaarde ligt anders dan onze huid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.