Familieopstelling, systeemdynamiek ontdekken

Loop je tegen je eigen beperkingen of steeds terugkerende levensvragen aan? Weet je wat je wil, maar staat ‘iets’ je in de weg? Familie van herkomst is van grote invloed op ons leven, maar hoe groot dat weten we vaak niet. Het kan zijn dat je worstelt met een probleem, maar dat dit probleem al generaties geleden is ontstaan. Het is dan steeds overgedragen en je draagt dus onbewust de last van een (ver) familielid met je mee. Om erachter te komen wat je belemmerd kan je ervoor kiezen om deel te nemen aan een familieopstelling.

Wat is een familieopstelling

De Duitse therapeut Bert Hellinger ontdekte dat je als persoon verstrikt kan raken in je familie en dat het een blokkade kan zijn voor je eigen leven. De opstelling vindt plaats in een groep waar een deelnemer zijn probleem inbrengt en intuïtief de groepsleden uitkiest die de rol van representant op zich gaat nemen. Ook een emotie, conflict, ziekte of product kan een plaats krijgen in de opstelling. De inbrenger kijkt van een afstand toe en neemt de interactie die zich afspeelt waar tot het moment dat hij/zij zelf deel gaat nemen. Is de balans tussen het geven en nemen nog juist? Welke positie neemt iedereen in en is dat de goede? Is het systeem volledig of wordt er iemand buitengesloten? Dat zijn de drie principes vanuit waar de opstelling neergezet wordt om zo op een liefdevolle manier los te komen van de verborgen invloeden. De representanten voelen de emoties en ‘plaats’ van de deelnemer en dat terwijl ze vrijwel niet meer weten dan de omschrijving van het probleem. Het blijkt een ontzettend bijzondere ervaring te zijn waar oplossingen naar boven komen en energieën weer kunnen gaan stromen.

Quote self experience

Verschillende toepassingen

Niet alleen onze familie is een systeem, maar het gehele leven bestaat uit systemen. Een opstelling is daarom niet alleen toepasbaar bij familieproblemen maar ook in bijvoorbeeld een organisatie zorgen verborgen dynamieken voor een ongezonde situatie. Hierdoor kan zichtbaar worden welke verhoudingen, situaties, beperkingen en mogelijkheden er liggen. Maar je kan een opstelling ook gebruiken om te achterhalen waar je chronische gezondheidsklachten, angsten of verslavingen vandaan komen. Waarom je toch steeds vastloopt als je een relatie met iemand aangaat of een moeilijke beslissing moet nemen.

Het lijkt mij echt ontzettend interessant om hier aan deel te nemen, zowel als representant en opsteller. Ik denk hier al jaren over na en weet je wat? Ik heb afgelopen weekend een mail gestuurd naar een organisatie die opstellingen organiseert. Ik wil dit wel eens in de praktijk ervaren en hoop zeer binnenkort mijn ervaringsverhaal te kunnen gaan plaatsen.

Geloof jij in de kracht van familieopstellingen of heb je er ervaring mee?

Bloglovin | Instagram | Twitter | Facebook

19 thoughts on “Familieopstelling, systeemdynamiek ontdekken

 1. Het lijkt mij enorm intressant. Ik wil ook nog eens rond gaan kijken naar familie opstellingen. Ik zou t graag een keer willen meemaken!

 2. Eerlijk gezegd nog nooit van gehoord. Lijkt me wel interessant.

 3. Dit is nieuw voor mij, maar klinkt heel boeiend. Toch maar eens in verdiepen in de toekomst!

 4. Geen ervaring mee, maar ik vind het wel heel erg interessant en ben ook zeker benieuwd naar jouw ervaring! ( Mocht je dit gaan doen. 😉 )

 5. Wow, hier heb ik nog nooit eerder van gehoord. Klinkt erg interessant zeg! En wat goed dat je meteen een mail gestuurd hebt. Ik ben benieuwd naar je verdere verhalen, mocht je er aan mee gaan doen.

 6. Ja, ik heb hier al wel een paar keer over gehoord, maar ik wist er vrij weinig van. Ik heb heel erg benieuwd als je dit gaat doen wat eruit komt. Ik vind het wel erg interessant.

 7. qua familie merk ik dat wel…
  familie bedrijf, oudste thuis dus ‘voorbeeld’ moeten zijn… dat voelt soms als een ‘druk’

  heel interessant klinkt dit..

 8. Nog nooit van gehoord, vind het wel interessant maar weet niet zo goed of ik er in “geloof”

  • Anita

   Het is ook maar net hoe je erin staat, wat je eruit gaat halen denk ik!

 9. Wat goed dat je dat gaat doen! Ben heel benieuwd naar je ervaringen, lijkt mij ook heel mooi om eens te doen. Kende het wel, maar dus nog nooit gedaan. Geloof er wel in ja!

 10. Ik heb er wel eens van gehoord, heel interessant vind ik.

 11. Ik had er nog niet van gehoord, maar ik vind het heel erg interessant om te lezen! Wat leuk dat je dit zelf ook wilt gaan doen, ik ben heel benieuwd naar je ervaringsverhaal als je het hebt gedaan!

 12. Reuze interessant! Ik geloof hier ook zeker in. Wat gaaf dat je zelf op onderzoek uit wil gaan en zo’n organisatie hebt gemaild. Ben heel benieuwd.x

  • Anita

   Ja eens moet je de knoop doorhakken en denk dat dit punt in mijn leven wel een goede daarvoor is.

 13. Dit is brand new information voor mij. Het klinkt logisch. Ik vind het knap dat je je hiervoor hebt ingeschreven ben heel benieuwd hoe dit gaat.

 14. Familieopstellingen zijn heel bijzonder om mee te maken! Ik heb een keer voor mijn situatie een opstelling laten maken en ook zelf een aantal keer als representant meegedaan aan een opstelling van iemand anders.

  Het is heel bijzonder en verhelderend om van ‘buiten’ naar een weergave van je eigen situatie te kijken en bovendien is het fijn om herkenning bij elkaar te vinden. We worstelen allemaal met dezelfde thema’s (op hoofdlijnen dan…)

  • Anita

   Wat fijn om te horen! Ja juist dat van ‘buiten’ kijken naar je situatie spreekt mij ontzettend aan.

 15. Ik ken de systeemtheorie en het idee van familieopstellingen, uit mijn opleiding en uit eigen ervaring. Ik heb er alleen maar positieve ervaringen mee. Maar volgens mij werkt het vooral als je problemen uit je familie wilt filteren. Mensen die in een warm gezin zijn opgegroeid, maar met een pestproblematiek te maken gehad hebben zullen er volgens mij niet meteen veel uithalen als je daar mee begint. En ik raad zelf aan om het altijd een stuk onder begeleiding te doen. Omdat die personen ook meer vanop een afstand kijken en de juiste vragen kunnen stellen om je tot inzichten te doen komen.

 16. Ik heb weleens van familieopstellingen gehoord, alleen nooit mee te maken gehad. Ook ik ben trouwens wel nieuwsgierig om eraan te kunnen deelnemen: ik denk dat je er veel uit kan halen. X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.