Het is nooit te laat #1

Afgelopen oktober deed ik de aankondiging voor het is nooit te laat project. Echter is het toen door omstandigheden niet van de grond gekomen maar daar gaat nu verandering in komen. Want het is nooit te laat om je leven te veranderen. De komende vier weken neem ik je mee in de stappen die nodig zijn om verandering echt in gang te zetten. Doe je mee?

Het is nooit te laat project

Stappen om te veranderen

We beginnen eerst bij de basis van veranderen want wat houdt het nu precies in en heb je nodig om aan de slag te gaan? Veranderen kost namelijk veel tijd en moeite en er zijn een aantal stappen die je moet doorlopen om te komen tot waar je wil zijn. Allereerst moet je bewustzijn creëren van wie je bent en waarom je de dingen doet zoals je doet. Want dan kan je pas accepteren dat het zo is en loslaten wat aangepakt moet gaan worden. Hernieuwen van het gedrag is een belangrijke maar moeilijke en vaak langlopende stap waarna je het helemaal eigen gaat maken en toepassen in je dagelijkse leven. Vandaag beginnen we dus bij het begin namelijk het creëren van bewustzijn en te ontdekken wat je tegenhoudt om te veranderen.

Elke dag is er weer één

Het is belangrijk om te stoppen met wat slecht voor je is maar dan moet je wel eerst onderzoeken waar het probleem ligt. Stel je jezelf te afhankelijk op, is terugtrekken het enige wat je nog doet of geef je juist aandacht aan de verkeerde zaken in je leven? Stop met wat slecht voor je is! Maar waar ligt precies het probleem? Een hulpmiddel wat hierbij kan helpen zijn de kernkwadranten. Want wat bewonder je in anderen en zou je zelf willen/kunnen zijn? Als je weet waar je naartoe wil, wat de ideale versie is van jezelf schrijf je op welke stappen je wil zetten om hier uiteindelijk te gaan komen. En van groot belang is dat je ook opschrijft wat je daarvoor nodig hebt. Al zijn de stappen klein en wordt het een meerjarenplan, het brengt je wel verder tot waar je wil zijn. Je weet namelijk zelf wat je aankan en toe hoe ver je kan gaan. Belangrijk is om dan elke dag op te schrijven wat je die dag wil bereiken om tot dit doel te komen en waarom je juist deze stap wil gaan zetten. Zo kan je jezelf er elke dag aan herinneren waar je het voor doet en verdwijnt het niet naar de achtergrond. Want als je echt wil veranderen moet je daar wel werk van maken!

Kernkwadranten uitleg

Vier stappen om belemmerende overtuigingen te veranderen

Zorg er ook voor dat je je belemmerende overtuigingen kritisch bekijkt en positief gaat omkeren. Deze overtuigingen zorgen er alleen maar voor dat je tegengehouden wordt door je gedachten in wat je wil bereiken. Byron Katie heeft een effectieve manier gevonden om niet meer verstrikt te raken in de belemmerende overtuigingen. Want is de omkering voor jou net zo waar?

 1. Is het waar? Soms zit iets zo verweven in je gedachten dat je hier even de tijd voor moeten nemen. Voel, sta stil en ontdek of het oordeel écht waar is. Is het niet waar ga dan naar vraag 3.
 2. Kan ik absoluut zeker weten dat het waar is? Echt 100% zeker? Of zitten er nog onwaarheden in het oordeel?
 3. Hoe reageer ik als ik dit denk? Welke gedachten en emoties komen naar boven nu en uit het verleden? Kijk ook naar hoe je handelt in deze situatie en schrijf het allemaal op.
 4. Wie zou ik zijn als ik deze gedachte niet had? Vraag jezelf af hoe je zou zijn in dezelfde situatie zonder deze gedachten. Doe je ogen dicht en stel je het voor. Neem hier echt de tijd voor.

Als alles leren is, bestaat mislukken niet meer – Ben Tiggelaar

Ga ook jij in je leven veranderen wat nodig is? 

Volg mindjoy op
Bloglovin | Instagram | Twitter | Facebook Pinterest

7 thoughts on “Het is nooit te laat #1

 1. Ik doe met je mee! Ben er afgelopen weken al mee bezig geweest maar blijf het lastig vinden en val in oud gedrag terug. Time for a change!

  • Anita

   Ik hoop dat ik je met mijn artikelen weer wat verder op weg kan gaan helpen!

 2. Op dit moment kan ik eigenlijk zo snel even niets bedenken wat ik wil veranderen. ik ga er eens over denken.

 3. Interessante vragen aan het einde, ik denk dat ik automatisch best veel belemmerende overtuigingen hebt. Ik zal een opletten deze week :-).

 4. Ik lees dit en denk: nee, ik hoef niets meer te veranderen, maar ik wil nu wel eens leren om te leven na al die veranderingen… terug naar de essentie?

 5. Een high five voor de quote van Ben. Op dit moment is er niet echt iets wat ik wil veranderen maar die vragen sla ik wel even op.

 6. Leuk dat je Byron Katie noemt. Een veelgebruikte methode binnen de psychologie. Het lijken eenvoudige vragen, maar veel mensen vinden ze toch lastig te beantwoorden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.