Hoe mindful is Irene van Praktijk Janna

Mindfulness is bewuster leven met aandacht voor de kleine dingen in het leven. Leven in het nu en niet met je gedachten afdwalen naar het verleden of de toekomst is hierbij het streven. Proberen om de dingen niet op de automatische piloot uit te voeren, op je ademhaling letten en je leven niet te laten leiden door verplichtingen horen hier ook bij. Zelf probeer ik hier heel bewust mee bezig te zijn, maar ik vroeg mij af hoe jij dat doet. De rubriek, hoe mindful is…, is hiermee geboren. Elke eerste maandag van de maand laat ik een ander aan het woord door het invullen van onderstaande zeven vragen, enjoy!

Hoe mindful is logo mindjoy

Vandaag worden de vragen beantwoord door Irene van Praktijk Janna. Getrouwd en moeder van een jongvolwassen zoon. Echter is haar wens voor een tweede kindje onvervuld gebleven doordat ze tweemaal een miskraam kreeg. Deze gebeurtenis is richtingbepalend geweest en heeft geleid tot de start van haar praktijk. Vernoemd naar haar liefste oma, een krachtige en levenslustige vrouw.

Hoe omschrijf je jouw levenshouding?

Ik sta positief in het leven, ben in de basis een optimist. Ook al zit het natuurlijk wel eens tegen, ik zit eigenlijk nooit bij de pakken neer en zie altijd mogelijkheden. Ik ga ook eigenlijk altijd uit van het positieve in andere mensen en wil ik ook graag begrijpen wat iemand anders beweegt. Ik geloof ook dat ik alles kan leren als ik het wil en geniet ervan om nieuwe dingen te leren, om mezelf te blijven ontwikkelen en uitdagen. Door wat ik in mijn leven op mijn pad heb gekregen ben ik gegroeid. Ik heb geleerd dat ik mijn kwetsbaarheid mag laten zien, dat ik het niet hoef weg te stoppen als ik geraakt word. Daarmee wil ik andere vrouwen inspireren, want stiekem ben ik een feminist. Vrouwen cijferen zichzelf zo vaak weg en daarmee doen ze zichzelf vaak tekort. Ik wil vrouwen helpen zichzelf te ontwikkelen, elkaar te steunen en in hun eigen kracht te geloven.

Kan je geduld opbrengen bij wat je doet?

Dat denk ik wel. Al wil ik soms wel graag dat het sneller gaat, ik kan het meestal wel accepteren als het resultaat dat ik graag zou willen er nu nog niet is. En lukt het vandaag niet, dan is er morgen weer een dag. Waar ik overigens heerlijk zen van kan worden is prutsen in mijn tuin, dat doe ik eigenlijk te weinig.

Hoe mindful is Irene appelboom

Stresskip of de rust zelve?

Meestal de rust zelve, maar door mijn optimisme kan ik niet altijd goed inschatten hoeveel tijd ik voor iets nodig heb. En dan wil ik dat nog weleens te rooskleurig zien. Dat gebeurt me vooral als ik nieuwe dingen leer en onder de knie wil krijgen. Dan kan de stress weleens toeslaan als ik door mijn optimistische inschatting in tijdnood kom. Nu hoorde ik laatst dat je voor het leren van nieuwe dingen 2 tot 3x zoveel tijd moet inplannen als je zelf inschat, dus dat ga ik maar eens proberen toe te passen.

Heb je moeite met loslaten of gaat dat je gemakkelijk af?

Ik heb een beetje moeite met het WOORD loslaten, het is zo’n verschrikkelijk cliché geworden. Als je het ergens moeilijk mee hebt moet je het ‘loslaten’, als je na lange(re) tijd nog verdrietig bent om je verlies moet je het ‘loslaten’. Daarmee proberen we vaak het verdriet van de ander weg te nemen. Omdat we het moeilijk vinden om pijn en verdriet te verduren willen we al gauw dat de ander (of wijzelf!) het ‘loslaten’. Maar dat kan voelen alsof je verdriet er niet mag zijn. In rouw gaat loslaten niet. Wel kun je anders leren vasthouden.

Kan jij mild naar jezelf kijken zonder te oordelen, kan je jezelf dus accepteren zoals je bent?

Mwahh… meestal wel, qua karaktertrekken. Wat ik maar moeilijk kan accepteren is als mijn lijf mijn plannen in de war stuurt. Als ik gedwongen word om een stap terug te doen doordat ik hoofdpijn of migraine heb (wat helaas regelmatig voorkomt). Ook denk ik dat ik vaak (zoals de meeste mensen) strenger voor mezelf ben dan ik in eenzelfde situatie voor een goede vriendin zou zijn, daar is nog ruimte voor verbetering.

Hoe mindful is Irene Praktijk Janna

Kan je telkens weer met een frisse blik ergens naar kijken en opnieuw beginnen?

Ja, daar ben ik heel goed in, al zeg ik het zelf. Natuurlijk heb ik wel eens een baaldag of kan het soms tegenzitten. Als ik wekenlang hard gewerkt heb om iets neer te zetten en de resultaten vallen tegen (lees: er schrijft zich niemand in voor een nieuwe activiteit die ik bedacht heb) dan kan ik daar echt wel even zuur van zijn en zelfs de wanhoop nabij. Maar al vrij snel ga ik kijken wat ik een volgende keer anders kan doen en komen er weer nieuwe ideeën. Ik probeer het leven en mijn ondernemerschap als een leerproces te zien, en ga er vanuit dat het dan een volgende keer beter zal gaan.

Welke energievreters wil je de baas zijn?

Wat voor mij een grote energievreter is, de hoofdpijn en migraine die ik regelmatig heb. Ik weet dat het hormonaal is, dus ik houd me eraan vast dat het ooit weer over gaat.  Daar spreekt dan weer de optimist. Een andere energievreter is social media, met name Facebook en mijn mailbox. Nou ja, energie niet zozeer, het vreet vooral tijd. Nu heb ik via die kanalen vaak contact met mijn volgers en dat is natuurlijk hartstikke leuk. Maar voor ik het weet zit ik weer eindeloos rond te klikken en ben ik weer een poos verder. Ik heb een tijdje geleden dan ook met mezelf afgesproken dat ik ‘op dieet ga’. Ik heb een aantal vaste tijdstippen waarop ik naar mijn mail en Facebook kijk, en de rest van de tijd log ik uit wanneer ik aan het werk ben. Het lukt me nog niet altijd, maar ik werk eraan. En veranderingen kosten nu eenmaal tijd.

Wil jij ook bovenstaande vragen invullen in deze rubriek? Neem dan even contact met mij op via het contactformulier of onderstaande social media kanalen.

Bloglovin | Instagram | Twitter | Facebook  | Pinterest

4 thoughts on “Hoe mindful is Irene van Praktijk Janna

  1. Wat fijn dat je zen kunt worden van tuinieren, komende tijd moet dat vats goed komen met de lente :-).

    • Zeker Els, de mooie dagen zijn er weer en ik kijk de knopjes aan de appelboom open 😉

  2. Leuk om te lezen. Vanwege mijn eigen miskramen volgde ik Irene al een poosje. Mooi dat je hier vrouwen mee helpt! Wat het energievreten van social media betreft, enorm herkenbaar! Ik probeer dat ook te minderen maar overal ligt afleiding op de loer!

    • Dank je wel voor je compliment Jeanine, en fijn om te horen dat je me volgt. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.