Je bent geen echte blogger als…

Steeds vaker lees ik dat als je iets niet doet dat je dan geen echte blogger zou zijn. Maar wat is een echte blogger? Zijn er speciale gedragsregels die gevolgd moeten worden en als je dat niet doet dat je dan niet het etiket krijgt? Natuurlijk niet! Je hoeft geen fris wit thema te hebben, overal foto’s van te maken en bepaalde dingen doen of zaken in huis te hebben om jezelf een blogger te noemen. Maar mensen willen er graag bij horen en leggen zichzelf daardoor vanalles op. Hiermee slaat ook de twijfel en onzekerheid toe, wat eigenlijk echt onnodig is. Het is namelijk je eigen persoonlijke domein op het wereldwijde web.

Eisen stellen

Het lijkt wel alsof er steeds meer eisen gesteld worden aan een blog. Het is een hobby maar veel vaker hoor ik dat het een eigen bedrijf wordt en inschrijven bij de KvK daarop volgt. Maar je moet nog altijd kijken naar je eigen persoonlijke situatie en dan kijken wat haalbaar is. Mensen gaan er in het begin vol voor maar merken dat het dan toch veel meer werk is dan gedacht. Been there, done that! Het is niet zomaar wat stukjes schrijven, je probeert jezelf als persoon en een ‘merk’ neer te zetten. Bijstellen van je oorspronkelijke idee als het niet haalbaar blijkt te zijn is moeilijk want het gevoel van falen lijkt dan om de hoek te komen. Je voelt je schuldig omdat je niet kan voldoen aan wat nodig is, maar is dat ook niet iets wat we onszelf opleggen? Momenteel lees ik steeds vaker dat mensen bloggen niet meer op de eerste plaats zetten, meer offline zijn en zich afzetten van wat gebruikelijk is. Logisch want voor vele is het iets wat ze ernaast doen. Een mooie tegenbeweging maar ook daar moeten we onszelf niet in gaan verliezen want bloggen is wel degelijk iets wat niet alleen een uitlaatklep kan zijn maar ook een verdienmodel is geworden.

Seek respect not attention quote
Bron

Onderscheid jezelf

Je hoeft dus niet met alles mee te doen wat hip en happening is. Erbij horen is geen must want als je echt in jezelf gelooft en jezelf leuk genoeg vindt dan zal een ander dat ook doen. Juist dan val je op, laat je zien dat het leven met vallen en opstaan gaat en angst om erbij te horen niet nodig is. En ik snap echt wel dat als je doet wat anderen doen je meer een gevoel van waardering krijgt. Van oorsprong vertonen we namelijk kuddegedrag om te kunnen overleven. Maar waardeer je jezelf dan wel en voert het gevoel van spijt of had ik maar dan niet te vaak de boventoon? Eigenlijk zeg je gewoon, ik ben een volger en tel dan pas mee. Laat zien dat je niet met de massa mee loopt en je eigen ideeën hebt over bepaalde zaken. Wees eigenwijs! Ben je dan een slechter medemens? Ik dacht het niet en natuurlijk is het wiel al te vaak uitgevonden dat onderscheiden niet altijd gemakkelijk is. Het verlangen naar bevestiging zit zo ingebakken in onze instincten en ons ego laat weten als deze uitblijft. Maar er is maar één jij en die mag gezien worden! Doe wat je gelukkig maakt!

Vind je dat je pas een echte blogger bent als je de verwachting waar maakt?

Volg mindjoy op
Bloglovin | Instagram | Twitter | Facebook Pinterest

34 thoughts on “Je bent geen echte blogger als…

 1. Precies dit is waar ik de afgelopen tijd enorm mee worstel.. vooral dat eisen stellen. Want eigenlijk vind ik dat je je niet zou moeten meten aan ‘de standaard’ en verwachtingen, maar stiekem deed en doe ik dat zelf ook omdat dat (denk ik) ook is wat lezers verwachten. Lastig punt!

 2. Mooi geschreven. Ik word een beetje moe van al die regels en bloggers die vinden dat ze een maatstaf moeten opstellen. Je blogt omdat je het leuk vindt en het een uitlaatklep is en dat doe je op je eigen manier. Niet iedereen beschikt over dezelfde kwaliteiten en middelen.

  Gewoon doen waar je je het beste bij voelt.

  • Anita

   En zo is het maar net Marije!

 3. Goed geschreven! Ik ben het helemaal met je eens. Je bepaalt zelf wanneer je een goede blogger bent en wanneer niet. Eigenlijk is het niet eens belangrijk of je goed bent of niet, zolang je er zelf maar plezier uit haalt.

 4. Mooi geschreven Anita! Ik heb er zelf niet zo veel last van, maar merk bijvoorbeeld dat mensen in mijn omgeving ook een bepaald beeld hebben van bloggen. Er wordt vaak gevraagd naar statistieken en naar wat ik allemaal verdien en gratis krijg (want daar gaat het blijkbaar om). Gek hoor.

  • Anita

   Bij alle hobby’s en beroepen hebben mensen een beeld en dat matcht natuurlijk niet altijd met de werkelijkheid helaas.

 5. ik vind al dat gepraat en gedoe over bloggen door bloggers echt grote bullshit..
  Ik doe niet aan statistieken, ik doe niet aan dingen gratis proberen te krijgen, en ik doe al helemaal niet wat andere vinden dat moet…
  Ik doe lekker wat ik zelf wil, al 10 jaar onder tussen

 6. Zo lang je de regels niet overtreedt, is het allemaal prima toch? Juist goed als je je weet te onderscheiden. Overigens zijn statistieken natuurlijk wel belangrijk als je ook geld met je blog verdient.

 7. Ik heb hier ook een hele tijd mee geworsteld. Ik dacht ook dat ik aan bepaalde eisen moest voldoen en ging allemaal plannen en richtlijnen voor mijn blog opstellen. Maar gewoon doen waar ik zin in heb, is eigenlijk de meest fijne manier om met bloggen om te gaan. Het is mijn eigen plekje, een uitlaatklep en een manier om creatief bezig te zijn. En verder ben ik vooral blij met de mensen die telkens terug komen en dat ze reageren.
  Want daar gaat het voor mij wel een beetje om: ik vind het wel fijn als er ook reacties op artikelen komen!

  • Anita

   Reacties zijn inderdaad fijn! Gevoel dat je gewaardeerd wordt en mensen met je meeleven.

 8. Heel herkenbaar, ik blog ook te weinig omdat er zoveel andere dingen zijn die ik graag doe. En af en toe heb ik een haat-liefde-relatie met het internet en steeds online zijn. Ik ben sowieso niet echt een kuddedier, al wil ik dat soms wel omdat het eenvoudiger is 🙂

 9. Je slaat de spijker op zijn kop. Men denkt vaak dat men aan van alles moet voldoen, of meedoen om een ‘echte blogger’ te zijn. Ik probeer zoveel mogelijk mijn eigen ding te doen. Dat is het belangrijkste 🙂

 10. Ik ben er echt helemaal voor om vooral te doen waar je je goed bij voelt,. Uiteindelijk gaat het erom dat jij plezier beleeft aan het bloggen. 🙂

 11. Als of er geen blogwet potdorie bestaat. 🙂
  https://mackwebber.wordpress.com/2011/04/19/de-blogwet-2011/

 12. Ik herken wel wat in je verhaal….

  Zelf blog ik omdat ik het leuk vind, nu een periode dagelijks door veel ideeën maar zomaar weer anders kunnen worden.
  Echter onlangs was de mening dat je minimaal één keer per dag moet bloggen om een ‘echte’ blogger te zijn, nou ja zeg.. in mijn ogen onzin!

  Wat ik ook een ‘ding’ vindt is het maken van reclame in ruil voor artikelen en niet voor geld en de daarbij behorende discussie… dat gaat soms zo hard allemaal. Niet mijn ding duidelijk 😉

  • Anita

   Als je elkaar blijft respecteren en niet afvalt kom je stukken verder in mijn ogen!

 13. Helemaal raak dit stuk. Zo werd mij verteld dat ik weer meer persoonlijke stukken moest gaan schrijven omdat dat meer bij mij past. Uhm, says who? Ik schrijf waarover ik wil schrijven..

 14. Goed artikel! Ik vind jou en mijzelf echte bloggers. Je bent een blogger als je een blog bijhoud :-). Ik schrijf waarover ik wil schrijven en doe wat ik graag doe :-). Gelukkig komen daar lieve bezoekers op af.

 15. Ik merk wel dat ik soms onzeker ben als bezoekers een maandje wat minder zijn. Maar als ik dan kijk hoeveel bezoekers er elke maand komen dan kan ik bijna niet geloven dat zoveel mensen mijn recepten lezen. Inderdaad gewoon doen wat je leuk vind en plezier houden in bloggen, het is tenlostte een hobby!

 16. Doe gewoon wat je leuk vindt. In het begin was het ook niet mijn bedoeling om samen te werken met bedrijven, maar toen de mailtjes begonnen op te stapelen, hield het maar niet op. Met een fulltime job soms heeeeel moeilijk te combineren. Maar soit… ’t is voor het plezier. Het moet wel plezierig blijven natuurlijk…

  Ps. Ik heb momenteel een winactie op mijn blog. Zin om mee te doen?

 17. Wat heb je dit mooi geschreven zeg dame! Ik merk er zelf niet zoveel van, maar dat komt omdat ik gewoon altijd al doe wat ik zelf wil haha. Niet alleen op persoonlijk vlak maar ook in de blog wereld ;-). Wat mij betreft zitten er dan ook totaal geen “regels” aan het bloggen. Uiteraard zijn er dingen waardoor je meer bezoekers krijgt, maar als dat niet je insteek is dan is daar helemaal niets mis mee. Ik vind in iedee goed dat je zo duidelijk voor jezelf hebt en dat jij gewoon blijft doen wat jij fijn vindt: daar hou ik nou van <3

  • Anita

   Als je dicht bij jezelf blijft kom je veel verder! Natuurlijk zijn er regels mbt gebruik van andermans content of foto’s maar als je blijft doen waar jij blij van wordt dan komt het allemaal goed.

 18. Het is helemaal wat je schrijft. Waardering daar ben ik hebberig na. Uiteindelijk gaat het over wat mijn blog mij gelukkig maakt. Ondanks dat het veel werk is.

 19. Het is soms wel zoeken naar de balans. Ik ben begonnen met bloggen omdat het een uitlaatklep is en ik het gewoon ontzettend leuk vind om te doen. Maar altijd maar online zijn in combinatie met een baan en gezin is gewoon niet altijd haalbaar voor mij, ook al word ik steeds vaker voor samenwerkingen benaderd. Ik probeer in ieder geval te doen waar ik blij van word en wat bij mijn situatie past en mezelf zo min mogelijk regels op te leggen.

 20. Ik heb eigenlijk nooit voldaan aan de verwachting. Ik post niet dagelijks een bericht. Ik heb zelfs geen regelmaat. Een echt vast onderwerp heb ik ook niet. Gewoon wat me zelf interesseert. Samenwerking of dergelijke, na al die tijd heb ik daar zelfs geen vraag naar gekregen, laat staan dat ik ooit een gehad heb! Als ik iets schrijf over een bepaald product, dan is dat uit eigen interesse. Mijn foto’s hoeven niet perfect te zijn, wél realistisch.
  Ik wil vooral dat mijn blog ‘mijn’ blog is en blijft. Ook al evolueert mijn leven..

 21. Het is overigens wel grappig, hoor, met statistieken, want die zijn niet sluitend 🙂 Mijn verschillende meetinstrumenten geven me hele andere cijfers. Ik kan daar wel om lachen, want dan zijn er dus bedrijven die bloggers betalen of goederen sturen, terwijl eigenlijk minder lezers langskomen dan ze denken. … of meer, natuurlijk.
  Verder heb ik geen idee wat de verwachtingen zijn van de bezoekers, en hoe je daar dan al aan moet voldoen. Lijkt me veel zinvoller te doen wat je zelf leuk vindt, anders wordt het wel heel saai.

 22. Scherp en raak gesproken Anita. Ik let helemaal niet op de “regels” ik blog wanneer ik kan en zin heb en anders niet. Ik vind het leuk en blijf ten alle tijden dicht bij mezelf staan. Hoe andere bloggers het doen interesseert mij niet.

  Als jij minder blogt, wat toevallig de laatste tijd ook het geval is geweest, dan vind ik jou niet opeens minder leuk of minder een blogger. Integendeel ik vind het heel sterk dat jij dicht bij jezelf blijft staan.

  • Anita

   Al hoop ik wel dat de artikelen weer meer uit mijn vingers gaan komen. Moet nu alleen even sterk zijn op een ander vlak en dat vergt energie en tijd.

 23. Mooi artikel, die inderdaad wel aansluit op mijn oude artikel waarop je had gereageerd. Ik hou me totaal niet aan de regels en doe lekker alles op mijn eigen manier. Hierdoor heb ik er na ruim 7 jaar nog steeds heel erg veel plezier in 🙂

 24. Helaas blijven er mensen bestaan die graag een ieder in een hokje drukken. Ik vind dat je lekker moet doen waar je je goed bij voelt. Dus dat doe ik ook gewoon:)

 25. Ik weet niet wat de verwachting van een blogger is, en dat komt me eigenlijk wel goed uit merk ik. Zo kan ik namelijk ook niet het gevoel krijgen dat ik faal omdat ik er niet aan voldoe.

  Ik blog al zo’n dertien jaar, en vind het heerlijk om te doen. Ik let niet zo op wat je moet doen of zo. Ik wil gewoon fijn bloggen.

 26. Ik maak me niet zo druk om verwachtingen. Ik blog omdat ik het leuk vind en dat moet altijd de belangrijkste reden zijn toch 🙂

 27. Goed geschreven! Ik snap precies wat je bedoelt, ik heb soms ook die drang dat ik moet voldoen aan bepaalde verwachtingen. Maar bloggen is mijn hobby ik werk fulltime en al die verwachtingen kan ik echt niet waar maken. -x-

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.