Loslaten van schuldgevoelens

Vandaag op ‘mindfulness maandag’ het ontstaan en leren loslaten van schuldgevoelens

Had ik maar? Stel jij jezelf regelmatig deze vraag dan kan het duiden op schuldgevoelens. Maar waarom voel je schuld en heb je het gevoel tekort te schieten? Vaak is het helemaal nergens voor nodig en is het een aangeleerde gewoonte om dit te voelen. Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel, zoals ik, of wil voldoen aan een maatstaaf die gesteld wordt. Maar help je jezelf daarmee? Nee! En daarom is het goed om onnodige schuldgevoelens uit je leven te gaan bannen.

Mindfulness spreuk let it go
Bron

  Waardoor ontstaan schuldgevoelens

Natuurlijk is er ook zoiets als gezond schuldgevoel waarbij je rekening houdt met anderen. Je maakt een reële fout of er ontstaat een situatie waarin jij je eigen normen schendt. Dit valt te herstellen omdat je hierin zelf kan besluiten om je gedrag in de toekomst aan te passen. Maar schuldgevoel wordt ongezond als je een verwachtingspatroon of ideaalbeeld hebt waar je maar niet aan kan voldoen en steeds het gevoel hebt dat je het beter had moeten doen. Dit kan vanuit jezelf komen, maar het kan ook door een ander (ouder, partner of werkgever) uitgesproken worden. Hierbij komt kijken dat je met grote regelmaat gespannen, onzeker, angstig of machteloos bent voor een afwijzing, over de situatie of het contact met anderen. Je gaat compenseren en jezelf onterecht verwijten voor je ‘fouten’ om niet meer het gevoel van tekortschieten te voelen.

Ook onmacht kan schuldgevoelens oproepen, probeer dan aan de slag te gaan met de cirkel van invloed en betrokkenheid. Schuldgevoel kan ook zijn oorsprong in je jeugd hebben, het zijn dan aangeleerde gewoonten. Straffen en belonen is een manier om dingen aangeleerd te krijgen waarbij je vroeger je eigen waarden en normen hebt vastgesteld. Naarmate je ouder wordt merk je dat je hier niet altijd meer aan kan voldoen. Als je ze niet aanpast kan dat leiden tot schuldgevoelens. Ook anderen kunnen jou de schuld geven of je deze aanpraten terwijl je er zelf helemaal niets aan kan doen.

Schuldgevoel loslaten

Onderzoek de schuldgedachten die je hebt en ga voor jezelf na of ze reëel zijn. Zo krijg je inzicht in het waarom van de eventuele hoge eisen die je aan jezelf stelt. Moet ik alles maar kunnen en is de gemaakte ‘fout’ wel echt een fout? Accepteren, opnieuw beginnen en niet vasthouden aan je gevoelens van schuld en pijn. Hierdoor zuiver je je geweten, ga je niet stressen of druk maken over hoe het een volgende keer anders zou moeten. Soms kan het aanbieden van je excuus aan jezelf en/of anderen, al heel wat opluchten. Ga hier actief mee aan de slag want de schuldgedachten vergen ontzettend veel energie van je terwijl je dit beter in andere zaken kan steken. Laat je eisen wat meer varen en maak je minder druk. Het kan je namelijk heel wat opleveren.

Heb jij last van schuldgevoelens?

Bloglovin | Instagram | Twitter | Facebook

36 thoughts on “Loslaten van schuldgevoelens

  1. Weer erg mooi geschreven. Wat een duidelijk artikel! Ik herken het wel. Heb vaak ook schuld gevoelens die voort komen uit dat ik niks fout mag doen.

  2. Ik kan echt te vaak sorry zeggen..
    gewoon uit beleefdheid,soms omdat ik vind dat ik iets stoms gedaan heb, maar ook als het om gevoelens en dingen gaat…
    Als het om moeder zijn gaat heb ik echt vaak last van schuld gevoelens…

    • Anita

      Ja idd sorry zeggen, ook zoiets wat we veel te vaak doen eigenlijk!

  3. Ik heb net vanochtend opgeschreven dat ik hiermee in therapie aan de gang wil gaan. Ik voel me heel snel schuldig, maar niet omdat ik dingen fout doe, maar omdat ik dingen niet kan. Door mijn ziek zijn. Iets waar ik dus niets aan kan doen, maar waar ik me wel schuldig over voel. Ik kan hier niet goed alleen uitkomen, dus ik hoop dat mijn psycholoog me hierbij kan helpen de komende weken.

    • Anita

      Ja ziek zijn en schuld gevoel hangen vaak samen. Ik hoop ook dat hij/zij je daarbij kan gaan helpen meis!

  4. Mooi artikel. Vroeger had ik sneller en meer last van schuldgevoelens tegenwoordig minder snel en minder erg. Het klinkt heel egocentrisch maar ergens moet aan jezelf denken en bepaalde dingen sowieso loslaten om zo ook het schuldgevoel niet te krijgen.

    Dit is een heel moeilijk onderwerp voor de één gaat het makkelijk en de ander laat zijn humeur er door beïnvloeden.

    • Anita

      Ik merk ook dat het bij mij nu minder wordt omdat ik idd meer aan mijzelf denk. En dat is helemaal niet egocentrisch hoor!

  5. Goed geschreven! Ik kan een behoorlijke perfectionist zijn, dus ik voel me al snel schuldig…

  6. Ik kan mezelf dingen altijd heel erg kwalijk nemen. Vind het moeilijk om los te laten. Ik probeer te denken: gebeurt is gebeurt, volgende keer beter, maar het blijft lastig!

  7. Schuldgevoel… een moeilijk thema. Hangt, denk ik, ook samen met hoe vergevingsgezind je bent. Als je een ander kunt vergeven, waarom zou je dan jezelf niet kunnen vergeven?

    • Anita

      Mooie aanvulling Sunny, daar heb je helemaal gelijk in!

  8. Ik sluit mij aan bij wat Marion zegt, ik voel mij ook vaak schuldig door dingen die ik niet kan vanwege ziekte. Heel frustrerend soms, want je kunt er niks aan doen en toch zijn daar die schuldgevoelens. Gelukkig gaat dit steeds beter en kan ik het vaker loslaten. Heel mooi en duidelijk geschreven Anita, het zet mij weer aan het denken!

  9. Heel mooi geschreven! Ben echt onder de indruk van jouw artikelen. Ze zijn zo goed geschreven!

    • Anita

      Oh wauw wat een ontzettend mooi compliment Kim!! Ik glunder er helemaal van!

  10. Eigenlijk gaat me dat steeds beter af. Ik heb er momenteel weinig last van. Dit omdat ik weet dat die schuldgevoelens je niet verder helpen, je beroerd laten voelen.

  11. Mooi geschreven! Schuldgevoel kan nuttig zijn, omdat je ervan kan leren of bedenken dat je het de volgende keer anders aanpakt. Maar als je erin blijft hangen of je schuldig voelt over dingen die buiten jouw invloedssfeer liggen, dan wordt het gevoel een blok aan je been. Loslaten is het beste wat je kunt doen, maar is o zo moeilijk…

  12. Ik denk dat iedereen daar wel eens (al dan niet terecht) last van heeft.
    Loslaten (of excuses maken) is het beste, denk ik… Ermee rond blijven lopen vreet energie, inderdaad!
    Ik moest overigens na je eerste plaatje gelijk aan Frozen denken… Let it goooo! Let it goooo!

    • Anita

      Volgens mij denk iedereen hierbij tegenwoordig wel aan Frozen 😉

  13. Mooi artikel! Ik voel mij al snel schuldig…. Het is enorm vermoeiend! De laatste tijd lukt het gelukkig al beter om de gevoelens los te laten. Het is een dingetje waarin ik mijn balans moet vinden, hoe ik het beste kan loslaten..

  14. Heel erg goed en interessant stuk. Zelf voel ik me ook regelmatig schuldig waarbij mijn ‘ziek zijn’ meestal de oorzaak is. Ik vind het gewoon vervelend om anderen te moeten teleurstellen.

  15. Ik weet niet of het schuldgevoelens zijn. Ik heb wel vaak dat ik het idee heb dat ik niet goed genoeg ben. Als moeder, als vriendin, als blogger en ga zo maar door. Ik heb ook moeite met complimenten. Ik begrijp niet dat er mensen zijn die vinden dat ik wel goed genoeg ben. Dat voelt voor mij een beetje onwerkelijk.

  16. Stressen en druk maken over bepaalde dingen deed ik vroeger altijd. Heb mezelf echt aangeleerd om dat niet meer te doen. Je hebt eigenlijk alleen maar jezelf er mee uit eindelijk. Mooi stukje!

  17. Momenteel geloof ik niet… Ik heb deze gevoelens weleen, maar na een tijdje zwakken deze gelukkig weer af. Ik blijf er dus niet teveel in hangen, maar het kan wel een belemmering zijn op dat moment.

    • Anita

      Fijn dat je deze gevoelens nu niet hebt en er dus niet lang in blijft hangen!

  18. Mooi stuk. Ik voelde me vaak ook schuldig over allerlei stomme kleine dingen. Ondertussen heb ik ook geleerd dat niet alles onder mijn eigen verantwoordelijkheid valt.

  19. Mooi artikel. Ik merk nu ik ouder word dat het steeds makkelijker wordt om dingen meer los te laten en om mezelf niet de schuld te geven. Ik denk vaak dat iets meteen aan mij ligt, maar nu denk ik ook steeds vaker dat er meerdere factoren/personen meespelen en het echt niet alleen aan mij ligt.

    • Anita

      Ja hoe ouder, hoe wijzer vaak!

  20. Wat een ontzettend goed geschreven artikel. Ik ben zo vaak last van schuldgevoelens (vaak niet eens reëel) en probeer dan ook altijd iedereen te pleasen, behalve mezelf. Dat dit geen goede eigenschap is dat weet ik onderhand, maar het is zo moeilijk om anders te denken. Ik ga zeker proberen je tip op te volgen en mij meer bewust worden van of ze reel zijn of niet en wat ik er nu wel of niet aan heb. Dank je wel.

    • Anita

      Graag gedaan! Iedereen pleasen vergt ook ontzettend veel energie en het is idd zeker geen slechte eigenschap. Bedankt voor je reactie!

  21. Het is een heel leerproces, maar ik wordt er langzaam beter in. Ben er nog lang niet hoor.
    Vooral het loslaten van het idee dat je niet alles kunt verhelpen/oplossen of dat men ook wél eens iets zonder jou kan, is gewoon moeilijk

  22. Oh wauw bijzonder goed artikel.

    • Anita

      Dank je wel! Hopelijk heb je er wat aan.

  23. Ik kan rustig zeggen dat ik geen last meer heb van schuldgevoelens. Jezelf kunnen vergeven speelt daar een hele grote rol bij, en ik ben daar de afgelopen jaren veel beter in geworden. Ook naar anderen toe. Voelt een stuk lichter 🙂

    p.s ik heb je uitnodiging voorbij zien komen van het blog netwerk, maar ik maak er geen gebruik van. so you know! 🙂

    • Anita

      Lichter voelt het idd zeker! Als je er niets mee doet, dan houdt het idd op 😉

  24. Naar hoor schuldgevoelens, het knaagt zo. Er zijn een paar dingen waarvan ik denk ‘ had ik het maar anders aangepakt, dan…misschien…beter’, kortom daar komen die schuldgevoelens de kop opsteken – maar ik probeer het wel heel bewust altijd weg te denken. Zo van, ik ben niet perfect en ik heb het toen echt geprobeerd niet goed te doen en helaas valt het niet terug te draaien dus ik kan het maar beter accepteren en er gewoon van leren. Maar het is makkelijker gezegd dan gedaan.

  25. Ik trek me heel vaak dingen persoonlijk aan, waardoor ik dus een overkill aan schuldgevoelens krijg. Maar ook over vriendschappen die zijn gebroken, voel ik me vaak schuldig, terwijl ik ook echt wel heel goed weet dat de schuld niet alleen bij mij ligt (in sommige gevallen doe ik echt mijn best, tevergeefs). Ik ben er voor in behandeling bij een natuurgeneeskundige en ik doe aan yoga en dat werkt steeds beter. Ik sta steeds sterker in mijn schoenen hierdoor.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.