Mijn ervaring met kaakfysiotherapie

Ja je leest het goed, ik ga het vandaag hebben over fysiotherapie voor de kaak. Tot dit jaar wist ik niet eens dat het bestond, jij misschien ook niet. Maar doordat ik zo gestrest was ging ik overmatig tanden knarsen ’s nachts en overdag mijn kaken klemmen waardoor het kauwstelsel overbelast was. Het kauwstelsel bevat de boven- en onderkaak, kaakgewrichten, spieren, bloedvaten en zenuwen (en natuurlijk je tanden en kiezen). Voor het tandenknarsen heb ik een knarsbitje in huis (op maat gemaakt bij de tandarts) die ik elke nacht in moet doen. Ik had al fysiotherapie voor mijn nek en schouders, maar de klachten bleven terugkomen dus stelde mijn huidige fysiotherapeute kaakfysiotherapie voor.

Tandenknarsen knarsbitjes

Wat is kaakfysiotherapie

Fysiotherapie voor de kaak is bedoeld voor mensen die kampen met pijn in de kaken, in en om het oor en vaak hoofdpijn hebben. Dit alles kan ontstaan door het niet goed functioneren van de gewrichten en spieren in het hoofd, halsgebied en het kauwstelsel. Er zijn verschillende oorzaken, maar de meest voorkomende zijn tandenknarsen en verkeerde mondgewoontes. De kaakfysiotherapeut zal je klachten behandelen, oefeningen meegeven om je kaken te leren ontspannen en de kauwspieren thuis te masseren.

Mijn ervaring met kaakfysiotherapie

De eerste behandeling was echt een hel omdat mijn kaak (voornamelijk links) zo ernstig overbelast was. Ze voerde de standaard behandeling uit om te kijken wat het effect zou zijn en ik heb zeker 4 dagen extreme pijn gehad. Daarna werden de behandelingen gelukkig rustig opgebouwd. Ik heb in totaal 10 behandelingen nodig gehad om de overbelasting van mijn kauwstelsel weg te nemen. De behandeling bestond bij mij uit het masseren van de spieren aan de binnen- en buitenkant van de kaak, de kaakspier oprekken en het masseren van mijn slapen. Het masseren van de spieren aan de binnenkant van mijn kaak was heel erg wennen en ik kon er in het begin dan ook niet volledig bij ontspannen. Na elke behandeling heb ik meestal 2 dagen last gehad maar dat is normaal te noemen.

Tips bij kaakklachten

Ik at uit gewoonte aan slechts één kant, klemde mijn tong tegen mijn gehemelte aan en zette mijn kaken bij inspanning stevig op elkaar. De tips die mij erg geholpen hebben om de klachten te verminderen zijn het kauwen aan de aangedane zijde (bij mij links) om dat gewricht minder te belasten. Daarnaast het vermijden van taai voedsel (zoals kauwgom, noga, drop en stokbrood) en het afbijten en kauwen van hard voedsel (zoals appels, noten, crackers en rauwkost). Het is verder belangrijk geweest om het kauwstelsel zoveel mogelijk in de rustpositie te houden, dit gaat het beste door je mond op te blazen en daarna tos te laten waardoor je tong vanzelf onderin blijft liggen. Dit moet je gedurende de dag zo veel mogelijk doen als je voelt dat je tong weer tegen je gehemelte aan zit. En als laatste, wat ik nu nog steeds af en toe moet doen, is het masseren van de kauwspieren zoals te zien op het plaatje hieronder op de plekken waar het pijn doet.

Kaakfysiotherapie masseren oefeningZou jij kaakfysiotherapie overwegen als het nodig is?

16 thoughts on “Mijn ervaring met kaakfysiotherapie

 1. Ik ga het wel overwegen als deze bitjes alleen niet gaan helpen en mijn klachten erger worden. Heb tot nu toe nog niet echt pijn, maar dat kan natuurlijk altijd nog komen…

 2. Jess

  Hoi! Heel fijne relaas! Mag ik vragen of de druk op je oren die je beschrijft minder is geworden door de fysio? Ik ben vastgesteld met te gespannen kauwspieren en dus ook een dwangbeet (klemmen). Ik ga maandag nr de ostepaat / kine. Leuk jou ervaring te weten! Grtjs Jess

  • Anita

   Alles bij elkaar heeft eigenlijk geholpen om het verminderen. Fysio heeft het weer goed los gemasseerd en zelf probeer ik ervoor te zorgen dat ik mijn kaak in rustpositie houd. Ook het bitje voor in de nacht helpt. Als het te erg wordt masseer ik mijn kaken weer om de gespannenheid weg te nemen. Succes maandag bij de ostepaat!

   • Amina

    Hoi Anita,

    Ik heb sinds paar maanden last van druk op mijn oren en niemand wist de oorzaak ervan. Bij de KNO allerlei testjes gedaan maar alles zag er goed uit tot ik second opinion heb aangevraagd en daaruit is gebleken dat het door mijn kaken komt, dat ik mijn kaken klem waardoor ik druk en pijn in mijn oren ervaar.
    Nu ga ik sinds kort naar de kaakfysio en die steekt altijd paar naaldjes in de spieren die vast zitten rond mijn kaak dus ook naast mijn oren. Tot nu toe zie ik geen verschil en ik hoop echt dat de druk in mijn oren zal weggaan want het is echt een hel om je stem de hele tijd van binnenuit te horen! Je bent de enige die mijn een beetje hoop geeft dat het goed komt want nergens lees ik ervaringen van mensen die druk op oren hebben door de kaak.

    Groetjes
    Amina

    • Lies

     Hoi Amina ,

     Ik zag je verhaal voorbij komen en ik kamp momenteel ook met een kaakprobleem en mijn oren daar mankeert ook van alles aan daardoor. Het schijnt nogal een proces te zijn om daar een beetje van af te komen. Hoe is het bij jou gegaan uiteindelijk.

     Groetjes Lies

     • Amina

      Hoi Lies,

      Sorry voor de late reactie, ben toevallig weer bij deze site terechtgekomen en zag je berichtje staan. Met mij gaat het momenteel iets beter dan voorheen, dit komt doordat ik het een beetje heb geaccepteerd waardoor het allemaal dragelijker is geworden. Kaakfysio heeft wel iets geholpen maar moest helaas mee stoppen omdat ik daardoor een piepje in mijn oor kreeg, was bang dat het meer zou worden. Nu ga ik elke 4 maanden naar de kaakchirurg voor de Botox voor mijn kaakspieren, deze laat de spieren van mijn kaak ‘verlammen’ waardoor ik dus minder aan het klemmen ben en ik moet eerlijk zeggen dat het echt helpt! Succes en mocht je nog meer vragen hebben dan hoor ik het van je!

      Groetjes Amina

    • Rogier Engelen

     Ik heb ook klapperende trommelvliezen en stijve kaken sinds n tijdje.. vroeg me af of je er inmiddels vanaf bent en zo ja hoe??

     Vriendelijke Groet,

     Rogier

   • Janna de Vries

    Hallo Anita,
    Kreeg onlangs de diagnose cmd (kaakgewrichtsklachten), heb inmiddels zes behandelingen bij de kaakfysiotherapeut gehad en ben gaan googelen omdat ik wanhopig werd van de hoofdpijn die komt en gaat. Zodoende vond ik jouw verhaal. Ben benieuwd of en hoe de behandeling jou uiteindelijk geholpen heeft. Bij voorbaat dank voor je reactie. Groeten, Janna

   • Beste Anita. Het geeft weer een beetje hoop dat het goed resultaat heeft. Alleen is bij mij het vel van mijn wangen nu verslapt. ik lijk daardoor een paar jaar ouder. Hoe zit dat bij jou? Groetjes, Mary

    • Anita

     Hallo Sylvia, nee ik kan niet zeggen dat mijn wangen wat verslapt zijn moet ik zeggen. Vervelend dat het bij jou wel zo is.

 3. Leua

  Beste allemaal,
  Het is bijzonder te noemen dat mensen met kaakklachten niet worden doorverwezen naar een kaakfysio ofterwijl orofaciaal fysiotherapeut.
  Naast een fysiotherapeut zou een logopedist ook mee kunnen helpen. Een logopedist gaat niet alleen over spraakproblemen, maar ook over kaakproblemen (tmd gewricht), positie van de tong, slikken etc.. Voor mij is een logopedist echt een enorme aanvulling.

 4. Kaakfysiotherapie werd ons ook pas bekend omdat ons zoontje met zijn tanden knarste in zijn slaap. Het was zo hard dat zijn broertje er wakker van werd. Zo kwamen we erachter dat er een therapie voor bestond. Die is gelukkig heel effectief gebleken.

 5. Bedankt voor het delen van dit artikel over kaakfysiotherapie. Je hoort hier namelijk niet zo veel over, maar voor veel mensen kan dit hulp bieden denk ik! Ik heb in het verleden ook last gehad van mijn kaakspieren en kauwen deed soms zeer daardoor. Het doen van oefeningen heeft mij van de klachten afgeholpen!

 6. Bedankt voor het delen van je ervaring met kaakfysiotherapie. Goed om te weten dat je nog wat last kan hebben na de behandelingen. Mijn dochter heeft waarschijnlijk ook een behandeling nodig en wilde er graag wat meer over te weten komen. Het belangrijkste is dat het de huidige klachten gaat verminderen.

 7. Mijn dochter heeft de laatste tijd ook last van haar kaken en krijgt daarom ook een beugel. Daarnaast wordt haar aangeraden om fysiotherapie te volgen. Goed om hier over jouw eigen ervaringen te lezen. Ik hoop dat het voor mijn dochter ook uitkomst biedt!

 8. Bedankt voor het delen van je blog over kaakproblemen. Ik heb soms ook last van mijn onderkaak in de ochtend. Binnenkort heb ik gelukkig een afspraak met de ortho. Wellicht moet ik een bitje gaan dragen in de nacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.