Nokia Lumia Windows Phone review

Gadgets spelen in deze huidige tijd een grote rol. Mensen zijn vaak trouw aan een bepaald merk. Wat sommige met een iPhone of Android hebben, heb ik met de Windows Phone en met name de Nokia Lumia. Ik vind het een fijn besturingssysteem en daarnaast spreken de vormgeving en kleurtjes mij aan. De Nokia Lumia is sinds 2011 op de markt en momenteel is de derde generatie in de maak. Vroeger kocht ik ook bijna altijd een Nokia telefoon en wie heeft de Nokia 3310 niet gehad? In dit artikel kun je lezen of de Nokia Lumia een smartphone voor jou is.

Nokia logo

Specificaties Nokia Lumia

De Nokia Lumia is standaard uitgerust met HERE navigatie, Microsoft Office en Live Tiles met Windows 8 (derde generatie heeft 8.1). Het scherm van de meeste Lumia’s zijn gemaakt van Gorilla Glass en dus kras- en botsbestendig. Het overgrote deel heeft een 5 tot 8 megapixel camera, waarop de Nokia Lumia 1020 een grote uitzondering maakt met zijn 41 megapixel. En daarbij wordt alles opgeslagen in de cloud via OneDrive, waardoor je alles uit kan wisselen zonder aparte software en meteen een online back-up hebt. De opslagruimte van de smartphone zelf varieert van 4 tot 32 GB, welke niet altijd uit te breiden is, hij weegt gemiddeld 150 gram en heeft een gemiddelde schermafmeting van 4,5 inch. De losse simlock vrije toestellen zijn al te verkrijgen vanaf €100,-.

Windows Phone store

Altijd als ik zeg dat ik een Windows Phone heb dan is een veelgehoord argument dat er maar weinig apps te verkrijgen zijn. Natuurlijk is het waar dat de iOS en Android stores beduidend meer apps aanbieden, maar heb je ze allemaal nodig? De Windows Phone store bevat momenteel meer dan 250.000 apps. Alle belangrijke social media apps zijn te downloaden, bank en nieuws apps zijn er te vinden en natuurlijk Whatsapp. Een aantal sites of bedrijven maken alleen in eigen beheer hun apps, en dan is er wel eens kans dat een bedrijf geen app wil maken voor Windows Phone. Er is bijvoorbeeld geen NS-app maar hiervoor is bijvoorbeeld HERE Transit een beter alternatief, en zo geldt dat voor veel meer apps. Zo houdt het elkaar natuurlijk allemaal in stand.

Mijn ervaringen met de Nokia Lumia

Ik heb momenteel mijn derde Nokia Lumia in het bezit en kan dus zeggen dat ik flink wat ervaring heb met deze smartphones. Als eerste was daar de Nokia Lumia 710, welke mij aansprak doordat je de achterkanten kon verwisselen (lees: nostalgie) en ik koos hierbij natuurlijk voor een roze. Het besturingssysteem (Windows Phone 7.5) was voor die tijd prima totdat er geen update meer beschikbaar werd (al werden apps nog wel geupdate) en Windows Phone 8 uitkwam. Ik koos toen voor het budgetmodel, de Nokia Lumia 520. Voor de prijs die je betaalt heb je een prima toestel. Doordat het toestel echter geen flitser heeft kun je als er weinig licht is geen goede foto’s meer maken en is het scherm ook wat minder vergeleken met de andere Lumia’s.

Momenteel ben ik, een ruime week, in het bezit van een gele Nokia Lumia 1020, de smartphone met een 41 megapixel camera en is de opvolger van de veelgeprezen Nokia 808 Pureview. In tegenstelling tot andere smartphones is de 41 megapixel camera ook echt, en geen softwarematig opgewaardeerd aantal megapixels. De camera is geweldig en maakt de meeste mooie en scherpe foto’s. Maar wat wil je ook als er wordt gezegd dat het bijna net zo goed is als een spiegelreflex camera. Verder is het scherm van zeer goede kwaliteit en heeft het een mooie helderheid. Over de batterij ben ik niet helemaal tevreden. Hij gaat tot nu toe meestal maar één dag mee, maar dat komt misschien ook omdat ik er veel mee doe. Nu de Lumia 1020 behoorlijk in prijs gedaald is, geldt het (vaak enige) minpunt dat in veel reviews genoemd werd niet meer, namelijk de hoge prijs (terwijl het toestel iets onder de prijs van de iPhone lag). De Lumia 1020 biedt nu enorm veel waar voor je geld.

Hoe denk jij over de Nokia Lumia Windows Phone?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.