Positieve effecten van mindfulness

Leven in het nu, niet met je gedachten afdwalen naar het verleden of de toekomst door bewuster & met aandacht voor de kleine dingen te leven. Mindfulness is een levenshouding waarbij je vol acceptatie en niet-oordelend de negatieve en positieve ervaringen aangaat. Omdat het zoveel mensen helpt kon het niet uitblijven dat er wetenschappelijk onderzoek naar de positieve effecten van mindfulness gedaan zou gaan worden. En er zijn een hoop goede effecten van mindfulness te benoemen die ik graag met je wil delen.

Mindfulness & onderzoek

Het nationaal expertisecentrum in Nederland is het Radboud Universitair Medisch Centrum voor mindfulness. Hier vind je ook een hoop interessante publicaties over de effecten van mindfulness bij depressie, (onverklaarbare) lichamelijke klachten, kanker en gegeneraliseerde angst. Maar momenteel zijn er ook nog lopende onderzoeken naar de effecten van mindfulness bij bijvoorbeeld ADHD. Door het ontdekken van patronen die je in de weg staan ga je anders met je ‘klachten’ om. Stilstaan bij je pijn, er met een afstand naar kijken en de patronen veranderen helpen je om deze op den duur te verminderen. Dit neemt natuurlijk niet weg dat de klachten blijven bestaan, maar ze kunnen echter minder centraal gaan staan. Mannen doen dit vaak op een drastische wijze en vrouwen op een wat subtielere manier. Wil je meedoen aan de onderzoeken? Voor deelname aan of informatie over de onderzoeken kan je contact opnemen met de onderzoekers.

live positive life quote
Bron

Positieve effecten

Maar dan nu de meer algemene effecten van mindfulness. Mindfulness maakt je namelijk ‘echter’ omdat je jezelf accepteert zoals je bent, er ontstaat zo ook een vriendelijkere houding. Alle gevoelens, gedachten en sensaties laat je binnenkomen maar ook weer gaan omdat je dit helder en objectiever kan aanschouwen. Je bent namelijk meer dan je ervaringen en als je mindful in het leven staat vecht je ook minder tegen onveranderbare situaties. En dat klopt echt, want mijn strijdlustigheid bij de zaken die ik niet kan veranderen is inderdaad meer afgenomen. Maar ook bewustere keuzes maken voor je persoonlijke welbevinden en dat een ander ook gunnen. Wat ik zelf als prettig ervaar is dat ik mijn lichaam meer opmerk en lichaamssignalen ook echt serieus neem. En doordat je meer ontspannen bent ervaar je ook minder spanning en verkramping in je lijf, maar hoe hiermee om te leren gaan heb ik trouwens ook veel geleerd van mijn fysiotherapeuten. Beter communiceren, concentreren en je automatismen doorbreken zijn daarnaast nog een aantal andere positieve effecten van mindfulness.

Had jij deze positieve effecten van mindfulness verwacht?

Bloglovin | Instagram | Twitter | Facebook

25 thoughts on “Positieve effecten van mindfulness

  1. Ja die had ik verwacht :-). Ik ken veel mensen die een curcus hebben gedaan :-). Ik vind het ook wel interessant.

  2. Ik heb zelf geen cursus of zo gedaan, maar door mijn situatie (medisch en psychisch) werd ik eigenlijk gedwongen om heel mindful te gaan leven. Het effect is enorm. Ik had nooit verwacht dat ik zo ”tijdloos” zou kunnen leven. Mijn psycholoog is ook mindulness-coach en dit kan ik goed merken tijdens de sessies met hem. Ik krijg dus tegelijkertijd eigenlijk een gratis cursus erbij. Ik had zelf niet verwacht dat het effect zo duidelijk (en zo snel ook al) merkbaar zou zijn.

    • Anita

      Wat fijn dat je deze effecten al gemerkt hebt meis, ideaal zo’n gratis cursus erbij dan!

  3. ik heb ooit een cursus gedaan, en dat vond ik echt zo leerzaam…
    Ik merk dat als ik het te druk vind, ik snel daar aan terug denk en grijp..
    Stiekem zou het iets meer in mijn dagelijkse leven ingevoerd moeten worden (denk ik, of is wat ik doe goed genoeg??)
    Waar ik wel heel blij mee ben, ik kan mijn hoofd leeg maken gewoon geen gedachtes hebben en dat is zo’n lekker gevoel gewoon even niets

  4. Ik heb op mijn werk eens een workshop gevolgd. Sindsdien probeer ik het een beetje toe te passen in mijn dagelijks leven, maar het zou best wat meer mogen vind ik zelf…

  5. Ik geloof er zeker in. Ik geloof in de kracht die een mens heeft, de één optimaliseert het en de ander is nog aan het ontdekken. Ik denk dat het best een opgave is maar geloof er zeker in dat we meer in ons hebben dan we denken.

    • Anita

      mooi gezegd Nesrin, de kracht van je gedachten is zo onmens groot!

  6. Ik twijfel of ik een mindfulness cursus wil gaan doen wegens angstklachten. Het is mij door meerdere mensen aangeraden, maar ik betwijfel of het veel effect zal gaan hebben. Een positieve houding heb ik al, denk ik. Het zijn vooral de lichamelijke klachten die bij angst komen kijken, waar ik af en toe nog last van heb,

  7. Een cursus heb ik niet gevolgd maar ik leef best bewust. En nu ik sinds een maandje er ook nog meditatie en yoga ben bij gaan doen zijn de effecten erg groot en kan ik me steeds beter concentreren :-D! Wat weer leidt tot minder spanning en piekergedachten en ik zit beter in mijn vel!!Toevallig heb ik afgelopen weekend een blogje gemaakt over welke veranderingen ik bij mezelf waarneem sinds ik nog meer mindful bezig ben. Deze komt woensdag online!x

    • Anita

      Wat toevallig, ik ben benieuwd wat jouw bevindingen zijn!

  8. Ik heb zelf de acht weken training gevolgd gebaseerd op wat men het MBSR en MBCT programma noemt. MBSR is Mindfulness Based Stress Reduction en MBCT is Mindfulness Based Cognitive Therapy. Deze technieken zijn wetenschappelijk getest en reeds geïntegreerd in veel therapieën.

    De eerste keer dat ik deze training volgde was in 2007 toen Mindfulness in België nog niet zo sterk op kwam. Ik deed mee aan de training als onderdeel van een onderzoek naar de effecten van Mindfulness bij studenten. De tweede keer heb ik het gedaan uit vrije wil na mijn therapie bij een psycholoog te hebben afgerond.

    Ik kan het volgende zeggen: het heeft mijn leven veranderd. Mensen spreken van ‘ik leef bewuster’ of ‘ik maak mijn hoofd leeg’. Dat herken ik deels, maar ik weet vooral dat ik heb leren omgaan met slechte dagen, negatieve gedachten, minder fijne gebeurtenissen en vooral met emoties.

    Had ik dit gedacht? Neen, Mindfulness heeft mijn hoogste verwachtingen overtroffen. De meditatietechnieken, yoga, ademhalingstechnieken en gedachtenschema’s die ik daar geleerd heb, gebruik ik minstens wekelijks. En wat betreft lichamelijk klachten die voort komen uit psychosomatiek (zoals vanuit angst, stress, …) die zijn bij mij grotendeels verdwenen 😀

    • Anita

      Wat een uitgebreide reactie! Ontzettend fijn dat het je zoveel heeft gebracht. Omgaan met is een heel groot goed. En als je dat door middel van de technieken kan bereiken is dat al helemaal geweldig 🙂

  9. Ja, dit had ik zeker verwacht! Ik weet uit ervaring dat spanning heel veel doet met je lichaam en ik geloof dat het veel ziektes veroorzaakt. Als je bijvoorbeeld heel gespannen bent dan kan je last krijgen van obstipatie wat weer zorgt voor vermoeidheid. Ben je een lange tijd vermoeid dan kan je je wat down gaan voelen.. het is een kettingreactie.

  10. Ik heb in het verleden een cursus Mindfulness gedaan die erg fijn en behulpzaam was. Al was het ook een echte uitdaging, ik vond het heel moeilijk en emotioneel om daar toen mee bezig te zijn. Dat was ook in een periode dat ik heel slecht zat qua depressie en dergelijke. Ik denk dat ik daar nu al heel anders in sta en het ook beter zou kunnen opnemen. Nog regelmatig pas ik bepaalde dingen toe, zeker het objectiever bekijken van gebeurtenissen en emoties. Ik zou best weer eens een herhaalcursus willen doen. Momenteel ben ik er weer steeds meer mee bezig en het is ook erg fijn om dit soort artikelen te lezen om hier nog meer bewust van te worden, dankjewel!

    • Anita

      Snap dat je er nu andere dingen uit zou halen. Een uitdaging is het zeker omdat je er toch veel tijd in moet steken. Je kan eventueel ook naar een herhaal dag gaan om het weer op te frissen.

  11. Wat vind ik dit een mooi geschreven blogje! Ik ben er zeker de afgelopen tijd veel meer mee bezig en bewust van dan de afgelopen jaren. Toch vind ik het soms moeilijk maar probeer er echt mee bezig te zijn!

  12. Wat goed om dit te delen, nu geef je echt diepte aan het onderwerp mindfulness. Ik vind het heel interessant om hierover te lezen. Ik had zoiets inderdaad verwacht, mindfulness is zeker iets waar ik in geloof.

  13. Wist wel dat mindfulness effectief was, maar dat het echt aantoonbaar is niet. Ik zou hier wel iets meer mee willen doen, maar zou niet weten hoe ik dat moet doen. Ik heb bijvoorbeeld een boek, maar dat leest niet lekker weg dus die legde ik al snel aan de kant…

    • Anita

      Ja boeken kunnen wat droog van stof zijn soms. Je kan kijken of er ergens in de buurt een themadag gegeven wordt of je meld je aan voor een cursus. Succes meis!

  14. Zeker verwacht!! Heb zelf de acht weken training gevolgd bij David Dewulf, en mediteer nog elke dag!! Blij dat ik dat heb!!

  15. Mindfulness heeft inderdaad ontzettend veel positieve effecten heb ik zelf ondervonden. Je gaat luchtiger leven en toch wat meer op kleine dingen letten die er toe doen. Ook je dankbaarheid voor alles om je heen wordt gewoon een stuk groter. Zeker pluspunten 🙂 X

  16. Mooi artikel! Sinds ik ‘ziek’ ben ben ik onbewust wel meer mindful bezig dan daarvoor. Een deel hiervan heb ik ook tijdens mijn revalidatie geleerd. Daarnaast ben ik de laatste tijd ook bewust bezig met mindfulness. Ik heb een mensendiecktherapeute die ook mindfulness toepast in haar behandeling en ik ben yoga gaan doen. Ik merk dat het me nog meer rust en inzichten geeft. Heel erg fijn dus.

  17. Ik heb een soort thuiscursus mindfulness gedaan en lees er veel over (ik vind het super interessant) en merk echt dat ik mezelf minder druk maak om dingen die ik niet (meer) kan veranderen. Het heeft echt veel positieve effecten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.