Recept home made pruimenjam

Afgelopen weekend stond de buurvrouw bij ons voor de deur. De pruimenboom had weer goed zijn best gedaan en ze bood ons een schaal met 1 kg pruimen aan. Omdat ik van vorig jaar weet dat het redelijk snel op moet en we de bak niet snel op zouden krijgen besloten we er deze keer jam van te maken. Ik had dit nog nooit gemaakt maar het is super makkelijk kwamen we achter.

home made pruimenjam proces

Benodigdheden voor het maken van pruimenjam

Er zijn verschillende manieren om zelf jam te maken en dat komt door de verschillende soorten suiker die je kan gebruiken. Het beste kan je geleisuiker (1 kilo suiker staat tot 2 kilo fruit) toevoegen omdat deze speciaal ontwikkeld is voor het maken van jam. Hier is pectine, een natuurlijk verdikkingsmiddel, aan toegevoegd en maakt dat de kooktijd maar 4 minuten is. Ook bestaat er zoiets als Marmello geleerpoeder in zakjes (1 zakje:1) zonder suikertoevoeging wat je dan samen met appeldiksap gebruikt wordt. Echter hadden wij dit allemaal niet in huis dus gingen we aan de slag met gewone kristalsuiker (1:1,5) wat ook prima moet kunnen. Je kan er ook nog voor kiezen om andere fruitsoorten toe te voegen en een mix te maken met aardbeien, bramen of kersen om te variëren. En wat sap van een halve sinaasappel of wat fijngehakte gember voor extra frisheid. Omdat dit de eerste keer was wilde we gewoon het standaardrecept uitproberen. Daarnaast is het belangrijk om een goede weckpot of een potje met schroefdeksel van glas te gebruiken voor het bewaren van de jam. Deze moet je voor gebruik wel even steriliseren. Dit deden wij door ze voor 15 minuten op 140°C in de oven te plaatsen met de opening naar boven. Deksels en rubberen ringen kan je even onderdompelen in kokend heet water. Gebruik ze wel binnen het uur anders moet je ze weer opnieuw steriliseren.

home made pruimenjam proces

Hoe zelf pruimenjam maken

De ingrediënten zijn dus heel simpel zoals je zag, je hebt alleen maar fruit en suiker naar keuze nodig. Bij sommige recepten zie je ook nog het sap van een halve citroen en een snufje zout terugkomen. Maak het fruit schoon, ontpit de pruimen en snijd het in kleine stukjes. Doe het samen met de suiker in een ruime pan en breng het op matig hoog vuur aan de kook. Als de jam gaat borrelen en koken moet je goed blijven roeren om aanbranden te voorkomen. Zet het vuur niet langer maar blijf erbij en roer zeer regelmatig. Komt er schuim op het mengsel dan schep je dat eraf. Wanneer je met een koude lepel door het mengsel gaat, het eraan vastplakt en er langzaam vanaf drupt dan is je jam goed ingedikt en dus klaar. Giet het in de potten met een maatbeker of trechter en zorg dat de randen schoon blijven. Sluit de pot stevig af en zet deze omgekeerd neer. Laat dit 5 minuten zo staan, keer het daarna om en laat het rustig afkoelen. En klaar is Kees! Na open in de koelkast en ongeopend op een koele en donkere plek bewaren.

Zelf pruimenjam maken recept

En wat is dit lekker zeg! Wel best zoet met kristalsuiker dus in het vervolg misschien Marmello met appeldiksap proberen of een andere suikervervanger.

Heb jij ooit zelf jam gemaakt?

Volg mindjoy op
Bloglovin | Instagram | Twitter | Facebook Pinterest

7 thoughts on “Recept home made pruimenjam

 1. Klinkt super lekker! Ik heb nog nooit jam gemaakt maar zou het best een keer willen proberen.

 2. Ik moest natuurlijk na jouw reactie op mijn blog even komen kijken 🙂 Home made jam lijkt mij ontzettend lekker! Ik snap waarom die potjes zo snel op zijn gegaan.

 3. gertie

  Ik gebruik idd Marmello of iets dergelijks (reformwinkel). Dan kun je snoepen zonder scrupules!

 4. Mmm, wat een fijne buurvrouw :-). Vroeger maakte mijn moeder nog wel eens jam, nu doe ik het eigenlijk nooit.

 5. Zo jammer van al dat suiker he. De reden dat ik dus eigenlijk nooit jam eet.
  Maar wel super leuk om zelf te maken en nog makkelijk ook!

 6. Ziet er heerlijk uit en staat ook zeker nog op mijn to do lijstje!

 7. Wat leuk zeg om zelf jam te maken! Heb het idee al heel lang in mijn hoofd, maar het is er nog nooit van gekomen. Ik verbaas mij altijd hoeveel suiker erin moet (snap dat het voor het conserveren is) maar maakt het toch wat minder gezond (denk ik?)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.