Tuin aanleggen

Zoals je in moestuin aanleggen en huis bezichtigen tips en trics hebt kunnen lezen hebben mijn man en ik dus vorig jaar een huis gekocht. De moestuin is een klein onderdeel van de gehele tuin die we moesten aanpakken. De tuin was verwaarloosd, afwatering was niet in orde, het gras bestond voornamelijk uit mos en alle planten waren zo groot gegroeid dat er weinig vorm meer in zat. Met hulp van mijn vader (bedankt pap) hebben we de tuin aangepakt. Ondertussen is alles goed aan het groeien en zijn wij erg blij met onze tuin.

Tuin aanleggen oude situatie voorkant Tuin aanleggen oude situatie achterkant
Oude situatie

Voorbereiding bij het aanleggen van een tuin

Als eerste moet je natuurlijk weten wat je belangrijk vindt in je tuin. Wil je graag een groot of klein terras, veel bloemen en planten of juist een betegelde tuin, een moestuin en/of een grasveld. Daarbij is het van belang om te kijken hoe je de tuin in wil delen en of dat haalbaar is (lees: is je tuin groot genoeg voor alle wensen). Via Gardena heeft mijn man een ontwerp voor de tuin gemaakt om visueel onze wensen in kaart te brengen. Na een paar tuinontwerpen is onderstaand ontwerp het tuinontwerp voor onze tuin geworden. Als laatste moet je kijken of iemand in je omgeving mee kan helpen en het inzicht heeft om een tuin aan te leggen (of je doet het zelf). Anders is het verstandig om een hovenier in te schakelen die het werk voor je doet.

Tuin aanleggen eigen ontwerp

Hoe ziet onze tuin er nu uit

Zoals je in het tuinontwerp kan zien is het een combinatie geworden van een terras, grasveld, moestuin en genoeg planten en bloemen om de tuin aan de kleden. Onze tuin is 16,5 meter lang x 6,5 meter breed, een flinke tuin, dus we konden alles wat we wilde erin plaatsen. Als eerste hebben we de afwatering aangepakt en een put achterin de tuin geplaatst. Waarna we via het terras, het pad en achterterras hebben aangelegd. Zo hadden we de borders over om aan te kleden en het grasveld om het gras in te zaaien. Met het plaatsen van de bloemen en planten hebben wij goed gekeken of ze meerjarig zijn en tegen vorst kunnen. Het was alleen erg moeilijk om planten te vinden die in de schaduw kunnen overleven, maar gelukkig is de border tegen de schutting momenteel redelijk goed gevuld. Nu is het afwachten of de planten en vooral de moestuin daadwerkelijk de winter gaan overleven.

Tuin aanleggen afwatering aanleggen Tuin aanleggen afwatering
Afwatering

Tuin aanleggen nieuwe situatie voorkant Tuin aanleggen nieuwe situatie achterkant
Nieuwe situatie

We hebben ook een voortuin, deze moet nog aangepakt gaan worden.

Ben jij tevreden over jouw tuin en hoe heb jij hem ingedeeld?

3 thoughts on “Tuin aanleggen

 1. Franca van den Meijdenberg

  Goed bezig! Succes met de voortuin!

  • Anita

   Voortuin heeft al wat verandering ondergaan, maar de afwerking laat nog op zich wachten

 2. Gertie

  Ziet er goed uit hoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.