Van ja-maar naar ja-en

Vandaag op ‘mindfulness maandag’ het omdenken van problemen

Een probleem bevat veel elementen en hoe harder we ons er tegen verzetten, hoe vaster er gedacht wordt. Er is sprake van een vicieuze cirkel en vaak werkt de oplossing die je bedacht hebt wel op korte termijn maar wordt het probleem op lange termijn veel groter. Steeds hetzelfde doen en je tegen een probleem verzetten werkt dus alleen maar averechts. Volgens Berthold Gunster heet dat vastdenken en Berthold is de grondlegger van het begrip omdenken. We moeten van problemen het beste proberen te maken en de mogelijkheden gaan inzien. Hij heeft in totaal vijftien strategieën bedacht op gebied van liefde, werk, strijd en spel om te leren omdenken.

Ja-maar Einstein insanity
Bron

Hoe werkt omdenken

Problemen zijn een deel van ons leven en als je elk probleem met ja-maar gaat analyseren kom je nergens. Je ziet dan alleen maar beren op de weg en bij verzet komt ook nog eens stress en irritatie om de hoek kijken. Dit vergt dus alleen maar negatieve energie omdat je continu aan het strijden bent. Helaas doe ik dat ook te vaak en daar word ik niet vrolijk van. Een eerste stap is het probleem te accepteren omdat je het namelijk niet kan veranderen waardoor je er dus ‘ja’ tegen zegt. Nu heb je van het probleem een feit gemaakt en is het hopelijk geen last meer. Hiermee zeg je eigenlijk ‘Het is wat het is’. Als laatste maak je van de ‘ja’ een ‘ja-en’ en dat doe je simpelweg door ‘en’ achter het feit te zetten waardoor er nieuwe mogelijkheden ontstaan.

Oplossen of negeren

Zo klinkt het natuurlijk wel erg simpel en in de praktijk moet je het ook gewoon niet moeilijker maken dan dat het is. Je hebt problemen die je op hoort te lossen, maar er zijn ook problemen die je gewoon kan negeren. Het zit vaak in je hoofd en soms nemen je gedachten een loopje met je. Je neemt iets waar en onze waarnemingen bestaan voornamelijk uit interpretaties van de werkelijkheid. Ook al lukt het je om er alleen maar een ‘ja’ van te maken, het probleem is dan een feit geworden en aan feiten hangen geen verwachtingen. Omdenken is dus het probleem anders bekijken en mogelijkheden in te zien. Vind je dit moeilijk dan kan het kleine boekje ja-maar…omdenken of het omdenken kaartspel misschien helpen.

Tip: ze hebben zelfs een omdenken theatershow.

Kan jij omdenken of ben je een vastdenker?

Bloglovin | Instagram | Twitter | Facebook

4 thoughts on “Van ja-maar naar ja-en

  1. Ik kan het gelukkig steeds beter.

  2. te snel….ouder worden heeft zo zijn voordelen.

    • Anita

      Door mijn burn-out kan ik het ook steeds laten, maar het blijft moeilijk. De tijd zal het hopelijk idd minder maken

  3. Sinds ik wat tegenslagen heb gehad, kan ik steeds beter omdenken. Het is even oefenen, maar het werkt echt in je voordeel, vind ik!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.