Waarom zo planmatig bloggen?

Voordat ik met mijn blog begon volgde ik natuurlijk al een aantal blogs. Ik zag dat iedereen een uploadschema had, de artikelen vaak dagelijks om 6.00 uur online kwamen en er vaste rubrieken worden geplaatst. Ik dacht dat dit standaard was en begon vol goede moed aan het dagelijks plaatsen van artikelen. Totdat dit, naast mijn baan, steeds moeilijker werd en ik mijn blog niet wilde vullen omdat het zou moeten. Kwaliteit gaat boven kwantiteit en ik besloot om dagelijks bloggen te laten voor wat het was. Maar wat gaf de doorslag?

Bloggen is niet het enige wat je doet

Hoe meer bloggers ik volgde, hoe duidelijker het werd dat dagelijks een artikel plaatsen niet perse standaard is. Hierbij komt natuurlijk kijken wat je naast je blog allemaal nog draaiende moet en wil houden. Je gezin, huishouden, relatie, baan, contacten met vriendinnen en natuurlijk de leuke dingen die je wil doen. Het is niet de bedoeling dat je elke dag tot 2 uur ’s nachts nog met je blog bezig bent, hierdoor minder slaapt en steeds vermoeider wordt. Als het schrijven van de artikelen je teveel tijd kost moet je nagaan of je wel het goede thema voor je blog gekozen hebt. Is er een bepaald onderwerp waar je vol passie over kan praten dan is dat je thema. Je blog hoeft natuurlijk niet alleen maar uit thema artikelen te bestaan maar het geeft je wel een goede richtlijn.

To blog quoteBron

Planmatig bloggen

Maar om terug te komen op planmatigheid. Ja, het geeft structuur en kan je helpen om regelmatig artikelen te plaatsen. Zowel de seizoenen als de feestdagen zijn planmatige onderwerpen, maar verder hoef je eigenlijk niets te plannen. Het kan ook zorgen voor stress, drukte in je hoofd en het gevoel dat je iets moet. Bloggen doe ik in ieder geval omdat ik het leuk vind en ik moet niets maar gestructureerd te werk gaan helpt mij wel. Eigenlijk leggen we dit onszelf op, maar waarom plaats ik dan niet gewoon een artikel online als ik het geschreven hebt? Schrijven we voor onze volgers of gewoon omdat we informatie en artikelen het wereldwijde web in willen sturen? Deze vraag gaat geregeld door mijn hoofd, maar het antwoord wil nog niet echt volgen.

Bloggen en volgers

Wees eens eerlijk, eigenlijk bloggen we niet alleen voor onszelf maar ook om volgers en reacties te krijgen. Je wil je volgers graag laten weten wanneer je een nieuw artikel online hebt geplaatst en ze tevreden stellen. Als je met regelmaat blogt weten zij ook waar ze aan toe zijn en komen ze wellicht eerder een kijkje op je blog nemen. Plaats je veel artikelen na elkaar online dan worden deze misschien niet allemaal gelezen. Is dat dan het verschil tussen een blog en een informatieve site? Op je blog wil je graag een reactie & interactie en bij een informatieve site is het vullen het belangrijkste. Hulpmiddelen zoals bloglovin, twitter en facebook helpen je, maar in de grote stroom aan informatie kan je niet altijd alles bijhouden. Wil je volgers krijgen en behouden, wees dan jezelf. Ga bij andere bloggers kijken, plaatst een oprechte reactie en help mede bloggers. Als jij plezier beleeft aan het schrijven van je artikelen dan beleven de lezers er ook plezier aan, daar ben ik van overtuigd.

Ben jij een planmatige blogger en werk je vooruit of plaats je een artikel meteen online als je deze geschreven hebt?

Bloglovin | Instagram | Twitter | Facebook

36 thoughts on “Waarom zo planmatig bloggen?

 1. Ik schrijf alleen wanneer ik echt wil schrijven, maar ik werk wel vooruit geregeld en plan dan de artikelen om automatische gepubliceerd te worden en meestal doe ik dat om 7:00 omdat er dan vast genoeg mensen zijn die smorgens op internet actief zijn.

 2. Ik plan alles (schrijf maar 2 artikelen in de week). Maar dat zit ook in mij. Ik hou van plannen ;-). Dat geeft rust. Ik plan soms dingen vooruit. Vooral met vilt tutorials omdat het maken van zo’n tutorials gewoon veel werk is. Patroon maken, handleiding maken, foto’s maken, online zetten. Maar die artikelen zijn vaak ook niet geboden aan een beplaalde dag.

  • Anita

   Tutorials heb je idd niet zomaar online geplaatst. Soms gaat er aan een blogpost veel vooraf dat klopt!

 3. Goed geschreven, zelf ben iikeen planmatige schrijver. Niet alleen voor de vaste volgers en lezers, die iedereen wilt anders houdt je wel een dagboek bij. Maar ook voor mezelf om regelmaat te creëren en voor Google. Gisterochtend voor het eerst niet volgens schema gepubliceerd. Ik had niets en dan liever niets, de wereld vergaat echt niet.

 4. Ik plan niet. Ook omdat het qua tijd niet wil, maar omdat ik alsik inspiratie heb, daar aan wil zitten en dat online wil zetten. Soms heb ik veel inspiratie en plan ik mij artikelen wel door, aangezien ik ze niet allemaal op dezelfde dag online wil zetten. Hierdoor is het maar misschien niet duidelijk wanneer er iets online komt, maar voor mij werkt het fijn.

  • Anita

   Fijn dat je een eigen koers vaart en artikelen online plaatst bij inspiratie.

 5. Goed artikel! Telkens op precies dezelfde tijd en iedere dag een artikel online zetten zou mij teveel stress bezorgen. Daarom kies ik er ook voor om 2 of 3 keer in de week iets te plaatsen. En kan ik tussendoor genoeg inspiratie opdoen en notities maken. Het moet ook leuk blijven, zodat ik ook veel tijd over houd voor mijn gezin. Soms schrijf ik wel alvast een artikel op een rustige dag, zodat ik deze kan plaatsen op een dag waarin ik veel te doen heb. Ik heb verschillende Blogs die ik graag lees welke niet dagelijks iets op internet zetten en dat vind ik helemaal geen probleem. Kies wat het beste bij jou en je leef-situatie past zo kun je er het meest plezier aan beleven.

  • Anita

   Wat leuk dat je zo uitgebreid reageert. Je moet idd kijken naar je eigen situatie en wat daarin haalbaar is.

 6. Ik werk zeker vooruit. Soms wat minder dan een andere keer. Wel ben ik een persoonlijke blogger dus zijn er ook veel blogs die bijna direct online komen. Dit omdat het gaat over het hier en nu.
  Wel vind ik het fijn om planmatig te werken, ook zodat ik een houvast heb.

  • Anita

   Houvast, dat is het bij mij ook wel. Ik merk dat 4x per week nu veel beter gaat dan dagelijks.

 7. Ik ben helemaal geen planner… Ik schrijf wanneer ik wil. Soms schrijf ik meerdere posts per dag, maar omdat ik er eigenlijk maar 1 per dag online wil zetten bewaar ik dan de rest voor dagen waarop ik geen tijd of inspiratie heb.

 8. ik plan niet…..
  ik schrijf wanneer het uit komt, en zijn dat er genoeg dan stel ik ze in voor elke dag 1, lukt dat niet, dan niet jammer…

 9. Ik schrijf wanneer ik zin en inspiratie heb, maar plan het wel in. 😉 Soms schrijf ik wel 6 blogs op 1 dag, om ze dan ineens allemaal online te gooien, is ook weer teveel van het goede. Ik plan ze dan gewoon in, 1 per dag. Voor mezelf heb ik wel een aantal rubrieken ingelast om mensen bijvoorbeeld met regelmaat op de hoogte te houden van dingen. Zo heb ik elke maandag de family update waar ik vertel over elk gezinslid apart. Omdat ons gezinsleven vaak bol staat van ziekenhuizen en therapeuten deel ik dat dus gewoon op die ene dag. Als ik er 7 dagen lang over zou schrijven, zou het ook zo`n deprimerende site worden. 😉

  Verder ben ik sinds begin oktober echt elke dag gaan bloggen maar ik moet zeggen dat ik daar juist ook meer inspiratie door krijg. En er is echt wel een dagje geweest dat ik niks wist. De zaterdag is het minst bezocht op mijn blog, dus dan zorg ik dat ik die dag niks inplan mocht ik geen inspiratie hebben gehad.

  Ook de contacten met andere bloggers vind ik heerlijk! Eindelijk een wereldje gevonden waarin mensen mijn passie voor schrijven begrijpen. 😉

  • Anita

   Deprimerend moet een blog idd niet zijn, maar het moet zeker wel de realiteit weergeven. Je anders voordoen, daar heeft niemand wat aan! Fijn dat je zoveel inspiratie hebt en je fijn voelt in bloggersland. Ik ben ook blij met alle contacten die ik nu door het bloggen heb.

 10. Ik probeer iedere week één of twee keer te bloggen. Als ik in een bepaalde periode meer artikelen schrijf, bewaar ik die voor periodes waarin ik nauwelijks aan bloggen toe kom. Ik geloof er niets van dat je met het dagelijks plaatsen van stukken meer lezers krijgt. Het komt de kwaliteit van je artikelen waarschijnlijk niet ten goede.
  Fijne feestdagen! x

  • Anita

   Kwaliteit gaat boven kwantiteit. Dus als je goede artikelen schrijft wordt je idd vanzelf wel opgemerkt. Maar ik merk dat als je actief en oprecht reageert bij andere bloggers dat ook ten goede komt van je vindbaarheid. Jij ook fijne feestdagen en bedankt voor je reactie!

 11. Ik ben het niet helemaal met je eens want ik werk met liefde door na middernacht 😉 Ik werk alleen ’s avonds aan mijn blog en dit gaat vaak door tot in de nacht en ik plaats alleen als het ‘uit mijn hart’ komt. Ik doe het dus nooit verplicht. Ik plan mijn artikelen wel om 06:00 in.

  Bloggen is voor mij een stukje ik als mensen dat stukje ik niet leuk vinden om te lezen dan is dat helemaal prima.
  Ik heb geen vaste rubrieken, geen vaste niks eigenlijk dat wat ik op dat moment leuk vind schrijf ik over.

  Wel een heel goed onderwerp dit!

  • Anita

   Haha, dacht al wel dat jij het daar niet mee eens zou zijn ;). Als het niet ten koste gaat van je energie dan is er idd niets mis mee om tot in de nacht door te schrijven. Mooi dat je zegt dat het uit je hart moet komen, helemaal met je eens!

 12. Bloggen is voor mij een hobby en daarom plan ik niets. Toch schrijf ik circa 2,7x per week een stukje en leg die vrijwel nooit op de plank. Wat je schrijft: “er is meer dan alleen bloggen” klopt natuurlijk. Zo kook en fiets ik ook en zie dat ook als hobbies en gebeuren dus op de tijden die het mij schikt. Fietsen plan ik nooit, ik wacht af tot het mooi weer is en ik er zin in heb. Maar ook mijn avond eten kook ik tussen 15:00 en 20:00 al naar gelang ik honger en tijd heb.

 13. Ik post altijd gewoon wat als ik zin heb. Waarom zou je je artikelen altijd om 06.00 ’s ochtends posten? Misschien moet ik het nog een beetje leren, hehe.

 14. Ik plan helemaal niet, maar doordat ik een vrij vaste structuur in mijn leven heb op dit moment, komt er wel iedere dag een artikel online. Echter niet vroeg in de ochtend. Meestal halverwege of aan het einde van de ochtend. Ik gooi het online direct als ik klaar ben met schrijven. Tot voor kort schreef ik twee artikelen per dag, maar op dit moment één. Gewoon omdat het zo uitkomt. Ik heb een poosje gepland geblogd en toen was de lol er voor mij snel af. Gelukkig heb ik de vrijheid om te doen en laten wat ik wil op mijn blog en ben ik er financieel niet afhankelijk van. Dat maakt het al een stuk makkelijker.

  • Anita

   Ik zie jou echt als voorbeeld van artikelen plaatsen over wat er nu speelt. Snap dat plannen je geen voldoening geeft!

 15. Ik kan en wil niet elke dag achter mijn pc hangen om stukjes te schrijven. Maar als ik dan begin, dan schrijf ik vaak meerdere blogs. Deze plan ik dan wel in via een plugin. Vaak zet im ze dan vroeg op de dag klaar, omdat ik gemerk heb dat dat qua statistieken eigenlijk best goed is 🙂

  Zit er een dag, of meerdere dagen geen blog in mijn vingers, dan doen we ff niks, of we dien gewoon een lekkere babbelblog waar iedereen wel fan van is.

  Planmatig: ja en nee dus… Maar met een duidelijke reden.

 16. Ik werk zelf zeker vooruit maar geen maand zoals ik wel eens hoor. Een week lukt al amper. Daarnaast hou ik ook van de vrijheid iets wat ik me afvraag direct te kunnen delen 🙂

  • Anita

   Oh een maand is wel erg ver vooruit plannen, nee dat lijkt mij ook echt niets.

 17. Ik vind het erg fijn om te bloggen met een planning en schrijf graag een dag of 3 vooruit. In de praktijk loopt het vaak anders en meestal schrijf ik nu dan ook de avond ervoor de blog voor de dag erna. Mijn blogs plan in altijd in om 7 uur ’s ochtends maar soms komt het ook weleens later online als ik nog iets wil aanpassen. Een goed ritme vinden met bloggen moet nog een beetje groeien bij mij, maar het gaat de laatste tijd steeds beter. En vooral ook loslaten als het even niet lukt!

  • Anita

   Loslaten is idd erg belangrijk! Ritme blijft moeilijk hoor, ligt ook er maar net aan of je inspiratie hebt en het schrijven goed lukt die dag.

 18. Deze maand heb ik voor het eerst echt met een plan gewerkt. Ik heb een kalender gemaakt in mijn bullet journal waar ik in eerste instantie met potlood kruisjes zette op dagen dat ik iets wilde publiceren, met de naam van de categorie erbij. Ik denk dat ik nu gevonden heb wat voor mij werkt. Drie keer per week bloggen en een bepaalde afwisseling en frequentie in de onderwerpen.

 19. Ik werk altijd vooruit, dit meer omdat ik 5 dagen door mijn werk er geen tijd voor heb. Ik heb bijna dagelijks een artikel online, hoewel dit voor mij geen must is. Als ik een keer geen artikel online heb is dit niet erg. Ik werk altijd maar 1 week vooruit, zodat ik wel weet wat er online komt .e.d. 🙂

  Leuk artikel!

 20. Ik blog ook voor mijn lezer ja, en die weten dat ze met grote regelmatig een artikel online kunnen verwachten!

 21. Ik heb moeite gehad het afgelopen jaar om planmatig te schrijven, het is een heel druk jaar geweest en dochterlief (die meeschrijft op srsck) kreeg zelf ook steeds minder tijd waardoor de verhoudingen verschoven. Ik schrijf nu 2/3 op 1/3 ongeveer terwijl het eerst half half was maar….we hebben kort geleden onze ritme teruggevonden yeah haha. We proberen het nu even niet meer dagelijks te doen (wat eerst wel het doel was) maar we schrijven minimaal 3 x per week op de dinsdag, woensdag en zaterdag en als we meer schrijven prima maar we houden ons iig aan onze 3 vaste dagen nu 🙂

  • Anita

   Vooral met z’n tweeën lijkt het mij idd moeilijk om een balans te vinden. Fijn dat je deze nu gevonden hebt!

 22. Ik post elke donderdag een post. Toen ik startte heb ik besloten me niet teveel op de hals te halen en het rustig aan te doen. Dit bevalt me prima. Ik heb een moment gehad dat ik voor drie maanden vooruit had geschreven en daarna bleef de inspiratie wekenlang uit en schreef ik opeens in de week zelf nog een stuk en zo gaat dat een beetje op en neer. Eens per week zorgt er nu voor mij voor dat ik er geen druk bij voel maar wel genoeg druk om inspiratie te krijgen.

 23. In het dagelijkse leven ben ik een echte planner. Met mijn blog alles behalve dag. Ik blog wanneer ik daar tijd en inspiratie voor heb. En meestal zet ik het dan ook gelijk online. Het komt zelden voor dat ik op een dag twee blogs schrijven en dus een voor de planning kan gebruiken. Er blog niet dagelijks. Wel kun je zeggen dat ik wekelijks een artikel plaats maar eigenlijk is het vaker. In die zin zit er een redelijke regelmaat in. Hier voel ik me prettig bij en is het goed in te passen in mijn drukke leven.

 24. Ik schrijf op het moment dat de inspiratie er is. Soms schrijf ik meerdere stukjes op 1 dag, en dan plan ik zeker vooruit. Soms schrijf ik over een actueel onderwerp acuut een nieuw stukje, en dan moet daar een ander stukje voor wijken… dus van enige planning is sprake. Maar helemaal planmatig is het niet. Het enige wat ik mezelf ten doel stel is het aantal stukjes dat ik per maand online zet.

 25. Ik plande altijd mijn blogjes maar helaas red ik het niet meer altijd, dus ik heb mijn vaste dagen laten gaan, en probeer nu gewoon zo’n twee keer per week iets te publiceren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.