Wat leer ik van de fysiotherapeut

Ik kom al jaren bij de fysiotherapeut en helaas steeds weer met andere klachten. Sinds 2007 heb ik chronische rugklachten na een val en vier jaar geleden verzwikte ik op een hele rare manier mijn voet. Tijdens mijn burn-out zaten mijn rug, schouders en nek ontzettend vast en zo kon je eerder ook al lezen wat mijn ervaringen waren met kaakfysiotherapie. Dat was het denk je misschien? Nee want momenteel heb ik handfysiotherapie door een bedrijfsongeval. Vandaag deel ik met jullie wat ik leer en heb geleerd van de fysiotherapeut.

Rek, strek en krachtoefeningen

Bij de fysiotherapeut worden de spieren natuurlijk gemasseerd en mocht het echt te vast zitten dan kan de manueel therapeut er ook voor kiezen om je te kraken. Masseren is soms pijnlijk maar het heeft mij altijd ontzettend geholpen. Naast het bezoekje aan de fysiotherapeut moet je zelf ook aan de slag met rek, strek en krachtoefeningen. De behandeling van de fysio helpt namelijk alleen als je elke dag je oefeningen doet. Daar komt vaak ook bij dat de houding die je aanneemt meestal ook niet de goede is en juist de houding die je lichaam bedoeld heeft ontzettend onnatuurlijk aanvoelt. Je leert dus op een andere manier gebruik te maken van je lichaam. De krachtoefeningen zag ik terug in de lessen Pilates en laat ik dat nou begin dit jaar ontdekt hebben. Win win situatie dus, alleen momenteel met mijn duim even niet haalbaar.

Dagelijkse objecten anders zien

Vooral via de handfysiotherapeut waar ik momenteel kom leer ik om dagelijkse objecten anders te zien. Zo kan je een elastiek gebruiken als weerstandsband, wasknijper wordt een krachtoefening en knikkers of een paperclip behouden de beweeglijkheid in je hand. Ook mag ik creatief bezig zijn want kralen rijgen helpt de coördinatie, voor het draaien aan de Rubik’s cube heb je kracht nodig en Ministeck helpt de fijne motoriek. En er wordt ook nog eens gevraagd om te knutselen omdat een wasknijper op zichzelf te sterk is. Een verlengstuk zorgt er namelijk voor dat de krachtoefening op niveau uitgevoerd kan gaan worden. Nog meer redenen om naar de Action te gaan en dat vind ik helemaal niet erg hoor.

Leren van fysiotherapeut verlengde wasknijper

Ontspannen

Een behandeling kan natuurlijk plotseling nodig zijn door een val, verdraaiing of verzwikking maar de spieren zitten meestal vast en soms zitten er zelfs knopen in. Van de fysiotherapeut leer ik veel beter naar mijn lichaam te luisteren en een ontspannen houding aan te nemen. Het blijft een bewustwording want oude gewoonten willen na een tijdje weer terugkeren maar ik probeer vol te houden. Bij de kaakfysiotherapeut, en nu ook weer bij de handtherapeut, leer ik hoe ik de vastzittende spieren zelf los kan krijgen door het te masseren. Nu heb ik zelfs een handig hulpmiddel wat het nog makkelijker maakt. Geen smoesjes meer dus!

Leren van fysiotherapeut massageapparaat

Wat heb jij geleerd van een (fysio)therapeut?

Bloglovin | Instagram | Twitter | Facebook

5 thoughts on “Wat leer ik van de fysiotherapeut

 1. Zo jij hebt ervaring. Ik heb alleen fysio gehad tijdens mijn tweede zwangerschap. Helaas kunnen ze een stuk minder als je zwanger bent. Hier werden voornamelijk mijn rug spieren los gemasseerd.

  • Anita

   Teveel ervaring als je het mij vraagt. Ja zwangerschap is dan idd een beperking!

 2. Ik lees allemaal nieuwe dingen, ben zelf gelukkig nog nooit naar de fysio geweest

 3. Sandra

  Goede morgen, ik ben ook bij de handentherapeut en die gebruikt ook zo’n blauw massage apparaatje, en ik maak op uit je tekst dat je deze zelf gekocht hebt, kun je me misschien dat adres geven? of is het via de therapeut gegaan. dit werkt idd weldadig ik heb litteken weefsel verkleving na een trigger-finger operatie.
  Mvg Sandra

 4. Leuk om te lezen wat je zelf van de fysiotherapeut hebt geleerd. Ik kan mij voorstellen dat je objecten in het dagelijks leven van een andere kant kan bekijken. Kracht en weerstand krijgen zo een hele andere betekenis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.