Wat niet-oordelen je op kan leveren

Bepaalde uitingen zitten vaak zo geïntegreerd in onze persoonlijkheid dat we helemaal niet meer merken dat we het doen. Neem nu het vormen van een mening over iets wat je ziet, voelt of een persoon die je voor de eerste keer tegenkomt. Deze aannames spreek je vaak niet uit maar het is meer dan normaal dat je er toch iets in je opkomt. Het is niet mogelijk om geheel zonder oordeel of mening te leven maar je kan ze wel reduceren tot een minimum. En vaak zegt een oordeel zelfs meer over onszelf dan een ander.

Belangrijk onderdeel van mindfulness

In je onderbewuste speelt een hele hoop. Het is belangrijk om eens in de zoveel tijd te ontdekken en onderzoeken wat verborgen blijft. Alleen dan kan je rust en een open houding creëren. Neem waar, observeer en onderneem actie om zo het oordeel te onderwerpen aan een kritische inspectie. Is het waarheid of een aanname? En ken je wel het hele verhaal? Ben voorzichtig in het uiten van je oordeel want een verkeerde conclusie kan meer kapot maken dan je lief is. Analyseer en beslis daarna pas wat je gaat doen, ook wat betreft de oordelen naar jezelf. Zelfcompassie is de basis van het niet-oordelen. Kan je lief zijn voor jezelf dan lukt dat ook richting een ander. Luister en kijk echt naar wat er om je heen gebeurd en fundeer daar je mening op. Een voorzichtige, zachte persoonlijkheid wordt vaak meer gewaardeerd dan een directe en harde. Gedane uitspraken kan je maar moeilijk terugnemen en een tweede kans krijg je niet vaak.

be curious not judgmental quote
Bron

Vier stappen om je leven te veranderen

Byron Katie heeft een effectieve manier gevonden om niet meer verstrikt te raken in de belemmerende overtuigingen. Het zorgt ervoor dat je het oordeel kritisch bekijkt en daarna keer je hem om. Want is de omkering voor jou net zo waar?

  1. Is het waar? Soms zit iets zo verweven in je gedachten dat je hier even de tijd voor moeten nemen. Voel, sta stil en ontdek of het oordeel écht waar is. Is het niet waar ga dan naar vraag 3.
  2. Kan ik absoluut zeker weten dat het waar is? Echt 100% zeker? Of zitten er nog onwaarheden in het oordeel?
  3. Hoe reageer ik als ik dit denk? Welke gedachten en emoties komen naar boven nu en uit het verleden? Kijk ook naar hoe je handelt in deze situatie en schrijf het allemaal op.
  4. Wie zou ik zijn als ik deze gedachte niet had? Vraag jezelf af hoe je zou zijn in dezelfde situatie zonder deze gedachten. Doe je ogen dicht en stel je het voor. Neem hier echt de tijd voor.

Wil je er verder mee aan de slag dan vind je hier een uitgebreidere introductie over ‘The Work’ van Byron Katie.

Kan jij goed niet-oordelen?

Bloglovin | Instagram | Twitter | Facebook  | Pinterest

25 thoughts on “Wat niet-oordelen je op kan leveren

  1. Wat mooi geschreven en zo ontzettend waar. Die vier stappen zijn handig zeg die ga ik zeker toepassen.

  2. Het niet zo snel oordelen is één van de meest waardevolle dingen die ik geleerd heb bij mijn Mindfulness training. Het voorkomt een heleboel problemen, en ook innerlijke onzekerheden en frustraties om eerst bij jezelf na te gaan of het oordeel wat zich toch heel snel vormt wel daadwerkelijk waar is of dat het vooral in mijn hoofd zit. Ik ben er wel achtergekomen dat heel veel negatieve oordelen vooral in onszelf zitten, en eigenlijk meer over onze overtuigingen of gevoelens zeggen, dan over de daadwerkelijke opmerking/actie die het oordeel getriggerd heeft.

    • Anita

      Vooral het idee dat veel in ons hoofd zit is een goede eye-opener idd! Goed dat je hier achter gekomen bent

  3. Meestal heb ik een oordeel maar tik ik mezelf direct op de vingers. Inderdaad met een aantal van de bovenstaande stappen. Dus ik begin er steeds beter in te worden!

  4. Interessant onderwerp! Het lijkt soms alsof je geprogrammeerd bent om te oordelen over anderen, zo makkelijk gaat het. Gelukkig bestaat er nog zoiets als relativeren 🙂

  5. Ontzettend goed dat je dit zo weet te verwoorden. Niet oordelen is iets waar ik al een poosje mee bezig ben en het gaat me steeds beter af, maar ik merk dat het moeilijk geaccepteerd wordt. Dat klinkt misschien gek, maar mensen zeggen heel snel: Dat kan niet. Je oordeelt altijd. Volgens mij halen mensen ook de termen gedachten, mening, oordeel en veroordeel door elkaar. Het lukt mij echter niet om het goed te verwoorden. Dat doe jij wel in dit artikel. Heel erg mooi!

    • Anita

      Bedankt voor je lieve compliment Marion! Het zijn idd termen die dichtbij elkaar liggen. Fijn dat het je steeds beter afgaat!

  6. Heel mooie blog!
    Je hebt me weer aan het denken gezet op deze maandagochtend. Op een positieve manier, dat wel. 🙂

  7. Wat een goed artikel! Vooral de eerste vraag is echt al een hele goede: Is het waar? Je hebt me aan het denken gezet en ik ga er zeker wat mee doen :-).

    • Anita

      Wat leuk om te horen Els!

  8. Mooi Anita! Weet je, je hoeft jezelf niet te veroordelen of slecht over jezelf te denken omdat er een oordeel in je opkomt. Een oordeel is puur een gedachte die in je opkomt. En een gedachte is geen feit. Als je het zo kunt benaderen kun je de gedachte/het oordeel makkelijk naast je neerleggen. Dat heeft mij in ieder geval erg geholpen! 🙂

    • Anita

      Goede tip en aanvulling op het artikel Wendy 🙂

  9. Mensen (ver)oordelen heel snel, het is niet makkelijk. Maar iedereen zou het op zijn minst moeten proberen.

  10. Nummer 1 ‘ is het waar?’ Is eentje waar vaak de mist in ben gelopen. Wat een goed artikel weer Anita, het zet mij weer aan het denken.

  11. Het helpt echt als je je inderdaad bewust bent van je oordeel. Vervolgens speelt die zelfcompassie een grote rol. Het is niet erg om een oordeel te te hebben, het gaat erom wat je ermee doet. Vaak veroordelen mensen hun eigen oordeel. Mild zijn naar jezelf heeft al een groot effect.

  12. Wat een fijne tips, ik oordeel zelf vaak veel te snel..

    • Anita

      Over jezelf of anderen? En spreek je dat ook uit?

  13. Wat een heerlijk artikel heb je er van gemaakt zeg. Ik ben dus vrij trots dat ik niet snel oordeel over situaties en mensen en vind dit ook echt belangrijk in anderen mensen. Soms ziet er namelijk op een bepaalde manier uit, maar heb je het helemaal bij het verkeerde einde. Een optie visie houden is in mijn optiek zeer belangrijk. Dank je wel voor dit inspirerende stuk. X

    • Anita

      Graag gedaan Deisy! Een open houding is ontzettend belangrijk idd!

  14. Heel mooi geschreven. Interessant om hier aandacht aan te geven. Ik geef ook altijd te snel oordelen aan mensen die ik niet ken, maar sta daar vaak niet eens bij stil. Zo vervelend hè, dat oordelen zo gemakkelijk klaarstaan. Ik ben ook weleens benieuwd wat mensen die mij niet kennen over mij zullen denken…

  15. Ik probeer zo min mogelijk een oordeel klaar te hebben, maar soms gebeurt het toch. Het zit in de menselijke aard. Heel mooi geschreven en fijn om te lezen. Goede tips! Niet nieuw voor me, maar wel fijn om weer even opgefrist te hebben. Het is zo belangrijk dat je ieder in zijn of haar waarde laat. Je weet niet wat er voor een verhaal schuil gaat achter een persoon. Mooie quote ook: Be curious, not judgmental. Liefs, Annelies

    • Anita

      Opfrissen is nooit verkeerd idd!

  16. Ik heb die vier stappen onlangs nog gelezen, grappig. Maar ik vind dit persoonlijk een van de moeilijkste dingen binnen mindfulness om te volgen: niet oordelen, wel nieuwsgierig zijn en meer willen weten. Het is iets waar ik misschien wat mee aan de slag kan gaan. Jouw blogje komt op het juiste moment zeg! Mooie reminder!

    • Anita

      Wat fijn om te horen! Gemakkelijk is het zeer zeker niet, benieuwd wat je ermee gaat doen!

  17. Goeie vraag 🙂 Het is mijn beleving dat wat ik over anderen denk naar mij terug geprojecteerd wordt. Des te rustiger, met vrede en vreugde (gewoon chill& fun) je gedachten overheersd worden, je minder of zelfs zelden de neiging hebt om anderen te veroordelen. Je kent vaak niet het hele verhaal, alleen wat er op de oppervlakte afspeelt. Jezelf kunnen verplaatsen in de situatie van een ander helpt ook om minder te oordelen.

    Ik reageer niet meer zo veel op blogs, vergeleken met vroeger maar ik lees jouw blog graag & reageer dan ook vanwege de dieper liggende onderwerpen. 🙂 🙂 love it! Het zet je aan het denken. Liefs, Flav

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.