Young adult boeken ook voor volwassenen aantrekkelijk?

Mijn liefde voor young adult boeken begon met de boekenreeks van Harry Potter, geschreven voor J. K. Rowling. In 1998 werd hiervan de eerste in Nederland uitgebracht, viel ik natuurlijk in de doelgroep en was meteen verkocht. Vooral de young adult fantasy verhalen liggen tegenwoordig nog regelmatig op mijn nachtkastje, ik kan mijzelf hier helemaal in verliezen en dit genre zorgt vaak voor dubbel plezier. De boeken worden namelijk regelmatig verfilmd en natuurlijk wil ik weten hoe het verhaal op het witte scherm is en welke acteurs de rol gaan spelen.

Wat er zo fijn is aan young adult boeken

Oorspronkelijk zijn deze boeken in het leven geroepen om de overgang van kinderboeken naar volwassen literatuur te versoepelen. Het gaat vaak over volwassen en zelfstandig worden, vriendschappen, relaties en keuzes maken in het leven. Allerlei onderwerpen die je als jong volwassene, maar ook in je latere leven, tegenkomt en mee bezig kan houden. Je vindt er daardoor veel herkenning in en het leest vaak ook nog eens gemakkelijk weg. Vaak worden we verplicht om boeken te lezen voor school en studies maar dat zijn niet altijd de boeken waar je zelf voor zou kiezen. Hierdoor heb je vaak geen zin meer om je eigen boeken te lezen en kies je ervoor om naar films, series of YouTube te kijken. Ik heb mij er ook vaak schuldig aan gemaakt en de stapel van te lezen boeken werd daardoor alsmaar groter. Maar lezen verbetert het geheugen, verhoogt je concentratievermogen en ondersteunt je slaaproutine. Ook vermindert het stress, versterkt je empathisch vermogen en je wordt er creatiever door. Des te meer reden om er eens een boek bij te pakken in plaats van je telefoon of tablet en je te verliezen in een andere wereld.

Young adult boeken hongerspelen stad van beenderen

Mijn favoriete young adult boekenreeksen

Na de Harry Potter reeks heb ik nog een aantal series met veel plezier gelezen. Zoals je al kon zien lees ik graag fantasie boeken en de volgende kan ik je dan ook van harte aanbevelen:

 • Twilight – Stephenie Meyer Het verhaal gaat over de onmogelijke liefde tussen Isabelle Swan en Edward Cullen, een vampier. Als ze elkaar tegenkomen op school is Bella meteen geïntrigeerd door Edward en zijn familie. Ze wil vrienden met hem worden maar Edward geeft aan dat dit gevaarlijk is. Als Bella op een dag door Edward op een merkwaardige manier wordt gered gaat ze op onderzoek uit en krijgt een antwoord van Jacob Black, een vriend van de familie. In de drie delen van het boek ontvouwt het liefdesverhaal zich en lees je voor welke uitdagingen ze allemaal komen te staan.
 • Hongerspelen – Suzanne Collins Een fictieve toekomst van het land Panem wat twaalf districten telt en het Capitool, de hoofdstad. Door een opstand is het dertiende Capitool 74 jaar geleden afgebrand en om de districten hieraan te herinneren werden de hongerspelen in het leven geroepen. Het is een gevecht tot de dood met één winnaar. Elk jaar moeten twee kinderen (jongen en meisje) tussen 12 en 18 jaar hieraan deelnemen en de ‘show’ wordt tevens live uitgezonden. Sommige kinderen in bepaalde districten trainen hier al van jongs af aan voor, anderen districten moeten zichzelf voorzien willen ze kunnen overleven en hebben hier geen geld voor. Hoe de hongerspelen verlopen en wat de gevolgen zijn van de eerste winnaar volg je in deze trilogie.
 • Kronieken van de onderwereld – Cassandra Clare Een zesdelige serie over schaduwjagers, half-engel en half-mens, die tegen demonen vechten. Voor de gewone mens zijn ze onzichtbaar maar Clary Fray ziet op een avond ineens drie jongeren vechten met een demon terwijl haar beste vriend Simon Lewis het helemaal niet gezien heeft. Al snel wordt Clary helemaal in de schaduwjagerswereld getrokken, raakt bevriend met de Lightwood kinderen en komt erachter waarom juist zij ze wel kon zien. Komt ze in aanraking met benedelingen, een heksenmeester en blijken de mensen om haar heen al jarenlang dingen voor haar verborgen gehouden te hebben.

Ken jij nog een leuk young adult boek of serie die ik echt gelezen moet hebben?

Bloglovin | Instagram | Twitter | Facebook  | Pinterest

17 thoughts on “Young adult boeken ook voor volwassenen aantrekkelijk?

 1. De serie van Suzanne Collins heb ik ook gelezen. Heerlijke boeken inderdaad.
  Vorige week las ik het laatste deel uit van Lauren Destafano. Misschien een ideetje?
  (Verwelken / Vrees en Verbreken)

  • Anita

   Klinkt idd interessant Deborah! Zet het op mijn lijstje als ik mijn te lezen boeken ver uit heb!

 2. Fijn genre inderdaad, ik lees het ook graag. Cassandra Clare wil ik ook nog graag lezen. De ‘Godin’-serie van volgens mij P.C. Cast (maar het kan ook de andere Cast zijn) is ook een aanrader.

 3. The Hunger Games heb ik ook met veel plezier gelezen, de andere twee ken ik niet.

 4. Ik kende het genre eigenlijk niet zo… Je artikel doet me denken dat ik echt weer wat meer moet gaan lezen. Vroeger deed ik dat zo graag en zoveel :-). Toch weer eens tijd voor maken.

  • Anita

   Ja het is echt heerlijk Els, ik heb het sinds de vakantie ook weer opgepakt en elke avond lees ik een paar bladzijden!

 5. Gertie de Groot

  Ben dol op science-fiction en zal dus zeker, de mij onbekende, laatste serie eens gaan proberen.

 6. Dit genre is zo niet mijn ding om eerlijk te zeggen. Ik heb hier nog zo’n boek liggen, van Dennis Foon, ongelezen. Als het je wat lijkt mag je hem van me hebben, stuur ik hem je toe.

  • Anita

   Wat lief je aanbod Debby, ik heb echter nog zoveel boeken liggen die ik moet lezen dat je er beter iemand anders blij mee kan maken. Iemand?

 7. Young adult vind ik persoonlijk een heel fijn niveau 😉 zware kost hoeft van mij niet. Maar ik lees nog altijd te weinig naar mijn idee…zelfs hier op vakantie wit het niet lukken en dit vind ik jammer.

 8. Ik heb wat Young Adult boeken lezen maar om eerlijk te zeggen vind ik de drempel best hoog omdat de covers me vaak niet zo aanspreken. Ik las wel de serie De Anderen, ook een Young Adult/ Urban serie en die vond ik helemaal te gek!

 9. Ik herken het helemaal hoor! Lees ook graag nog dit soort boeken. De Hongerspelen wil ook graag nog eens lezen, omdat ik verzot ben op de film! Liefs, Rowan

  • Anita

   Dan moet je idd zeker de boeken lezen, je wordt er helemaal ingezogen!

 10. Die genre trekt me juist helemaal niet eigenlijk. Behalve twilight haha!

 11. Kronieken van de onderwereld kende ik nog niet, dus daar moet ik maar eens verandering inbrengen! De andere series heb ik ook allemaal gelezen. Erg leuk!

 12. Wat grappig om te lezen dat je Twilight en de Hunger Games (ik heb ze in het Engels gelezen, dus die titel zit meer in mijn hoofd) in één lijst hebt. Ik vind Twilght namelijk ontzettend kinderlijk geschreven en doet me meer denken aan een highschool niveau. De films vond ik ook slecht. Ik heb de 3e niet eens meer gezien. Ik ben 37, dus dat zal er aan liggen ;). Bij deze reeks vond ik het duidelijk ‘young adult’. De Hunger Games is van een heel ander niveau. Meer diepgang, kwalitatief beter geschreven ook. Dat vind ik absoluut een goede boekenreeks. De Maze Runner vond ik ook nog wel aardig, trouwens. Ik ben nu bezig met het 3e deel. En de Sookie Stackhouse novels zijn ook leuk (True Blood).

  • Anita

   Thnx voor de tips Sheila. Ik werd wel helemaal in Twilight gezogen, wat betreft de films ben ik het wel met je eens. Deze hadden beter gekund.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.